StoryEditorOCM

SVE JE SPREMNO ZA ‘DANE MASLINOVA ULJA OTOKA HVARA’Hvarani traže svoga šampiona maslinova ulja za 2023. godinu!

Piše Mirko Crnčević
29. siječnja 2024. - 11:03

Nakon što su hvarski maslinari i uljari u prosincu proslavili blagdan sv. Špirijuna, svoga nebeskog zaštitnika, sada očekuju i devetu manifestaciju “Dani maslinova ulja otoka Hvara”, što će se održati 3. veljače u hotelu “Hvar” u Jelsi.

Osim edukativnog dijela programa, znakovito je da su za natjecanje prijavljena ukupno 63 uzorka, tako da će se uz dodjelu nagrada uskoro znati i tko je šampion maslinova ulja za lanjsku berbu.

image

Berba maslina u Vrisniku kod Jelse

Mirko Crnčević

– Nakon otvaranja programa bit će upriličeno predavanje na temu “Maslinin moljac i maslinina muha - suvremene metoda zaštite”, što će ga održati Tihana Pipinić, viša stručna savjetnica iz Ministarstva poljoprivrede. Zatim slijede predavanja “Prednosti zaštite ulja oznakom izvornosti/zemljopisnog podrijetla”, koje će održati dr. Marin Čagalj, i “Ekstra djevičansko maslinovo ulje - jednostavnim koracima do vrhunske kvalitete”, autorice dr. Mirelle Žanetić.

Degustacija i večera

– Nakon objavljivanja rezultata natjecanja pripremamo degustaciju maslinovih ulja sudionika manifestacije i svečanu večeru – kazao je Đorđan Gurdulić Murvica, predsjednik udruge maslinara “Sveti Špirijun”, koja tradicionalno organizira manifestaciju.

Na Hvaru se uzgaja nešto više od 250 tisuća stabala maslina, udruga broji 139 članova s cijeloga škoja, a lani je za natjecanje bilo prijavljeno tek nekoliko uzoraka ulja više. Razlog je, kako Gurdulić dodaje, u tome što je lani maslinina muha napravila dosta štete na plodovima i što je bilo znatno manje ulja nego ranijih godina.

Za uzorak se dostavljalo pola litre ulja u tamnoj staklenoj boci i popunjavala se prijava, dok se za kategoriju “Ekološko maslinovo ulje” prilikom predaje uzoraka morao navesti i broj ekocertifikata. Članovi udruge, koji su platili članarinu za 2023., za ocjenjivanje su trebali izdvojiti po 53 eura, a ostali maslinari po pet eura više.

image

Marija Mesić Škorić u svome masliniku Privatni album

Privatni album

- Zahvaljujemo članovima stručnog panela Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita koji su nam godinama na usluzi, a osobito dr. Žanetić pod čijim voditeljstvom je obavljena analiza i ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja.

Iz iskustva znamo da nestrpljenje prije manifestacije uvijek raste, ali zato pozivamo sve naše maslinare, uljare i zaljubljenike u ulje da nam se pridruže – zaključio je naš sugovornik.

04. travanj 2024 22:59