StoryEditorOCM

PANEL-RASPRAVASTIL NAŠEGA ŽIVOTA Mediteranska prehrana- najbolja na svijetu

Piše Milena Budimir Ante Čizmić/Cropix
9. studenog 2022. - 12:38
Tea Vučković, Dario Mamić, Joze Tomaš, Mirella Žanetić, Ivana Krstulović Carić i Pjero ZekanAnte Cizmic/Cropix
image

Mediteranska prehrana

Na panel-raspravi održanoj na Visokoj školi Aspira u organizaciji "Slobodne Dalmacije" bilo je riječi o kvaliteti našeg načina prehrane, o problemima domaće proizvodnje, ali i o izazovima koji su još uvijek pred našim obrazovnim sustavom s tim u vezi

Sve se u Dalmaciji okreće oko stola. Za stolom slavimo rođenje, ispraćamo voljene, slavimo ljubav, tugujemo tugu...

Riba, vino i maslinovo ulje sveti je trojac dalmatinskoga stola. Može li i dalje ostati tako, odgovorili su panelisti na raspravi “Mediteranska prehrana – najbolja na svijetu” u organizaciji “Slobodne Dalmacije”.

image

Miroslav Ivić, Mato Jelić, Blaženko Boban i Sandra Lapenda Lemo

Ante Cizmic/Cropix

Sigurno ste znali kako je mediteranska prehrana 2013. godine uvrštena na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, ona je temelj identiteta ljudi na ovom Bogom nam danom prostoru, ona je zapravo stil našeg života. Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelom u zaleđu, uvjetovana je ekološkim, klimatskim, povijesnim i kulturnim čimbenicima Mediterana.

Svima u podsvijesti

Je li uopće moguće u ovom vremenu žurbe, stresa i kroničnog nedostatka vremena zdravo jesti, pitala se glavna urednica “Slobodne Dalmacije” Sandra Lapenda Lemo.

– Mediteranska prehrana nije samo način prehrane, nego način života. Recept je jednostavan: ako jedeš svježe, raznoliko i umjereno, a to kod nas nije toliko teško jer su sve namirnice nadohvat ruke, od voća i povrća iz domaće proizvodnje, preko ribe, do domaćega maslinova ulja i vina, onda ćeš biti zdrav – kazala je.

image

Sandra Lapenda Lemo
 

Ante Cizmic/Cropix

Upravo je u cijeloj Dalmaciji u tijeku berba i obrada maslina i proizvodnja maslinova ulja. O tome je govorio Predrag Vujević, voditelj Centra za voćarstvo i povrćarstvo u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, priznajući da od komentara “starih” maslinara i uljara i dalje uspijeva naučiti nešto novo.

image

Predrag Vujević

Ante Cizmic/Cropix

Župan Blaženko Boban kazao je kako svi u podsvijesti imamo kvalitetu našeg načina prehrane, a da je sada vrijeme prikazati je i drugima.

– Vlada je odlučila školskoj djeci osigurati besplatan obrok, ajmo učiniti sve da to baš bude mediteranska kuhinja – dobacio je izazov drugima.

image

Župan Blaženko Boban

Ante Cizmic/Cropix
image

Dario Mamić, Joze Tomaš

Ante Cizmic/Cropix

Tu je “lopticu” dočekao Joze Tomaš, predsjednik HGK-a Županijske komore Split.

– Djelima moramo dokazati ono što baštinimo! Educirati i sebe i druge, zaboravljamo i na “marendu” i na “fjaku”, sve bi to moglo biti vrhunski turistički proizvod – kazao je.

Moderatorica panela Sandra Barčot spomenula je i najbitnije aspekte naše prehrane: zdravlje, dokazano smanjen broj kardiovaskularnih bolesti, smanjen udio oboljenja od dijabetesa, demencije... Naša je spiza, složili su se svi, idealna i za mozak.

Veza zemlje i pjata

Trgovački lanac Tommy ide tim putem, osluškujući potrebe svojih kupaca, povezuje ponudu i potražnju. Dario Mamić, direktor korporativnih komunikacija Tommy d.o.o., istaknuo je važnost suradnje trgovaca s lokalnim OPG-ovima jer se time stvara brza i kvalitetna poveznica između onoga koji stvara i onoga koji koristi, između zemlje i pjata.

– To je naša i socijalna i društvena odgovornost. Ni jedna jabuka u našim dućanima nije ponuđena a da nije bila hrvatska. U lancu nabave uvijek ima problema jer je proizvodnja rascjepkana, postoje logistički problemi, pa je često hrvatski proizvod kvalitetan, ali ne i konkurentan – požalio se Mamić.

image

Dario Mamić, Joze Tomaš i Mirella Žanetić.
 

Ante Cizmic/Cropix

Mjesta za napredak u proizvodnji, primjerice, maslinova ulja, uvijek ima, kazala je Mirella Žanetić, voditeljica panela za senzorsko ocjenjivanje DMU na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša i docentica na studiju Mediteranska poljoprivreda.

image
Ante Cizmic/Cropix

– Moramo očuvati naše autohtono ulje, možemo ga unaprjeđivati, ali moramo mu ostati vjerni. Naše škrto, dalmatinsko tlo daje najbolje – kazala je, naglašavajući kako moramo oživljavati zaboravljene maslinike.

