Split postaje referentni Centar za maslinovo ulje za cijelu Hrvatsku

Split postaje referentni Centar za maslinovo ulje za cijelu Hrvatsku

Split je na putu da postane referentni Centar za maslinovo ulje za cijelu Hrvatsku, potvrdila nam je to ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, mr. sc. Jasna Ninčević, informirajući nas o tijeku radova nadogradnje manje zgrade u Vukovarskoj ulici u kojoj će na koncu biti otvoren laboratorij za analizu kakvoće maslinova ulja koji je preduvjet za centar takve vrste.

Podsjećamo, riječ je o objektu u koji su prije bili smješteni Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti i laboratoriji Službe za zdravstvenu ekologiju.

- Radovi su započeli sredinom travnja, a nadamo se da će biti završeni do konca godine. Riječ je o investiciji od gotovo 3,5 milijuna kuna koju smo sami osigurali, dok nam je projektnu dokumentaciju za nadogradnju financirala Županija splitsko-dalmatinska - kazala je ravnateljica.

U preuređenom i nadograđenom objektu koji će Zavodu donijeli novih 400 kvadrata dragocjenog prostora bit će smješteni laboratorij za analizu kakvoće maslinova ulja, i to u prizemlju, dok će se na katu i nadograđenom dijelu naći mjesta za Službu za epidemiologiju nezaraznih bolesti, kao i za savjetovališta za nezarazne bolesti koja trenutačno djeluju na više adresa u gradu, što stvara popriličnu zbrku kako samim djelatnicima, tako i građanstvu.

Prema riječima ravnateljice Ninčević, s intencijom da Split postane referentni Centar za maslinovo ulje, proteklih mjeseci dvanaest osoba dodatno se educiralo u Hrvatskoj i Italiji upravo za ovu namjenu.

Početkom rada laboratorija senzorski analitičari djevičanskog maslinova ulja analizirat će organoleptička svojstva djevičanskih ulja (okus, boja, miris) te će procjenjivati njihovu kakvoću.

Treba napomenuti i da je NZJZ od Ministarstva poljoprivede opet dobio rješenje za rad panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja kao službeni panel u svrhu službene kontrole koja je danas izuzetno važna s obzirom na sve veću svijest o kvaliteti maslinova ulja, ali i širenju njegove proizvodnje i interesu potrošača.

PIŠE: Merien ILIĆ
FOTO: Milan ŠABIĆ/CROPIX 

Naslovnica Novosti

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati