StoryEditorOCM

Poskupjela prerada maslinaIstrani najavljuju da će u njih litra ulja skočiti na 250 kuna. Kontaktirali smo uljare po Dalmaciji i provjerili cijene: ‘Kvaliteta je vrhunska...‘

Piše Diana Barbarić
22. listopada 2022. - 10:00

Uzbuđenje maslinara je na vrhuncu: naveliko je počela berba maslina, a u uljarama su se već dobro zagrijali strojevi. Na žalost, pogoni ih nikad skuplja struja, ali i radna snaga, pa je ove sezone značajno poskupjela i prerada maslina. Već sada vlasnici uljara strahuju koliki će im račun HEP ispostaviti za struju u listopadu i hoće li biti u minusu kad sve račune poplaćuju.

Srećom za dalmatinske maslinare, cijena prerade maslina i dalje je u Dalmaciji značajno niža nego u istarskim uljarama, gdje se za kilogram prerađenih maslina mora izdvojiti i dvije i pol kune! No, kako kažu ovdašnji maslinari, oni su i u pogledu prodaje ulja posebna država u državi, jer svoje ulje cijene i prodaju i duplo skuplje nego što dođe litra dalmatinskog maslinova ulja.

image
Duje Klaric/Cropix

Nazvali smo više uljara u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji i doznali da su sve redom digle cijene prerade po 30-ak lipa. Najniža cijena obrade je i dalje u uljarama "Bilaja", ali ni tamo više nije po kunu, kao što je to godinama bilo, zapravo otkad se njihova prva uljara otvorila. Bilo je to prije 19 godina, u Najevima kod Marine, ali je Ivica Ive Miljak, vlasnik "Bilaje", u međuvremenu otvorio još jednu uljaru, također u općini Marina.

image

Ivica Miljak vlasnik uljare Bilaja 

Duje Klaric/Cropix

- Dolaze nam maslinari od Zadra do Makarske i svih ovih godina trudio sam se izići im u susret povoljnom cijenom prerade, ali jednostavno više nije bilo moguće plaćati sve te troškove struje, goriva, vode i radne snage, a mi zapošljavamo 40 radnika u našim uljarama, s tako niskom cijenom prerade. Bili smo prisiljeni dignuti na kunu i trideset - govori nam Miljak, ističući kako nude i besplatnu uslugu prijevoza većih količina maslina te savjetuje maslinarima da ne kasne s rezervacijom termina.

- Najveći dio otkupa obavljat ćemo nakon Svih svetih, a zlatno je pravilo da maslina mora biti istoga dana ubrana i prerađena. Bogu hvala, ove je godine kvaliteta plodova vrhunska - govori Miljak, vlasnik uljara "Bilaja", čiji se strojevi ovih dana ne gase prije ponoći, a dnevno obrade i 200 tona!

Posla ne manjka ni u prvoj privatnoj uljari u Dalmaciji, a radi se o uljari "Vukšić" u Solinu. Oni su vrata otvorili 8. listopada i sljedećih mjesec dana neće biti odmora. Gospođa Cvita Vukšić, koja marljivo bilježi raspored prerade i strpljivo dogovara sve detalje s maslinarima, među kojima su većina stalni klijenti, otkriva nam da je u njih već sada poprilična gužva i da su masline kvalitetne.

image

Zlatne kapljice iz uljare Vukšić

Nikola Vilić/Cropix

- Ranije je i berba počela, a šteta je da je velika suša napravila svoje. Oni koji nisu zalijevali imaju male plodove, ali većina je maslinara ipak zadovoljna - govori Cvita Vukšić, napominjući kako su i oni ove godine morali podignuti cijenu prerade s lanjskih 1,20 na 1,50 kuna, a još nisu formirali otkupnu cijenu ulja.

