StoryEditor

SVE JE U RANDMANUOd svih maslinara u srcu Dalmacije rekordni prinos ulja imaju - Englezi! Njima su plodovi ‘platili‘ znatno više od 30 posto, ruke trljaju i domaći, zarada je već 100 tisuća kuna

Piše Ivica Radić
7. studenog 2022. - 19:13

Na Braču je visoki randman ulja vratio osmijeh na lica maslinara. Izdašne količine koje su potekle iz maslinova ploda, unatoč dugotrajnoj suši, upisat će 2022. među rekordne godine.

Na Braču po kapacitetima prednjači uljara u Supetru koja u jednome satu može preraditi 3500 kilograma ploda, pa se procjenjuje da gotovo polovica bračkog ulja poteče iz njihovih strojeva.

- Redoviti randman iznosi 20 posto, ali ima i onih od 22 i 24 pa i više. Vrlo je čest slučaj da maslinari moraju tražiti dodatne posude ili kante da bi preuzeli ulje, jer donesu onoliko posuđa koja su im bila dovoljna prijašnjih godina pa ostanu ugodno iznenađeni. Potraga za plastičnim kantama je redovita pojava - kazao je vlasnik Ivan Arnerić koji očekuje kako će preraditi više od milijun kilograma maslinovog ploda.

image
Ivica Radić

Prema njegovim riječima, visoki postotak treba zahvaliti velikom broju sunčanih dana i sušnom razdoblju u lipnju i srpnju. Kiša koja je stigla koncem kolovoza bila je dobrodošla, jer je stigla u pravom trenutku, ali je potom ponovno uslijedila duga suša.

Uslijed toga je, pojasnio je Arnerić, plod ostao bez uobičajene količine vode, a došlo je i do preranog zrenja. S druge strane, ovogodišnji plod, tvrdi vlasnik uljare, izuzetno je zdrav, jer je izostao napad štetnika tako da će ulje biti izuzetno visoke kvalitete.

Doznali smo kako rekord za sada drži engleski par Tin Batson James i njegova Paula iz Bristola čiji je randman odletio nebu pod oblake, jer je iznosio impozantnih 34,6 posto. Teško je vjerovati da će ih itko nadmašiti. Oni u Supetru imaju svoj maslinik i postali su pravi zaljubljenici u tu mediteransku uljaricu. Slijedi ih Igor Martinić s prinosom od 30 posto.

U uljari smo sreli i Ljubomira Kurtića, koji u Supetru drži sam vrh po broju stabala maslina i profesionalni je poljoprivrednik. On tvrdi kako će ukupnu ubrati nešto više od 20 tona, a s randmanom koji iznosi između 20 i 22 posto i više je nego zadovoljan.

image

Ljubomir Kurtić

Ivica Radić

- U dobrim godinama znao bih ubrati do 50 tona, ali se ovakve količine dobivenog ulja ne sjećam. Do sada sam već prodao tisuću litara ulja po cijeni od 100 kuna za litru. Riječ je uglavnom o mojim poznatim kupcima koji uzimaju veće količine ulja.

S plasmanom ulja nemam problema, a što se tiče cijena, poskupjelo je sve, troškovi su osjetno skočili i to se mora odraziti i na cijenu maslinova ulja. Uz to treba znati da iza litre maslinovog ulja stoji veliki trud - ističe Kurtić koji živi od maslina, poljoprivrede i ovaca.

Toni Buljević je svoje masline na preradu donio iz Postira. Ukupno će s bratom ubrati oko 12 tona od čega će polovicu preraditi u Postirima, a polovicu u Supetru. Sve kante koje je donio sa sobom je napunio uljem jer je i njemu su masline "platile" 20 posto.

image

Toni Buljević

Ivica Radić

Urodu od sedam tona nada se Jerko Hržić, a vaga na kojoj se nalazilo 16 kanistara ulja napunjenih do vrha pokazala je na randman od 20 posto.

- Cijeli život se bavim maslinarstvom, ali ovako visoki postotak još nikada na području Supetra nije bio. Ni stariji od mene ne sjećaju se tako izdašnog prinosa ulja - tvrdi Hržić.

image

Jerko Hržić

Ivica Radić

Mario Matas ima stotinu stabala, a na preradu je donio dvije tisuće kilograma ploda. S randmanom od 22 posto je i više nego zadovoljan, jer to nije očekivao. Iz priča bračkih maslinara može se zaključiti kako će ovogodišnja maslinarska godina biti posve prosječna po urodu, ali će se s druge strane biti upamćena po izuzetno velikom i rekordnom prinosu ulja.

image

Mario Matas

Ivica Radić

Ako se tome doda izuzetno zdrav plod eto i razloga za barem umjereno zadovoljstvo i to u godini koja je prema prvotnim prognozama za maslinare trebala biti izuzetno škrta. Iz godine u godinu berba traje sve kraće, jer se za branje često koriste češljevi, tende i tresači tako da je do sada ubrano osjetno više od polovice uroda.

Brač je, inače, s milijun stabala maslina od čega se oko 600 tisuća nalazi u obradi naš najmaslinarskiji kraj, a dominantna sorta je oblica.

image

Ivan Arnerić

Ivica Radić
08. studeni 2022 15:16