StoryEditorOCM

Preporuka maslinarima!Nastaviti praćenje leta maslinina moljca i maslinine muhe

Piše PR
15. rujna 2022. - 16:25

MASLININ MOLJAC (Prays oleae) je proširen po čitavom Sredozemlju, a napada maslinino lišće, cvjetove i plodove. U tijeku jedne godine ima tri generacije.

Prva tzv. cvjetna generacija napada cvjetove, druga generacija napada plodove, a treća se razvija u i na lišću. Najveće štete čini prva i druga generacija maslininog moljca.

Leptir cvjetne generacije javlja se u vrijeme razvoja cvjetnih resa, dakle početkom svibnja pa sve do početka lipnja. Ženke polažu jaja na čašicu primarnih pupova koji uglavnom nose plodne cvjetove.

image

Štete od maslinina moljca

Ukoliko nismo obavili suzbijanje prve generacije maslinovog moljca nakon završene cvatnje na maslinama ostaju smeđi osušeni zapredci u kojima se gusjenica kukulji.

Kasnije iz njih izlijeću leptiri druge generacije

Moljac druge generacije, odlaže jaja na plodove veće od 4 milimetra, odnosno popularno veličine zrna pšenice. Iz jaja se razvija žućkasta gusjenica koja se ubušuje u plod uz samu peteljku i smješta između sjemenke i koštice, tu se hrani sadržajem sjemenke, a do trenutka kada koštica očvrsne pojede njen sadržaj.  

Po završetku svog razvoja gusjenica buši hodnik u blizini peteljke ploda i izlazi van. To je obično krajem kolovoza i početkom rujna kada napadnuti plod otpada, a na otpalom plodu je karakteristična "rupica“ uz peteljku. Dio plodova također otpada krajem lipnja kad se gusjenica ubušuje u plod.

Ukupna šteta otpadanjem plodova u pojedinim godinama može biti velikih razmjera zbog toga maslinu treba prskati protiv prve generacije maslinovog moljca, I prskanje trba ponoviti kad veći dio plodova u maslinicima bude veličine između 4 - 8 milimetara.

U kolovozu i početkom rujna javlja se treča generacija koja odlaže jaja na listove.

Iako napad moljca varira iz godine u godinu, zaštitu je svakako potrebno provesti zbog očuvanja plodnih cvjetova, posebno kod krupnoplodnih sorti Oblica i Lastovka koje često imaju neredovitu rodnost uzrokovanu i drugim čimbenicima.  Pravovremenim suzbijanjem cvjetne generacije sprječava se jači napad maslininog moljca na plod.

Za suzbijanje maslininog moljca Ante Grubišić, dpl. Ing. Agro. stručnjak za maslinarstvo I vinogradarstvo preporučuje i koristiti sljedeća sredstva:

ROTOR® SUPER u količini 500 ml/ha uz utrošak vode 1000-1400 l/ha kod pojave štetnika.

IMIDAN 50 WG preporučenoj količini od 1,5 kg/ha (150 g/1000 m² 100 l vode). Sredstvo se može primijeniti za suzbijanje prve cvjetne generacije maslinova moljca, kada su latice zeleno obojene i više su čaške, a za drugu generaciju, kada su plodovi postigli 10 posto od svoje završne veličine.

BATURAD WP (biloški selektivni insekticid) u količini 1 kg/ha (100g u 100 l vode na 100 m²).

BATURAD WP   je biološki selektivni insekticid, za suzbijanje maslininog moljca. Djeluje na gusjenice mladih stadija (I-III)  Ne uništava korisne insekte. Razvrstan izvan skupine otrova.

MASLININA MUHA (Dacus olea) je najznačajniji štetnik masline.

Prva generacija javlja se koncem lipnja i u srpnju a druga generacija koncem kolovoza i kroz rujan,  treća u jesen. Obično su druga i treća generacija isprepletenih razvojnih stadija.

image

Maslinina muha

Mušica prezimi kao kukuljica u tlu a djelomično kao odrasli oblik na skrovitim mjestima. Ženka ulaže prosječno 50 jaja. Prvo ulaganje jaja odvija se u vremenu kad je plod masline veličine zrna graška i to u pravilu jedno jaje u jedan plod. Nakon 2-3 dana iz jaja se razvija ličinka koja se hrani mesom ploda. Razvoj ličinke u plodu traje 14 dana nakon čega se kukulji kroz period od 10 dana. Nakon kratke stanke ponavlja se razvoj druge generacije a u jesen i treće. Za razliku od ličinki prve generacije, ličinke druge i treće generacije kukulje se u tlu na dubini od 3 cm.

Napadnuti plodovi daju manju količinu ulja uslijed otpadanja prije branja a i ulje iz takvih plodova sadrži znatne količine slobodnih masnih kiselina što mu umanjuje kakvoću i tržišnu vrijednost.

