StoryEditorOCM

BESPILOTNE LETJELICE STIGLE I U MASLINARSTVODronovi će oprašivati masline

Piše Nedjeljko Jusup
6. travnja 2023. - 15:35

Umjesto 1 do 3 posto, koliko ih se oplodi na klasičan način, oplodnja dronovima povećava produktivnost maslina za 20 do 25 posto

Vlasnici milenijskih maslina iz Luna na otoku Pagu iz godine u godinu ostaju bez uroda. Ni proteklu sezonu, u koju su polagali velike nade nisu uspjeli proizvesti ulje od divljih maslina. Prvi put planirali su ga predstaviti na međunarodnoj sceni i to u New Yorku na najvećem svjetskom ocjenjivanju vrhunskih maslinovih ulja gdje su namjeravali nastupiti zajedno s dalmatinskim i istarskim maslinarima.

Nažalost nisu uspjeli. “Nije bilo ploda da je školski zdrav da bi napravili makar jednu partiju i vrhunsko ulje”, povjerio nam je Želimir Badurina, osnivač i prvi predsjednik Maslinarske zadruge “Lun” koja okuplja tamošnje maslinare. Najprije je po zlu pošla oplodnja. Dio plodića koji su preživjeli toplinski udar pobolijevalo je da bi s vremenom počeli posmeđivati, crniti i otpadati. Ono malo što je ostalo dokrajčili su štetnici - muha, svrdlaš pa, potom, i patula (trulež ploda masline).

Rješenje za zaštitu maslinika Luna

Problem je što u lunjskim maslinicima zaštita od štetnika i bolesti na konvencionalan način nije moguća. Zašto? Razlog je jednostavan: Lunjski maslinici prostiru se na oko 400 hektara krševitog, teško pristupačnog terena. Većini od 80.000 stabala pristup strojevima nije moguć, a i da je prskanje atomizerima s traktora moguće ne bi imalo učinka jer su višestoljetna stabla, od kojih neka imaju više od 2000 godina, visoka s krošnjama od 6 do 10 metra. Zbog nagiba i kamenitosti terena, dispozicije i varijabilnog razmaka stabala, nemogućnosti korištenja traktora te manjka radne snage zaštita je ovdje, kao i na podosta drugih maslinarskih područja, posebice na otocima, moguća samo iz zraka.

image

Andrea Cantore Badurina – Dronovima je moguće štititi cijeli kompleks lunjskih maslinika

Kristina Olujić Ježić

”S dronovima bi se moglo učinkovito tretirati i zaštititi čitav kompleks lunjskih maslinika”, kaže Andrea Cantore Badurina. Ovaj mladi agronomski stručnjak, inače Želimirov nećak, studirao je agronomiju u Milanu, gdje je rođen, diplomirao u Zagrebu, doktorirao na Sardiniji, gdje mu žive roditelji, a zatim se odlučio vratiti u Lun odakle je njegova majka. Andrea radi kao vodič kroz Vrtove lunjskih maslinika koje čuva. Bavi se i znanstvenim radom, prati najnovija dostignuća u digitalnoj poljoprivredi, posebno u maslinarstvu.

U razvijenijim europskim zemljama dronovi se, kaže, već uvelike koriste za prikupljanje korisnih podataka i informacija od analize tla, zdravlja biljaka, potreba za vodom i hranjivima pomažu poljoprivrednicima da učinkovito optimiziraju inpute poput gnojiva, vode i pesticida. Omogućavaju pravodobnu zaštitu od štetnika, štede vrijeme, smanjuje troškove proizvodnje i osiguravaju veći i kvalitetniji urod.

