StoryEditorOCM

polifenoli i mutnoćaŠaka loših maslina može upropastiti kile zdravih stvarajući mane ulja. Talog obavezno odvojite, ali ga ne bacajte jer je odličan lijek

Piše Dr. Ivica Vlatković
25. siječnja 2022. - 07:51

Brojni su rizici za razvoj mana u ulju, ma koliko čovjek pazio na sve. Kao i uvijek tokom prerade u uljari punim tamne staklene boce od 5 litara koje se u kraćem vremenu istalože, što mi daje prednost da se i brže riješim taloga.

Taloženje u većoj bačvi puno duže traje, a time i rizici za kvarenje ulja postaju veći. Talog sadrži u vodi otopljene šećere, bjelančevine te enzime i anaerobne mikroorganizme, koji ih mogu razgraditi do tvari neugodnog mirisa po truleži. Stoga ga treba odvojiti i ostraniti.

Taj talog spremim u posebne boce i, kad se opet istaloži, odvojim još preostalog ulja iz njih. Boce s talogom čuvam na temperaturi od 18 stupnjeva kao i ulje. Taj talog je odličan lijek nanešen u formi obloga za opekline, posjekotine, ubode insekata i uopće za sve upalne reakcije na koži.

U pravilu maseni udijeli polifenola veći su u istaloženom dijelu nego u preostalom ulju u boci i kao takvi nositelji su većine ljekovitih svojstava u ulju.

Mutnoća ulja rezultat je zaostatka čestica biljnog tkiva u suspenziji te kapljica biljne vode u emulziji. Stanje emulzije i suspenzije stabilizirano je lipoproteinima, fosfolipidima i drugim tvarima bipolarnog karaktera.

U kišnim godinama treba dogurati do berbe i sačuvati dobar rod i relativno zdrave plodove. Stoga rastu rizici za razvoj mana u budućem ulju od uboda muhe, kao i posljedičnog razvoja patule i truleži na plodovima maslina.

U berbi treba nastojati brati selektivno ručno samo zdrave plodove, jer šaka loših maslina upropasti kile zdravih stvarajući mane ulja. Posebno treba biti pažljiv u pretresu kašeta i odvajati pojedinačne slučajno upale ubodene plodove.

U takvim godinama maslinari u uljaru nose uglavnom više ili manje jako loše partije maslina, a neki doslovno “drop od maslina“. Takve masline ostavljaju svoje defektne mirise, a takve mirise ulje lako pokupi i zaradi manu.

Moram pohvaliti svojeg uljara koji se svaki put svojski posveti da dobro ispere uljaru kad dođem na red. Za neke uljare vrijedi pravilo - akvu kvalitetu maslina doneseš, takvu ćeš odnijeti u ulju.

03. svibanj 2024 12:26