Maslina - Novosti
GORUĆA TEMA
Randmani su niži, a kakve su cijene ulja? Istražili smo aktualnu ponudu, evo koliko treba odvojiti za litru mladog
Novosti
Berba je u tijeku, potekla su prva ulja, a samim tim virtualni oglasnici puni su maslinarskih ponuda. Prodaju se mlada ali i stara, lanjska ulja. Randmani su ove godine većini nešto niži, pa su nas zanimale cijene. Već se više od mjesec dana priča kako će maslinovo ulje značajno poskupiti. Evo što smo otkrili.
Lanjska ulja uglavnom drže cijenu od 9 do 15 eura. Ima, dakako, i skupljih. Jeftinije nismo pronašli pretraživajući internetske ponude kojih zaista ima dosta. Kod skupljih naglašava se kako je propisno tretirano, pazilo se na temperaturu, čuva se u inoksu...
Najpovoljnije mlado ulje cijeni se 11 eura. Cijene se penju do 13, 15, uglavnom idu do 20 eura. Kod ovih skupljih vlasnici naglašavaju kako je riječ o ekološkom uzgoju, prerada je obavljena na dan berbe, većinom je riječ o sortama oblica i leccino, nema govora o držanju u slanoj vodi...
Kod ...
Maslina - Vrt i polje
ZLATNI SAVJETI
Kako sačuvati jabuke od propadanja? Evo što može sačuvati svježinu, otkrivamo i koja namirnica ubrzava sazrijevanje
Vrt i polje
Ako u svom vrtu imate posađene jabuke i ove ste godine imali bogat urod, sigurno muku mučite na koji način plodove sačuvati kako bi što dulje ostali svježi. Sjajne savjete na tu temu donosi potal Posadi sam
Ovisno o sorti jabuka koje uzgajate, pišu, jabuke možete čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana ili ih dugoročno čuvati u sanducima za jabuke na hladnom, ali vlažnom mjestu.
Najbolji način za čuvanje jabuke
Kako bi jabuke što dulje ostale svježe, vrlo je važno ubrati ih sa peteljkom čime se smanjuje vjerojatnost brzog truljenja. Također, spremati se mogu jabuke koje nisu oštećene od udaraca, odnosno koje na sebi nemaju vidljivih oštećenja od bolesti i/ili štetnika.
Takve plodove prve pojedite ili, ako imate veću količinu, pretvorite ih u jabučni sok ili ocat.
Važno je znati kako je su za skladištenje pogodne domaće, netretirane jabuke, dok su one iz ...
Maslina - Potpore i natječaji
Maslina - Kužina
TAMAN ZA VIKEND
Dagnje, pedoče, pidoče - Veljko Barbieri nudi četiri recepta s crnim sedefom iz mora, kao i priču o sretnom Waltonu
Vrtimo Globus
Nigdje crni sedef iz mora toliko ne sjaji, niti mu je zlaćano meso tako ukusno, kada u osvit ljeta dođe vrijeme dagnji ili pedoča, pidoča, kao one sve rjeđe divlje, vezane tvrdim nitima iz unutrašnjosti kao grozdovi u udubinama ili izbočinama dalmatinskih škrija tik uz more.
One divlje more stalno oplahuje, pere valovima ili one sve češće uzgojene, na istočnoj jadranskoj obali, od Istre, Limskog kanala, preko ušća Krke, a posebno u Malostonskom zaljevu u kojem je, uz kamenice, Dubrovačka Republika uzgajala upravo te omiljene crne školjke koje su na njoj svojstven način bile jedan od zaloga blagostanja i suvereniteta Grada Svetoga Vlaha.
---
---
Naime još od srednjega vijeka u malostonskom zaljevu uspostavljen je pravi, u svijetu jedinstven podvodni ...
08. studeni 2024 13:34