StoryEditorOCM

spašavanje divovaMladenu Stubljaru prestižna nagrada za reportažu u Maslini

25. travnja 2018. - 14:34

Za fotoreportažu objavljenu u Maslini, časopisu Slobodne Dalmacije za maslinarstvo, Mladen Stubljar dobio je godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva "Velebitska degenija".

Nagrada se dodjeljuje za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša, i to za radove objavljene u tisku, na internetu, na radiju i televiziji te za fotografiju.

Mladen Stubljar, poznati reporter s HTV-a, odnedavno u mirovini, već godinama je i stalni reporter Masline, najcjenjenijeg maslinarskog časopisa u regiji koji je prije više od desetljeća rođen u krilu splitske Slobodne Dalmacije.

Ova prestižna nagrada Hrvatskog novinarskog društva dodijeljena je Stubljaru za naslovnu fotografiju reportaže "Priča o istarskim divovima – doktor za tisućljetna stabla", objavljenu u Maslini u svibnju prošle godine.

"Nagrađena fotografija, i bez čitanja teksta, zorno priča o spašavanju i liječenju tisućljetnog kestena i o 'letećem' drvosječi koji stručnom rezidbom u krošnji, na visini četverokatnice, spašava drevnog starca. Ovaj kesten u istarskom selu Hekima ima promjer debla pet metara i svake godine rađa 200 kilograma kvalitetnog kestena. Čak je DNK analizom utvrđeno da takvog egzemplara, kako piše Stubljar, nema nigdje drugdje kod nas, nego da postoji samo jedan jedini, i to upravo u Hekima. U ovoj fotoreportaži o istarskim divovima Mladen Stubljar u časopisu Maslina priča priču o spašavanju impozantnih stabala istarskog kestena, 'prastare' smokve i brijunske masline, svih starijih od tisuću godina", stoji u obrazloženju žirija.

Na natječaj su pristigla 33 rada 19 autora. Nagrade su, uz Mladena Stubljara, dobili Vedrana Simičević, novinarka Novog lista, za tekst "Krijumčari prijete podzemnoj bioraznolikosti Balkana", objavljen u časopisu Science, Goran Latković s RTL-a i emisija "Eko-zona" HTV-a, to jest njezini autori Mladen Iličković i Snježana Babić.

Nagrade "Velebitska degenija" laureatima su svečano uručene u Novinarskom domu u Zagrebu, u prigodi Dana planeta Zemlje.

26. travanj 2024 13:57