I Marin Simunić, mladi uljar i sin vlasnika uljare "Simunić" u Podstrani, tvrdi da su masline ove sezone jako zdrave, nije bilo mušice, ali da je zbog suše urod manji.

image

Marin Simunić iz uljare Simunić u Podstrani

Duje Klarić/Cropix

- Ali zato su randmani prilično visoki, pogotovo kod oblice i lastovke. Sve to ovisi o puno faktora, a imali smo rekordera iz Jesenica kojemu se plaćalo 3,70 kg maslina za litru ulja! Čovjek je bio presretan - govori nam Marin. U ovoj uljari obrada također košta kunu i pol po kilogramu maslina, a prijevoz je besplatan za veće količine.

Kaštelanski maslinari tradicionalno svoje masline prerađuju u uljari "Novak" u Kaštel Lukšiću. Vlasnik Ivan Novak kaže da je poskupjelo sve živo, pa su i oni digli cijenu prerade, ali ovisno o količini koju dovezete na preradu cijena varira od 1,40 do 1,60 kuna po kilogramu maslina. I on govori da su randmani visoki i da su oblice ove sezone nekako najzahvalnije.

image

Ivan Novak, vlasnik uljare Novak iz Kaštel Lukšića

Zvonimir Barišin/Cropix

- Startali smo s obradom prije desetak dana i samo se nadam da će maslinari višak ulja prodati po povoljnoj cijeni. I njima i nama prerađivačima je sve poskupjelo, a najviše mi smeta kad u trgovinama vidim da se tobože ekstra djevičansko ulje prodaje po 30 kuna! Nema šanse da ono toliko vrijedi, jer su troškovi proizvodnje i prerade maslina jako visoki. Treba puno bolje kontrolirati što se sve uvozi i stavlja na tržište - ističe Novak.

Tomislav Duvnjak, uspješni uljar iz Vodica i, svi se slažu, najzaslužnija osoba što se na prestižnoj maslinarskoj manifestaciji u New Yorku (New York Internacional Olive Oil Competicion) dokazalo da je Dalmacija jedna od najboljih maslinarskih regija na svijetu, otkriva da ni ove sezone u uljari "Sveti Ivan" ne odustaju od kvalitete.

image

Tomislav Duvnjak

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Plodova ima, bit će puno više ulja na našem području nego što ga je bilo lani. Cijena prerade je u nas kunu i šezdeset, a ono na čemu inzistiramo jest da nam ljudi donose čiste i netom ubrane masline. Masline iz mora ne uzimamo. Nekim ljudima je takvo ulje draže, jer su se naviknuli na te okuse, ali to su ostaci prošlosti kad je postojala samo jedna uljara na cijelom području, pa se moralo čekati. A nama je zaista primarna kvaliteta. Dokazali smo to i u New Yorku - otkriva nam Tomislav.

Na koncu, najvažnije pitanje: koliko će u svjetlu svih ovih poskupljenja oni koji nemaju svojih maslina, a žele kupiti kvalitetno domaće maslinove ulja, morati izdvojiti za litru? 

- Ne bih ga bratu prodao ispod sto kuna! Kad samo izračunam koliko mi je novca otišlo na gorivo, repromaterijal, preradu, vodu, pa sad plati marendu beračima... A tek sati i sati rada, berba, kosidba, rezidba, paljenje. Tko to nije radio, ne može ni slutiti koji se trud krije iza te litre ulja. Litra sojina ulja je u zadnje dvije godine krešila duplo, a bila bi i skuplja da Vlada nije ograničila cijenu, pa ne možemo ni mi više naše davati u bescjenje - komentirao nam je vlasnik malog maslinika u Rogoznici, pa dodao uz smijeh.

- Sreća, neću ga imati puno ove godine, pa se neću morati ni misliti oko prodaje!

Ova njegova cijena je, govore nam, zaista minimalna, jer se predviđa da bi litra ekstra kvalitetnog maslinova ulja mogla bez problema u Dalmaciji ići i za 120 kuna, a u Istri i duplo skuplje. Naravno, ono brendirano koštat će i više, no nekako ne sumnjamo da će dobra roba uvijek naći svoga kupca. Ako ne Hrvata, a onda sigurno kojeg turista bonkulovića.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
28. svibanj 2023 07:38