StoryEditorOCM

NAJNOVIJE IZ ZNANOSTIKonzumiranje ekstra djevičanskog maslinova ulja s visokim sadržajem fenola može pomoći u odgađanju napredovanja leukemije

Piše Maslina
26. rujna 2022. - 13:21

Konzumiranje ekstra djevičanskog maslinova ulja s visokim sadržajem fenola može pomoći u odgađanju napredovanja leukemije, jedne od najčešćih vrsta raka na svijetu.

Tako odnedavno sugerira zaključak jednog istraživanja znanstvenika u Grčkoj. Studija i istraživanje su, doduše, obavljeni na malom broju od samo 20 pacijenata, ali i na tom malom broju nakon tri mjeseca intervencije uočena je statistički značajna razlika, piše Olive Oil Times.

Istraživanje su radili istraživači iz Svjetskog centra za zdravlje maslina u Ateni. Oni su otkrili da je konzumacija maslinova ulja s visokim koncentracijama oleokantala i oleaceina poboljšala prognozu uzorka pacijenata s ranim stadijem kronične limfocitne leukemije, a takvi pacijenti čine oko 25 posto globalnih slučajeva leukemije.

Leukemija je vrsta raka krvi koja počinje u koštanoj srži i uzrokuje da tijelo proizvodi previše bijelih krvnih stanica koje ne funkcioniraju ispravno.

U zdrave osobe bijele krvne stanice pomažu tijelu u borbi protiv bakterijskih i virusnih infekcija.

Međutim, u bolesnika s leukemijom, disfunkcionalne bijele krvne stanice se nakupljaju, razrjeđujući učinkovitost funkcionalnih i ometajući proizvodnju crvenih krvnih stanica.

26. travanj 2024 02:48