StoryEditorOCM

GASTRO SVIJETŠto je zdravo u ulju iz sjemenki grožđa doznajte od doc.dr.sc. Ane Mucalo

Piše Meri Šilović
15. lipnja 2023. - 11:14

Vinarija Kutjevo, koja za koju godinu slavi impresivnih 800 godina postojanja, uz vrhunska vina radi i ulja iz sjemenki grožđa, od lani i od crnih sorti, a odnedavno prva na svijetu i ulje iz sjemenki graševine

Jeste li do sada kušali ulje dobiveno iz sjemenki grožđa? Prilika da probamo ovo raritetno ulje ukazala nam se nedavno za posjeta velikoj vinariji Kutjevo u Slavoniji. Uz vrhunska vina i obilazak podruma ove gotovo 800 godina stare vinarije domaćini, znalci su nam na kušanje ponudili i – ulje iz sjemenki grožđa.

Kakvo je? Zanimljivo, blago, ukusno, negdje ćete u pozadini osjetiti aromu sorte grožđa iz koje je ulje napravljeno. Zbog svojih antioksidativnih svojstva hladno prešano ulje sjemenki grožđa, vele, jedno je od najkvalitetnijih ulja na svijetu. U Kutjevu rade dvije vrste ovog ulja, jedno je od crnih sorti, a drugo, ovih dana tek pušteno na tržište, od bijele sorte, graševine.

image

Mirela Križanović i Zrinka Vinković Jergović

Kako i kada su se ovi vinski znalci počeli baviti i proizvodnjom ulja ispričale su nam Mirela Križanović, direktorica vinogradarstva i vinarstva Kutjeva d.d., i kolegica joj enolog Zrinka Vinković Jergović, koje su očito posebno gurale ovaj projekt.

- Zna se da se to može, da je ulje sjemenki grožđa izuzetno zdravo, ali kad ste vi s tim počeli? Počeli ste, naravno, jer ste mogli – Kutjevo d.d. ima velike količine grožđa.

– Ideja postoji već dugo, sjemenka je ostatak u proizvodnji vina, godinama smo razvijali tu ideju te od prošle godine započeli s malom serijom, a ove godine ćemo povećati količine. Iskorištenje je vrlo, vrlo malo, ali s obzirom na to da mi prerađujemo više od 7 milijuna kilograma grožđa mogli smo si ovo priuštiti, jer imamo oko milijun i pol kilograma komine. Ali trebate jako puno sjemenki kako bi dobili taj decilitar ulja u bočici. A pogača, odnosno kolač koji ostane nakon što se istiješti ulje, može se samljeti i koristiti kao dodatak brašnu.

image

Ulje od sjemenki crnih sorti grožđa

- Koliki je udio sjemenki u toj komini? I koliko uopće ima ulja u sjemenki grožđa?

– Iskorištenje je vrlo malo. Dakle od kilograma grožđa komine je 10 posto. Udio sjemenki u komini je 6 posto. A ulja je u tim sjemenkama 8 posto. Dakle to je vrlo, vrlo zahtjevan posao, ali svakako isplativ. Postigle smo cilj – vele s osmijehom Mirela i Zrinka.

Prvo ulje od sjemenki grožđa su dobili lani od crnih sorti cabernet sauvignona, pinota crnoga i cabernet franca. To je za sada mala proizvodnja, radi se o stotinjak boca iz berbe 2021., a s berbom 2022. su, kažu, povećali proizvodnju. I prvi put, i prvi uopće napravili su ulje iz sjemenki graševine.

”Ovo je prvo ulje od sjemenki graševine na svijetu. I naravno hladno je prešano. Kako je Kutjevo poznato po graševini, došlo se do ideje da i od sjemenki grožđa graševine proizvedemo ulje. Uskoro ćemo izići na tržište s tisuću bočica ulja od sjemenki grožđa graševine.”

image

Ulje iz sjemenki grožđa

Kako izgleda ulje od sjemenki crnih sorti, a kako ulje od sjemenki bijelih sorti? Razlikuju li se u boji, okusu…?

– Razlikuju se u boji i u cijeloj aromatici. Osjetite sortu, tu je miris berbe, grožđa, meni je to miris berbe u bočici – kaže Mirela Križanović.

Kako se uopće dobiva ulje iz sitnih sjemenki grožđa? I gdje je uljara?

– Ulje se dobiva tako da se izdvoje sjemenke iz komine grožđa, suše se do određene vlažnosti, zatim se hladno prešaju. Cijeli proces proizvodnje sve do prešanja odradimo ovdje u vinariji u Kutjevu, a onda imamo jednu malu kooperantsku obiteljsku uljaru koja nam odradi samo proces hladnog prešanja. Nakon toga ulje dolazi ovdje u vinariju u Kutjevo gdje odrađujemo proces odležavanja i taloženja, nema filtracije, niti ikakve obrade kemijskim metodama, a zatim se puni u bočice. Ono što svakako treba napomenuti jest da je to prirodno taloženje, bez filtracije, ako slučajno u ulju ugledate kakvu česticu s time se uopće ne trebate opterećivati – to je zapravo samo dokaz da je to prirodno. Nefiltrirano je i sve u njemu je potpuno prirodno, to znate i po maslinovom ulju – objašnjava enologinja ​Zrinka.

image

Stari vinski podrum Vinarije Kutjevo Tomislav Krišto/CROPIX

CROPIX

Decilitar ovog rijetkog ulja od sjemenki grožđa košta oko 10 eura, a Mirela i Zrinka nam na kraju daju upute: “Jako je dobro za kojekakve dresinge, umake, stavljanje na hranu, ima i visoku temperaturu prženja, ali je skupo za takav način korištenja. Koristi ga se i u kozmetici, ali ovo naše premium ulje je za sada samo za prehrambene svrhe.”

Resveratrol – najjači antioksidans

Istraživači su otkrili da 45 grama ulja sjemenki grožđa dnevno povećava dobar HDL kolesterol i smanjuje loš LDL kolesterol. Ulje sjemenki grožđa također sadrži resveratrol, najjači antioksidans pronađen u prirodi čije je djelovanje 1000 posto jače od ostalih poznatih antioksidansa.

DOC. DR. SC. ANA MUCALO, INSTITUT ZA JADRANSKE KULTURE

Što je zdravo u ulju iz sjemenki grožđa

Ulje iz sjemenki grožđa bogato je antioksidansima, vitaminima, fitosterolima i fenolnim spojevima.

Prvi put je opisana ljekovita moć ovog ulja u Španjolskoj u 14. stoljeću, kad je ulje iz sjemenki grožđa arapski liječnik prepisao​ kralju Ferdinandu IV., kralju Kastilje i Leona, za liječenje ​kožnih bolesti. Razlog je to zašto ulje sjemenki grožđa i danas nazivaju "kraljevsko ulje". Upravo mu je kralj Ferdinand IV. dodijelio taj naziv "royal oil" ili "oil of the throne".

Nijemci, Francuzi i Talijani proizvode ulje iz sjemenki grožđa još od 1930. godine, a često je zbog arome i ugodnog okusa ono i tajni sastojak njihove kuhinje.

Najcjenjenije ulje sjemenki grožđa dobiva se postupkom hladnog prešanja. Sjemenke sadrže 8-20 posto ulja, a količina varira ovisno o sorti, agroekološkim čimbenicima okoline tijekom dozrijevanja grožđa i tehnici ekstrakcije.

U novije vrijeme raste interes za uljem sjemenki grožđa. Razlog ovome je visoka razina hidrofilnih sastojaka, poput polifenola i lipofilnih sastojaka poput vitamina E, nezasićenih masnih kiselina i fitosterola.

Glavni polifenoli u ulju sjemenki grožđa su katehini, epikatehini, trans-resveratrol i procijanidin B1. Uslijed hidrofilne prirode ovih polifenola, redovito je njihov udio veći u nefiltriranom, mutnom, nego u onom bistrom ulju.

U lipofilnom sastavu ulja sjemenki ističu se masne kiseline, od kojih je najzastupljenija (čak 75 posto) višestruko nezasićena linolna kiselina. Linolna kiselina je esencijalna masna kiselina koju naše tijelo ne može samo proizvesti, već je moramo unijeti hranom u organizam. Zasićene masne kiseline zastupljene su u manjim količinama. Bogatstvo je izomera vitamina E, osam izoformi tokoferola i tokotrienola, od kojih svaki djeluje kao "hvatač" slobodnih radikala u staničnoj membrani i lipoproteinima. Tokoferoli imaju važnu ulogu kao parametar kvalitete u ulju štiteći ga od oksidacije lipida. Nadalje, tokoferoli igraju važnu ulogu u koži kao zaštita od oksidacije lipidne stanične membrane koja može dovesti do upale i apoptoze. Sorte grožđa razlikuju se po sastavu ulja.

Bogatstvo fenolnih spojeva, masnih kiselina i vitamina E čini ovo ulje važnim u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Ulje sjemenki grožđa ima protuupalna, kardioprotektivna, antimikrobna i antikancerogena svojstva korisna za naše zdravlje. U novije vrijeme sve češće se ističu blagotvorna svojstva ovog ulja za zdravlje kože lica. Starenje kože prirodan je proces koji se događa zbog vanjskih i unutarnjih čimbenika koji uključuju genetske, hormonske i okolišne čimbenike. Smanjenje kolagena i njegova prekursora, upale i poremećeni melanociti neke su promjene koje se javljaju kao posljedica UV zračenja. Ulje sjemenki grožđa smanjuje oksidaciju lipida stanične strukture kože i inhibira proizvodnju slobodnih radikala te ima obećavajuću ulogu u borbi protiv starenja.

Hladno prešano, nefiltrirano

Ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki, a zatim se prirodno taloži, nema filtracije, niti ikakve obrade kemijskim metodama

Kraljevsko ulje

Prvi put je opisana ljekovita moć ovog ulja u 14. stoljeću kada ga je arapski liječnik prepisao kralju Ferdinandu IV. za liječenje kožnih bolesti

Protiv starenja lica

Ulje sjemenki grožđa smanjuje oksidaciju lipida stanične strukture kože te ima obećavajuću ulogu u borbi protiv starenja

 

27. travanj 2024 10:37