Projekti u Italiji

U susjednoj Italiji u tijeku je više projekata. Na području Toskane tamošnji stručnjaci razvijaju model potpomognutog oprašivanja maslina uz pomoć dronova. Projekt nazvan “Olimpolli Montagnani” financiran europskim sredstvima, još je u eksperimentalnoj fazi. Prvi testovi provedeni u maslinicima na području Garde i Toskane, kako pišu tamošnji mediji, daju ohrabrujuće rezultate. Umjesto 1 do 3 posto, koliko ih se oplodi na klasičan način, ovaj način oplodnje povećava produktivnost postojećih maslina za 20 do 25 posto.

image

Olivair leti iznad drveća i omogućuje berbu bilo kojem području, tri puta brže od tresača i bez ikakvih oštećenja

Olivair

Kako se odvija oplodnja? Bespilotna letjelica se kreće iznad krošnji maslina i raspršuje pelud koja potom oplođuje cvjetove. Za oprašivanje su idealni dani bez vjetra i kiše. Još aktivni pelud skuplja se izravno s biljaka. Ovaj zahvat mogu obavljati sami maslinari ili se mogu odlučiti za kupnju ovog proizvoda od trećih strana jer već postoje tvrtke specijalizirane i za ovu djelatnost. Pelud se u idealnim uvjetima temperature i vlažnosti može skladištiti te koristiti i sljedeće godine.

Na pitanje zašto dron kad bi se oprašivanje moglo obaviti i ručno odgovor stručnjaka je jednostavan: bespilotna letjelica omogućuje pokrivanje ogromnih područja u kratkom vremenu, leteći iznad drveća čak i na nepristupačnim područjima, kao što su primjerice strme padine ili terase. Dron i u takvim uvjetima omogućuje da se pelud na jedan hektar maslinika (oko 300 stabala) nanese u nekoliko minuta u odnosu na nekoliko sati hipotetske ručne primjene. Nadalje, zrak koji pokreću propeleri drona pogoduje istodobnom raspršivanju peluda po cijeloj krošnji.

Osim prednosti proizvodnje i očuvanja maslinarskog krajolika, ovaj je projekt zanimljiv i sa stajališta zapošljavanja, privlači mlade ljude, jer otvara mogućnost inovacija u cijelom lancu – od uzgoja do trženja.

Projekt je stvoren kako bi se očuvalo tradicionalno talijansko maslinarstvo, ali se može primijeniti i na tipove sustava kao što su superintenzivni - ističu talijanski stručnjaci.

Zadovoljstvo ne krije ni Fabrizio Filippi, predsjednik Coldiretti Toscana: “Naša regija prednjači u eksperimentiranju s tehnikama precizne poljoprivrede koje povećavaju produktivnost na održiv način, a time i profitabilnost po hektaru, dok istovremeno smanjuju troškove i rasipanje tehničkih sredstava. Toskana se puno angažira u pronalaženju novih rješenja za suočavanje s klimatskim promjenama koje će od nas zahtijevati da preispitamo našu agronomsku stvarnost i pronađemo rješenja”, izjavio je Filippi.

image

Olivair leti iznad drveća i omogućuje berbu bilo kojem području, tri puta brže od tresača i bez ikakvih oštećenja

Olivair

Za komentar modela potpomognutog oprašivanja uz pomoć dronova upitali smo i Andrea Cantore Badurinu:

”O ovoj temi još nemamo znanstvene radove, nego samo preliminarne podatke pa možemo samo površinski analizirati informacije koje iznose kreatori projekta (www.olimpolli.eu). Znamo da je oprašivanje maslina anemofilni proces, da meteorološki uvjeti utječu na uspješnost. Korištenje drona služilo bi za smanjivanje ovisnosti o vjetru. Osim što bi dron trebao proizvoditi strujanje zraka, trebao bi izbacivati i pelud što je problematično”, smatra naš sugovornik. Koliko peluda treba prikupiti, koliko će to trajati i koliko bi sve to koštalo još su nepoznanice. Zasad imamo samo preliminarne informacije, ali istraživači koji vode ovaj projekt pričaju o povećanju uspješnosti oprašivanja za 20 – 25 %, stoga je ovo svakako zanimljiva opcija za povećanje proizvodnje”, kaže Andrea.

