StoryEditorOCM

TICK I FITOKOLRezidba maslina uz pravi alat – šegeti i škare, te voćarski vosak

Piše pr
9. ožujka 2023. - 11:35

Posebna briga i pažnja o maslinama, za naše je krajeve stvar ponosa i tradicije. Ova prekrasna mediteranska stabla zauzvrat nam daju maslinovo ulje i uživanje u jedinstvenim okusima. Važno je znati kako se pravilno brinuti za svoje masline, a to uključuje i razumijevanje kako i kada obaviti rezidbu. U razdoblju uzgoja postoji rezidba za formiranje, a kasnije rezidba na rod.

Različiti su načini rezidbe, ali svi imaju iste ciljeve:

- Održavanje redovite i visoke rodnosti maslina

- Oblikovanje krošnje na način da se održava prozračnom za pristup zraka i svjetlosti

- Lakšu berbu s većim učincima

- Bolje podnošenje suše

- Uklanjanje suhih ili oštećenih grana

Prije samog početka rezidbe važno je dobro pogledati maslinu sa svih strana i odrediti željeni uzgojni oblik. Rezidba započinje odstranjivanjem suvišnih debljih grana, tj. sve započinje šegetom i škarama TICK, a završava voćarskim voskom FITOKOL kojim se premazuje mjesto reza. Maslina je bujna biljka koja jako voli svjetlo i toplinu, zato nemojte oklijevati orezati sve neproduktivne i loše grančice.

Želimo li imati zdravu i rodnu maslinu - prema njoj se moramo odnositi s poštovanjem i poštovati njezine prirodne osobine rasta. Bujna stabla režemo manje, a slabije bujna više. Da bi se to postiglo, rezidbu je potrebno obavljati svake godine i ona mora uvijek pratiti fiziološki rast biljke. Veliki rezovi moraju biti glatki i kosi kako bi se izbjeglo zadržavanje vode.

Prilikom rezidbe masline vrlo je važno odabrati i pravo vrijeme. Rezidba maslina trebala bi se obaviti u razdoblju od kraja zime do početka cvatnje, nikako ne pri niskim temperaturama. Rezanje maslina u krivo vrijeme ili nakon kiše može povećati vjerojatnost različitih bolesti. Manje rezidbe se mogu obavljati i u nekim drugim godišnjim razdobljima, na primjer ljetna rezidba, pri čemu se odstranjuju suvišne vodopije.

Rezidba maslina je zahtjevan i odgovoran posao jer o njoj ovisi rodnost, zato je za rezidbu potrebno koristiti odgovarajući pribor za uspješan rad. TICK profesionalni alat vrhunske kvalitete oblikovan je da osigura optimum u rezanju s lakoćom korištenja. Škare s ekstremno tvrdom oštricom od vruće valjanog čelika i šegeti s trajno naoštrenim zupcima - garancija su preciznosti reza i pravilne rezidbe. Iskusni maslinari koji znaju sve tajne bogatog uroda, za pravilnu rezidbu i njegu koriste upravo TICK i FITOKOL brendove.

Još korisnih savjeta dobili smo od najpoznatijeg veterana istarskog maslinarstva, Edija Družetića:

Bolje je uložiti u kvalitetan alat i adekvatno ga održavati nego se kod rezidbe mučiti s lošim alatom i riskirati da nam se masline razbole. Alat mora biti kvalitetan, očišćen, dezinficiran i dobro naoštren. Pravilno održavanje alata od velikog je značaja, pogotovo ako je stablo bolesno.

Također, bitan je premaz reza voćarskim voskom FITOKOL. Nanosi se premazivanjem (kistom) u tankom sloju. Nakon sušenja voska, tretirani dio je u potpunosti zaštićen. Primjenom voćarskog voska potpomažemo bržem zacjeljivanju nastalih rana, te sprječavamo prodor patogenih mikroorganizama i štetnog djelovanja hladnog zraka i vlage iz okoline. Veće rane potrebno je premazati 2 puta (nakon što se prvi sloj osuši).

Od obrade, branja do rezidbe - maslina je sveto stablo našeg kraja i zato nastavimo je čuvati i pravilno njegovati. To je naša kultura, povijest i tradicija.

09. rujan 2023 17:40