StoryEditorOCM

ZAŠTITITE VINOVU LOZUPočetak cvatnje je važan moment u zaštiti od peronospore, pepelnice, a kod nekih sorti (sorte zbijenoga grozda) i sive plijesni

Piše PROMO
28. svibnja 2022. - 15:33

Većina sorti vinove loze je pred cvatnjom. Početkom cvatnje smatra se trenutak kada je otvoreno 5-10% cvjetova. Ovisno o vremenskim uvjetima, cvatnja traje 10-20 dana.

Promjenjiv tip vremena produljit će samu cvatnju i oplodnju, a time će i loza biti dulje izložena infekcijama peronospore i pepelnice, uz veću mogućnost pojave ranog botritisa, naročito na osjetljivijim sortama zbijenoga grozda.

Zbog toga je važno izabrati pripravke koji će pružiti dugotrajnu zaštitu protiv peronospore i pepelnice kroz cijelu cvatnju.

Sistemični i sistemično-kontaktni fungicidi pružaju kvalitetniju zaštitu u ovoj fazi razvoja vinove loze u odnosu na kontaktne fungicide jer se bolje rasporede u listićima i mladicama, djeluju preventivno i kurativno (terapeutski), sistemična komponenta se teže ispire i kreće se do svih organa vinove loze koji transpiriraju.

Upravo to je i najvažniji razlog zašto vinogradari u ovim fazama neposredno prije i nakon cvatnje najviše pažnje posvećuju zaštiti svojih vinograda od glavnih bolesti, a naročito plamenjače i pepelnice, i to na način da odabiru najbolje, najsigurnije i najdugotrajnije.

U ovoj fenofazi vinove loze preporučamo prskanje sistemičnim i sistemično-kontaktnim preparatima da bi vinova loza bila maksimalno zaštićena u periodu cvatnje, kada se tretiranje ne obavlja. Naime, iskusni vinogradari znaju da nije poželjna primjena zaštitnih sredstava za vrijeme cvatnje jer se mogu pojaviti negativni utjecaji korištenih škropiva na proces oplodnje.

NEPOSREDNO PRED POČETAK CVATNJE

Preporučamo primjenu sljedećih kombinacija sredstava za zaštitu bilja:

FORUM STAR ili ORVEGO ili kombinacija ARMETIL 25 + FOLPAN 80 WDG za plamenjaču vinove loze. Uz navedene preparate potrebno je dodati sredstvo za suzbijanje pepelnice VIVANDO ili COLLIS te insekticid za suzbijanje grožđanih moljaca te američkog cvrčka ROTOR SUPER. Navedena sredstva pružaju sigurnu zaštitu tijekom cijelog perioda cvatnje (cca 10-14 dana), ovisno o vremenskim uvjetima.

U FENOFAZI ZAVRŠETKA CVATNJE

Potrebno je ponoviti prskanje s gore navedenim sredstvima za suzbijanje plamenjače i pepelnice te dodati sredstvo CANTUS namijenjeno za suzbijanje ranog botritisa (sive plijesni).

Uz sve kombijacije preporučamo dodati sredstvo CHROMOSUL 80 koje, osim što suzbija pepelnicu, ima popratno djelovanje na grinje.

ARMETIL 25 je sistemični fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače. Sredstvo se primjenjuje od faze četvrtog lista do početka šaranja (dozrijevanja) bobica (BBCH 14-81). Dozvoljene su najviše dvije primjene tijekom vegetacije uz razmak od najmanje 21 dan između primjena.

ORVEGO je kombinirani lokalno-sistemični i kontaktni fungicid koji je namijenjen za suzbijanje plamenjače vinove loze. ORVEGO optimalno kombinira načine rada dva različita aktivna sastojka. Ova dvostruka akcija omogućuje kontrolu skoro svih faza životnog ciklusa plamenjače, od klijanja do nastanka spora.

FORUM STAR je kombinirani fungicid namijenjen za suzbijanje bolesti plamenjače i sive plijesni. Preporučamo uporabu FORUM STARA u takozvanom blok tretmanu (dva puta uzastopno) u razmacima od 10-12 dana, kada je najveća opasnost od plamenjače i kada je vinograd najosjetljiviji na bolest. To je početak cvatnje do faze zatvaranja grozda.

COLLIS je kombinirani preventivni fungicid sistemičnog učinka. Namijenjen je za suzbijanje pepelnice. Primjenjuje se od početka cvatnje do zatvaranja grozda. Najučinkovitiji je kada se upotrebljava na kraju cvatnje.

VIVANDO je lokalno-sistemični fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice vinove loze.

CANTUS je sistemični fungicid namijenjen za suzbijanje sive plijesni. Štiti grožđe i poslije napada patogena jer dio djelatne tvari boskalid ostaje na površini bobica grožđa, dok se dio upija i translaminarno širi po biljci. Prilikom primjene smanjuje napad pepelnice.

Kombinaciju FORUM STAR i COLLIS preporučamo u periodu najjačeg infekcijskog potencijala najvažnijih bolesti vinove loze. Uporabom kombinacije ova dva fungicida postižemo zaštitu vinograda od dviju najvažnijih bolesti vinograda (plamenjače i pepelnice) i dodatno smanjujemo zarazu sivom pljesni.

Njihovu primjenu treba tempirati neposredno pred cvatnju kako bi se učinak pripravaka “protegnuo” kroz cijeli period cvatnje jer, kao što smo već napomenuli, tijekom cvatnje nije preporučljivo tretiranje zbog mogućih negativnih učinaka na oplodnju.

Kvalitetnom zaštitom vinove loze na dobrom smo putu do vrhunskog vina, a mi u Chromos Agru vjerujemo da nam je to zajednički cilj.

Ante Grubišić, dipl. ing. agr.

mob. 098/335 702, besplatni telefon 0800467467

Ovaj članak je savjetodavnoga karaktera.

Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

12. travanj 2024 11:19