StoryEditorOCM

VRT S PLANTELLOMUzgojite svoj bajkoviti vrt

Piše sponzorirani sadržaj
26. svibnja 2024. - 08:00

Najljepše mjesto za popodnevni odmor na otvorenom svakako je vlastiti vrt s prekrasnim cvijećem. Upravo takav prostor uspio je urediti Dario Marinović. Ukrasni vrt obitelji Marinović izgleda kao iz bajke. Koncept vrta radi se već 15-ak godina. Krenuli su prvo s uzgojem velikih stablašica, kao pozadinskih biljaka, u podnožju s manjim, ukrasnim grmovnicama – s četinarima, višegodišnjim, i cvijećem, ružama. Svake nove sezone sade se i brojne jednogodišnje cvatuće biljke koje upotpunjuju ovaj prekrasan i bajkovit vrt.

Održavanje i njega ukrasnog vrta

Održavanje vrta zahtijeva svakodnevnu rezidbu, šišanje, redovitu kvalitetnu prihranu.

Kako vrt sadrži velik izbor raznolikog ukrasnog cvijeća, od ruža, četinara do raznih ukrasnih grmova, svakoj biljci treba prilagoditi prihranu.

Dario nam je otkrio kako je za prekrasan izgled njegova vrta zaslužan niz Plantella proizvoda.

"Da bi sve te biljke i cvijeće bili zdravi, koristim Plantella proizvode i gnojiva.

Što se tiče ruža, lončanica, bitno ih je prihraniti Plantellinim gnojivima da bi to trajalo do same jeseni.

Biljke su mi zahvalne na dobrom odabiru njege, a to se na njima i vidi. Svima koji se bave vrtlarenjem preporučio bih Plantellinu paletu proizvoda za njegu ukrasnog vrta."

Savjetnica za Plantellu tvrtke Unichem Agro Milica Sekulić otkriva nam kako je u vrtu poput Darijeva, koji ima mnoštvo raznolikog cvijeća, vrlo važno koristiti specijalna gnojiva za svaku pojedinu vrstu. Kako bi svaka biljka dobila upravo ono što joj treba, Plantella je osmislila specijalna tekuća i kristalna gnojiva. U ovakvom vrtu, u kojem imamo jako puno različitih stablašica, ukrasnih biljaka, grmovnica, ruža, svakoj biljci ćemo posvetiti posebnu pažnju. Plantellina specijalna gnojiva koja su namijenjena posebnim kulturama, posebnim cvjetnicama, imaju već u sebi posebnu formulaciju hranjiva – dušika, fosfora, kalcija i svega drugog što je potrebno za cvatnju, ali ne samo za cvatnju, nego i za rast. Tako da su specijalna gnojiva baš prilagođena pojedinim kulturama. Specijalno gnojivo za ruže tako ima prilagođenu formulaciju da potakne što bolju cvatnju, da ima što više novih izbojaka cvjetova i tako će ruža ostati u kondiciji tijekom cijelog ljeta. Osim toga, ovdje imamo puno četinara, također njih prihranjujemo Plantella specijalnim gnojivima.

Uz to, Plantella ima i posebno tekuće gnojivo za surfinije, zahvaljujući kojem će one biti znatno bujnije i jakih boja. Surfinije, koje vidimo ovdje u vrtu da se dosta često pojavljuju kao elementi, prihranjujemo Plantella specijalnim tekućim gnojivom koje upotrijebimo svaka dva tjedna i tako će one ostati u punoj bujnosti cijelo ljeto.

Važan element u rastu biljaka svakako je kvalitetan supstrat, a Plantella Balkonia – pet komponentni supstrata s aktivatorima cvatnje, odličan je izbor za sadnju novog, ali i osvježavanje ranije posađenog cvijeća. Dobro je svaku biljku u vrtu osvježiti malo s novim supstratom. Ovdje smo upotrebljavali Plantella Balkoniju – supstrat koji ima više elemenata. Plantella supstrat Balkonia ima već u sebi i prihranu, osnovna hranjiva, ali osim toga sadrži i perlit i dobre je teksture, dobro akumulira vodu oko biljaka i tako će zemlja osigurati bolji rast samih biljaka.

No uz buđenje vegetacije u vrtu se mogu pojaviti i štetnici poput lisnih ušiju i moljaca, a evo i kako ih tretirati Bio Plantella prirodnim jako učinkovitim insekticidom...

Na ovim ružama sada najveći problem su lisne uši koje kvare estetiku ruža ako se na vrijeme ne počnu suzbijati, tako da smo upotrijebili ovdje Bio Plantella Kenyatox Verde – proizvod koji trenutno uništava uši na ukrasnom bilju, a isto tako šimšir trebamo očuvati zdravim. Znamo da je šimširov moljac veliki štetnik šimšira, a da bi on ostao zdrav, upotrijebimo Bio Plantella Kenyatox Verde.

Razmazite i vi svoje biljke u ukrasnom vrtu.

bacc. ing. agro. Milica Sekulić, stručni savjetnik za Plantellu

info@plantella.hr, 092 194 1694, Plantella.hr

image

ukrasni vrt

22. lipanj 2024 02:42