Postoje različite metode za smanjenje populacije ovog štetnika (muholovke premazane atraktantom i ljepilom, muholovke s atraktantom i insekticidom, žute ploče…)

Najznačajniji štetnik masline je maslinina muha. Prva generacija javlja se krajem lipnja i u srpnju, druga krajem kolovoza i tijekom rujna, a treća generacija u jesen. Obično su druga i treća generacija isprepletenih razvojnih stadija. Muha prezimi kao kukuljica u tlu, a djelomično kao odrasli oblik na skrovitim mjestima. Ženka ulaže prosječno 50 jaja u mali plodić masline. Prvo ulaganje jaja odvija se kad je plod masline veličine zrna graška, i to u pravilu jedno jaje u jedan plod. Nakon 2-3 dana iz jaja se razvija ličinka koja se hrani mesom ploda. Razvoj ličinke u plodu traje 14 dana nakon čega se kukulji 10 dana. Nakon kratke stanke ponavlja se razvoj druge generacije, a u jesen i treće. Za razliku od ličinki prve generacije, ličinke druge i treće generacije kukulje se u tlu na dubini od 3 cm.

Štete od maslinine muhe su u obliku plodova koji daju manju količinu ulja uslijed otpadanja prije branja, a i ulje iz takvih plodova sadrži znatne količine slobodnih masnih kiselina, što mu umanjuje kakvoću i tržišnu vrijednost.

Postoje različite metode za smanjenje populacije ovog štetnika (muholovke premazane atraktantom i ljepilom, muholovke s atraktantom i insekticidom, žute ploče…).

Za suzbijanje maslinine muhe preporuka Chromosovih stručnjaka je primjena zatrovanih mamaca. Sastoji se u pripremi hidrolizirana proteina (Buminal) i insekticida

IMIDAN 50 WG  te prskanja par jačih grana s kojih se neće koristiti plodovi ili ulijevanja u muholovke. Na 100 l vode otopi se 0,6 l sredstva Buminal i 0,6 l sredstva IMIDAN 50 WG.

Ukoliko sredstvo IMIDAN 50 WG  primjenjujemo samostalno, za suzbijanje maslinine muhe koristi se u količini 1,5 kg/ha (150 g/1000 m2/ 100 lvode). Primjenjuje se kada su plodovi postigli 50% svoje završne veličine (početak lignifikacije koštice) sukladno karenci.

Također, za suzbijanje maslinine muhe preporučamo koristiti pripravak ROTOR® SUPER u količini 500 ml /ha, uz utrošak vode 1000-1400 l/ha kod pojave štetnika.

Prednost sredstva ROTOR® SUPER je u kratkoj karenci koja iznosi samo 7 dana. ROTOR® SUPER možemo koristiti i za suzbijanje maslininog mediča.

Kako je naš maslinarski prostor uvjetno podijeljen na tri područja s obzirom na pojavu mušice, predlažemo slijedeću dinamiku primjene zatrovanih mamaca:

Za područje južno od Splita preporučamo prvo prskanje početkom srpnja, drugo polovicom kolovoza, treće i četvrto u rujnu te peto i šesto u listopadu (početkom i krajem).

Za područje između Splita i Zadra preporučamo jedno prskanje u drugoj polovici srpnja, dva u rujnu i dva u listopadu. Za područje sjeverno od Zadra preporučamo prskanje samo u rujnu (dva puta) i listopadu (dva puta).

PAUNOVO OKO  u ovom period preporučujemo pripravak  SYLLIT 544 SC.

Pripravak SYLLIT 544 SC sistemični je fungicid s preventivnim i kurativnim djelovanjem. Sredstvo se koristi u razdoblju kada su povoljni uvjeti za razvoj bolesti, od razvoja lista (BBCH 11) do završetka cvatnje (BBCH 69) i/ili u jesen (prije i poslije berbe).

Preporučena doza za primjenu je 1,25 – 1,65 l/ ha uz utrošak vode od 1000 l/ha (125-165 ml u 100 l vode na 1000 m.

SYLLIT 544 SC odlično djeluje i kod suzbijanja ANTRAKNOZE ploda.

Antraknoza bolest masline koja na plodovima a može se razviti I na lišću I grančicama prouzročuje okruglu pravilnu pjegu ulegnutu u tkivo ploda na čijoj površini nastaje ružičasti iscjedak, pa se plod I grančice suše i prijevremeno otpadaju. Do pojave prvih simptoma uglavnom dolazi u jesenskom periodu.

image

Simptomi bolesti paunovo oko

Berbom odstranjujemo plodove sa stabla, međutim, prekid veze sa stablom ne znači kraj života plodova. Određeni fiziološki procesi se nastavljaju i dalje pa je stoga ubrane plodove potrebno u što kraćem vremenu transportirati od maslinika do uljare. Bilo bi zapravo idealno masline preraditi isti dan ili najkasnije unutar 48 sati.  I kao što smo već rekli a maslinari će se složiti s tvrdnjom da zdrav i kvalitetan plod znači kvalitetan finalni proizvod, odnosno ulje.

Chromos Agro d.o.o, Ante Grubišić, dipl.ing.agr., mob.098 335 702, bespltni telefon 0800467467

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

image

Chromos agro

25. travanj 2024 10:55