StoryEditorOCM

25. MEĐUNARODNI DANI MASLINE’Marendin’ u Zadru i ‘Žgvacet’ na Pašmanu

Piše Meri Šilović
27. travnja 2023. - 00:27

Dana 28. i 29. travnja pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede u Zadru će se održati 25. međunarodni Dani masline. Svoje sudjelovanje najavili su iz svih sedam županija jadranske Hrvatske, ali i susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore.

Prvi put ove godine na ocjenjivanje je pristiglo i ulje iz Španjolske. Natjecanje će se odvijati u kategorijama otvorenih ulja i pakovina. Osim natjecateljskog, Dani masline imaju i edukativni te humanitarni karakter. Programom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu.

Drugog dana manifestacije praktični dio nastave odvijat će se u maslinicima na otoku Pašmanu. Sudionici će imati prigodu pratiti i međunarodno gastronomsko natjecanje u pripremanju jela “Žgvacet 2023.”, te uživati u najboljim jelima od mlade janjetine s bižima uz vina iz Ravnih kotara.

U Zadru i na Pašmanu u planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja. Humanitarni dio manifestacije, kao i dosadašnjih godina odvijat će se u sklopu popularnog “Maslinarskog marendina” gdje za konzumaciju tradicionalnih jela i domaćih vina konzumenti daju dobrovoljne priloge za Opću bolnicu Zadar. Uz sve ovo, organizatori iz Udruge prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije najavljuju još i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji u Zadru, kao i u Pašmanu na otoku Pašmanu.

26. travanj 2024 21:24