A to, među ostalim, radi i Orgula grupa. Njihov direktor Pjero Zekan odmah je okupljenima “servirao” brojke.

– Potrošnja maslinova ulja po glavi stanovnika u Hrvatskoj je između 1,5 i dvije litre, u Dalmaciji je oko tri do četiri litre po glavi, što je porazna brojka kada znamo da je u nama konkurentnim zemljama, poput Italije i Grčke, taj broj znatno veći. Oni troše i do deset litara po glavi stanovnika – kazao je.

image
Ante Cizmic/Cropix

A sve što naše ulje traži jest pravilno čuvanje, moramo ga sakriti od svjetla, topline i zraka.

– Naše ulje nema konzervansa ni aditiva. Uz to je i ručno brano, hladno prešano, poseban je to ukus – nije mogao stati hvaliti plodove našega kraja.

image

Mirella Žanetić i Ivana Krstulović Carić
 

Ante Cizmic/Cropix

Ivana Krstulović Carić, predsjednica Udruge “Hvarski vinari”, kazala je kako ritam života na Hvaru određuje vinova loza.

– Vrijeme se dijeli na ono prije i poslije jematve, jedino je zima razdoblje kad se možemo maknuti s otoka – nasmijala je okupljene, dodavši i staru narodnu, iz Brusja: Kad je vino na stolu, baš nitko ne treba poći ća!

Hrvatski doručak

Muškarci manje jedu voće i povrće, žene slabije blaguju ribu. Tako glase podaci koje je iznijela Tea Vučković, nutricionistica i nastavnica na Visokoj školi Aspira.

– Prehrana je javnozdravstveni prioritet i kao takvu je treba uključiti u edukaciju – kazala je.

image

Tea Vučković
 

Ante Cizmic/Cropix

Da se upravo to i planira učiniti, potvrdila je Mira Bojić, viša stručna savjetnica-konzervatorica i koordinatorica aktivnosti za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture i medija.

– U ponudi se svugdje nađe američki ili, primjerice, engleski doručak, a što je s hrvatskim doručkom? – upitala se, dodavši kako svaki chef zna i može promovirati i uključiti u ponudu našu gastronomsku tradiciju.

image

Mirna Bojić
 

Ante Cizmic/Cropix

U daljnjem razvoju panela doznali smo kako se broj onih koji obrađuju masline na stari način, odležavanjem u slanoj vodi, primjerice, iz godine u godinu smanjuje. Sada smo na dobrom putu da se cijela berba obradi već u 24 sata. Time kvaliteta našega ulja doslovno raste, a time bi mu mogla porasti i cijena.

Uspjeli smo zadržati kvalitetu prehrane, uveli smo oznaku “Hrvatska kvaliteta”, koja se pokazala značajnom i važnom za promociju proizvoda koje nudimo na tržištu.

Sve više mladih želi studirati gastronomiju, nije to više samo “đir”, shvatili su mladi ljudi što nam je važno za zdrav život.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image

Mediteranska prehrana na djelu

Ante Cizmic/Cropix

Slobodna Dalmacija zahvalila je svim partnerima na organizaciji ovoga događanja, prvenstveno Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu kulture i medija, HGK-u Županijskoj komori Split, Tommyju, Orgula grupi, Udruzi “Hvarski vinari” i Aspira Collegeu, koji ih je ugostio.

Kako je i red, panel-rasprava o mediteranskoj prehrani završila je –mediteranskom prehranom. Delicije našega kraja pripremio je chef Tommyja Fabricio Vežnaver u suradnji sa chefovima i studentima gastronomije Aspira Collegea.

Sve nam je nadohvat ruke, od voća i povrća, preko ribe, do domaćega maslinova ulja i vina - kazala je glavna urednica ‘Slobodne’ Sandra
Lapenda Lemo

Sve nam je nadohvat ruke, od voća i povrća, preko ribe, do domaćega maslinova ulja i vina - kazala je glavna urednica ‘Slobodne’ Sandra
Lapenda Lemo

Sve nam je nadohvat ruke, od voća i povrća, preko ribe, do domaćega maslinova ulja i vina - kazala je glavna urednica ‘Slobodne’ Sandra
Lapenda Lemo

Dario Mamić je u ime Tommyja d.o.o. napomenuo važnost suradnje trgovaca s lokalnim OPG-ovima jer se time stvara kvalitetna veza ‘između zemlje i pjata‘

Potrošnja maslinova ulja po glavi stanovnika u Hrvatskoj je između 1,5 i dvije litre, u Dalmaciji je oko tri do četiri litre po glavi, što je porazna brojka - kazao je Pjero Zekan iz Orgule

Tea Vučković, nutricionistica i nastavnica na Visokoj školi Aspira: - Prehrana je javnozdravstveni prioritet i kao takvu je treba uključiti u edukaciju

10. studeni 2022 09:43