StoryEditorOCM

MASLINAnovi proljetni broj donosi brojne korisne teme i zanimljivosti

Piše Meri Šilović
14. ožujka 2023. - 15:56

Minusi krajem veljače zagrijali su srca maslinara, stigla zima u zadnji čas, jer maslina samo što nije krenula buditi se. Na stranicama ovog broja pročitajte kako se ponegdje i već probudila, 25. siječnja "zamantana" klimom u gradu Hvaru je i procvjetala, pa je iznenađeni vlasnik dijelio po gradu grančice s cvjetovima masline kao čudo, što i jest. Mr. sc. Stanislav Štambuk piše upravo o tome kako masline cvjetaju sve ranije i da je ovo najranije zabilježeno cvjetanje masline.

Znalac Edi Družetić ​u ovom broju Masline savjetuje vas o proljetnim radovima u masliniku, kako rezati i kako gnojiti maslinu, koje gnojivo je najbolje odabrati, čega joj u vrijeme buđenja i pripreme za cvjetanje najviše treba i kako je zaštititi u ovo vrijeme od bolesti i štetnika.

Začudne vijesti stižu iz Toskane, a prenosi vam ih Nedjeljko Jusup: eksperimentira se s oprašivanjem maslina pomoću dronova, a bespilotnim letjelicama planira se obavljati i berba. Kako – pročitajte na idućim stranicama.

Posebno je važna tema kojom Maslina nastavlja kampanju osiguravanja vode maslinarima. Pročitajte priču iz prve ruke kako to dobro rade drugi, kako se dogodio veliki uzlet maslinarstva u Portugalu nakon što je država osigurala maslinarima vodu​. A potom i dvije iduće naše nevesele priče o suši i vodi: jednu iz Skradina, a drugu s Brača.

Iz Crne Gore donosimo reportažu o maslinama koje rastu na vrućem suhom platou uz rubove najvećeg vinograda u komadu u cijeloj Europi, na prostoru koji kulturu masline tek isprobava. Nikako nemojte propustiti ni priču o zdravom ulju koje iz sjemenki grožđa hladnim prešanjem dobivaju u Kutjevu, saznajte i tko radi najbolja maslinova ulja na Hvaru, a tko u Pakoštanima i Biogradu, prelistajte Maslinu.

19. travanj 2024 09:19