Dron tri puta brži od tresača

Idealnog načina berbe maslina još nema. Ručno je sporo, a mehanizirana berba pomoću strojeva, raznih vrsta tresača i kombajna, slažu se maslinari, oštećuju plodove, listove i grane. Ožiljci i rane mogu izazvati i rak masline, posebno ako se berba odvija kad je vrijeme vlažno i neposredno nakon oborina.

image

Dron oprašuje masline

Kao najbolje možda se pokaže rješenje koje su osmislili studenti iz Rima. Nazvali su ga Olivair, a predstavljen je u Dubaiju među 100 za čovječanstvo najvažnijih istraživačkih projekata u svijetu.

O kakvom stroju se radi pojasnila je Diana Zagarelli, izvršna direktorica startupa OlivAira.

Olivair je električni dron koji revolucionira berbu maslina, tjerajući ih da padnu zahvaljujući vjetru koji proizvode propeleri. Olivair leti iznad drveća i omogućuje berbu bilo kojem području, tri puta brže od tresača i bez ikakavih oštećenja. Također, budući da je električni dron, smanjuje onečišćenje. S čisto ekonomskog gledišta, brzina berbe i oporavak strmih područja omogućuju procjenu povećanja dobiti za proizvođače od oko 30 posto.

image

Pelud masline se može skupiti ili kupiti

Olivair je nastao na Sveučilištu Roma Tre. Uz spomenutu Dianu Zagareli u osmišljavanju i kreiranju sudjelovali su i dvojica njenih kolega studenata Dario Marocco i Giacomo Longaroni. Skupinu je od samog početka pratio Umberto Iemma, redoviti profesor zrakoplovnih konstrukcija na Odsjeku za inženjerstvo, koji je pregledao tehničke aspekte projekta, kao što su konceptualni razvoj, faza eksperimentiranja na terenu i analiza rizika, potrebnih da bi projekt bio usklađen s važećim propisima.

Alessandro Lidozzi, izvanredni profesor električnih strojeva i pogona, Jacopo Serafini, istraživač mehanike leta, Stefano Meloni istraživač dinamike fluida i Luca Pustina, znanstveni novak doprinijeli su fazi testiranja.

Informacija o novom rješenju za berbu maslina izazvala je veliko zanimanje među talijanskim maslinarima. Brojni su i komentari kojima je popraćeno dosad možda najbolje rješenje za berbu maslina.

Dobre strane Olivaira, brzinu berbe bez oštećenja pohvalio je i naš Andrea. No, ima i upitnika, a najveći je vezan uz trenutak berbe. Zrele masline ne bi trebale pružati otpor na zračni protok, ali bi zelenije masline mogle. U ovom bi slučaju, smatra Andrea, trebalo provjeriti utjecaj istog na kvalitetu ulja, hoće li biti potrebno tretiranje hormonima za istovremeno dozrijevanje ili bi bilo bolje planirati berbu u više navrata? “To se sve teme koje sam prezentirao izumiteljima ovog drona i na koje će, rekli su mi, obratiti pažnju”, povjerio nam je Andrea Cantore Badurina.

Digitalizacija u poljoprivredi, posebno u maslinarstvu da ili ne više nije dilema. Već i ova dva primjera pokazuju kako uz pomoć dronova optimizirati oplodnju maslina kao i učinkovitost u berbi bez povećanja troškova i živog ljudskog rada. Želi li se suočiti s nedostatkom radne snage te istodobno povećati produktivnost, popraviti samodostatnost u proizvodnji i povećati zarade, nove tehnologije (i) u maslinarstvu su neizbježne. A što nije moguće izbjeći mora se prihvatiti. Ili propasti?!

Kako se odvija oplodnja?

Bespilotna letjelica se kreće iznad krošnji maslina i raspršuje pelud koji zatim oplođuje cvjetove

Eksperimentalno u Toskani

Za projekt "Olimpolli Montagnani" prvi testovi provedeni su u maslinicima Garde i Toskane

Dron za berbu osmislili studenti

Dron Olivair za berbu osmislili su studenti, a predstavljen je u Dubaiju među 100 najvažnijih istraživačkih projekata u svijetu

16. travanj 2024 06:34