StoryEditorOCM

libera 2017.Dubravka i Kristina kraljice mladog vina i ulja

19. studenog 2017. - 18:36
Dubravka Vlainić (kraljica vina), Nikola Jakas (organizator) i Kristina Malić (kraljica ulja)

Stanovnici Zavale, mjesta na južnoj strani otoka Hvara, u svom Zadružnom domu organizirali su 8. festival mladog vina i ulja "Libera 2017.", koji je kao i proteklih godina privukao već tradicionalno odane sudionike i goste.

Budući da je riječ o povijesno poznatim vinogorjima, o čemu svjedoči svojedobno pronađeni reljef Liber, partnerice boga Libera, rimskog Dionisa, odnosno Bakha, na degustaciju je stiglo mnoštvo uzoraka bijelih i crnih vina, ali i tek proizvedenih maslinovih ulja.

Budući da ovo događanje pada točno na 26. obljetnicu obrane Zavale, Svete Nedjelje i Šćedra od napada JRM-a, posjetitelje je pozdravio Nikola Jakas, ratni koordinator obrane za to područje, evocirajući uspomene iz Domovinskog rata.

Zahvale su, osim braniteljima, lokalnim vinarima i uljarima, također upućene svim proizvođačima rakija, sokova, konzerviranih maslina, slane i marinirane ribe, meda, marmelada.

Zatim su svi nazočni jednoglasno prihvatili da se za ovogodišnju kraljicu mladog vina proglasi Dubravka Vlainić, a za kraljicu mladog ulja Kristina Malić.

Zavaljanke su se još jednom svojski potrudile tako da se zajedničko druženje uz obilje domaćih delicija nastavilo do dugo u noć.

Međutim, bila je ovo uistinu zgodna prigoda da se Plažani, stanovnici južne strane škoja, prisjete svih onih koji su tijekom rata dali svoj obol u obrani Otoka sunca. 

18. travanj 2024 13:03