za pomazati tanjur Savršen recept za ispratiti sezonu: sočne rajčice, pikantni patlidžani i opojni začini u složencu Kužina
od početka svijeta Gastro priča i četiri vrhunska recepta: Veljko Barbieri s maslinama je skuhao rižot, piletinu, teletinu i divljač Kužina
SPIZA PUNA STRASTI Donosimo četiri slasna recepta Veljka Barbierija, bogato oplemenjena maslinama i nadahnuta mitom o Afroditi Kužina
slavni kralj s krete Minosov majmunčić najvještiji je berač maslina kojeg je svijet ikad upoznao: Veljko Barbieri donosi vam još jednu gastro priču i četiri slasna recepta Kužina
voda, šećer... Naizgled običan list smokve krije veliki potencijal u gastronomiji. Recept je vrlo jednostavan Kužina
ANTIČKA GOZBA Recepti Veljka Barbierija: suha riba s raštikom, tunj na slatko, medni pržoprasac i smokve u prošeku Kužina
konopci oko svijeta Veljko Barbieri donosi vam priču o podrijetlu špageta i četiri neodoljiva recepta za umake kojima ćete preliti najpopularniju tjesteninu Kužina
samoniklo blago Motar je zvijezda priobalne gastronomije, ali i moćno ‘oružje‘ za detoksikaciju: donosimo tri recepta za kiseljenje ove uistinu posebne delicije Kužina
GASTRO BRENDIRANJE Otključavanje okusa Brača: novinari iz šest zemalja tri dana istraživali konobe i restorane najmaslinarskijeg otoka Kužina
GASTRO PRIČE Recepti Veljka Barbierija: Šalša od pomidora na maslinovu ulju nastala je u renesansi, ona je sveta osnova dalmatinske i sredozemne kuhinje Kužina
reportaža s cresa Ovo malo selo ima samo 36 stanovnika, a ako ste baš drag gost i veliki prijatelj tu ćete probati i dvije stare delicije - sve s maslinovim uljem kao oduvijek Kužina Kroštule i fritule najčešći su desert u pokladno vrijeme, no na Cresu to je vrijeme rezervirano za olito, tradicionalni kolač na maslinovu ulju, koji se već generacijama priprema u seoskim sredinama tog otoka. U potragu za tajnama olita krenuh sa Sanjom Živanović, direktoricom TZ Cres, za novinare najboljim vodičem po tom mističnom otoku. Zbog konfiguracije (brdoviti je to otok, strmih obronaka) uspio se othrvati betonizaciji, a zahvaljujući otočanima zadržati i baštinu predaka. Posebice u malim mjestima raštrkanima po hrptu otoka, a jedno od njih su i Loznati. Loza, po kojoj je mjesto dobilo ime još uvijek je tu, no puno manje nego u ona drevna doba. To selo, sa 36 stanovnika, poznato je prije svega po konobi s vrhunskom otočkom janjetinom. Broj stanovnika se gotovo i ne mijenja zahvaljujući poduzetništvu i radinosti stanovnika. Osnovali su Poljoprivrednu zadrugu, ...
jedinstven OKUS Pronašli smo savršenu šalšu od pomidora! Nabavite li tajni sastojak, probajte je sami napraviti, sve su nam objasnili brački meštri Kužina Pronašli smo najbolju šalšu od pomidora, ma evo ako nije na svijetu, onda je na Mediteranu. I nek svi znaju, dolazi nam s Brača. Da, da, i Talijani su joj na međunarodnom gastronomskom natjecanju zatepali, kada su je onako bokun stavili pod nepca. Prvo su sto posto promislili "a neš' ti šalše, neš' ti velikog umijeća", ali kada su probali, pa oćutili nešto u njoj skriveno, neko čudo, izustili su samo "mamma mia", ovo je prva nagrada! Ali i početak lijepe priče o učenicima Srednje škole Brač iz Supetra, koji su je u školskoj kuhinji osmislili, pripremili i prezentirali na natjecanju. Onda, a što vi u šalšu stavljate da tako fino cvrkuće? Pitanje smo postavili supetarskim učenicima koji su svoju šalšu, nazvanu Ka' nonina, brendirali kroz projekt školske Zadruge Lumbrela. Prešišali su i zadrugare iz Vlaka u snijegu, ma i one iz Družbe Pere ...
mediteran na pjatu Gastro priča i četiri neodoljiva recepta Veljka Barbierija: pogača, rižot, orzot i brujet Kužina Stari su Grci smatrali da je Polidamna bila egipatska kraljica, žena nekog mitskog kralja Toanta, ali kojeg, kao ni nju, ne spominje ni jedan povijesni, mitski, čak ni pjesnički izvor. Možemo je naći samo u Homerovoj „Ilijadi“, ali kao čarobnicu, a ne kao kraljicu. No kako je bila toliko omiljena među Grcima, budući da su joj pripisivali magične sposobnosti, a posebno onu da pomogne ljudima zaboraviti sve jade, njezinim se podrijetlom pozabavio egipatski povjesničar Menehto, ili kako su ga Heleni nazivali Meneton, iz III. st. prije Krista, i on ju je poistovjetio s Tuoridom, posljednjom kraljevnom XIX. egipatske dinastije, koja je vladala oko 1200. godine prije Krista, dakle približno u doba kad su Ahajci krenuli na Troju, i koja je po predaji imala čarobne moći, što je na neizravan način dovodi u vezu s našom pričom. Naime, po predaji, kada se kralj Menelaj nakon ...
Sad im je sezona Artičoke i bob nekad su bili hrana za siromašne, a danas se za njih otimaju. Evo i recepta Kužina Najljepši trenuci u životu svakog vrtlara oni su kada se iz sjemena koje je posadio pojave prvi znaci života. Ti trenuci, kada biljka promili iz zemlje, čista su radost. A ta sreća ne završava tada, slijedi promatranje i praćenje njezina napredovanja iz tjedna u tjedan. Gledamo je s divljenjem, tepamo joj, brinemo je li zdrava. Ako se razboli, pomažemo joj da ozdravi. Slično kao što roditelj promatra svoje dijete, uvijek s ljubavlju i ponosom. Tako i moji roditelji meni pokazuju što su sve posadili, hvale se sortama i predivnim plodovima i imaju zašto, piše Dobra hrana. --- Gastronovinarka Mateja Domitrović Berislava Picek/ Cropix --- Promatram to cijeli život, no nisam to nekada razumjela i jednako na to gledala. Danas razumijem i znam da vrt stvara puno ...
istinski hedonizam Dalmatinska zagora još uvijek čuva stare gastronomske tajne, Veljko Barbieri priča priču neugaslih ognjišta i donosi četiri tradicionalna recepta Kužina
ljubavi moje none Soparnik je nezaobilazan: donosimo četiri recepta i priču Veljka Barbierija s blitvom i maslinovim uljem u glavnim ulogama Kužina
PRIČa i recepti Gastronomski vodič kroz Veliki tjedan: kako je janjetina postala neizostavni dio blagdanskog slavlja Kužina
priroda i društvo Jeste li čuli za Lucinu picu i mačje mudo? Dalmatinsko divlje zelje novi je hit u prehrani, a ove žene znaju sve o tome Kužina
vedro tkivo proljeća Četiri recepta i priča Veljka Barbierija: Maslina bdije nad svima, kao posveta antičkom, židovskom, kršćanskom i muslimanskom štovanju Kužina
zlato sa sjevera Kako nastaje bučino ulje, zbog čega je zdravo i kako odabrati pravo, naučit će vas naš stalni suradnik rodom iz Koprivnice Kužina
Četiri recepta Priče Veljka Barbierija: Najboljem piscu među kuharima i gastronomima cijela Italija, ali i Europa duguju mnogo Kužina
biblijski čar Četiri recepta Veljka Barbierija: smokve s pršutom, hib, škartoci od smokvina lišća i teleća jetra na starinski Kužina
Četiri recepta Gastro priče Veljka Barbierija: Fernand Point rodonačelnik je kulinarskog preporoda koji će nazvati ‘Nova kuhinja‘ i prvi dobitnik triju Michelinovih zvjezdica Kužina