StoryEditorOCM

Plantella Organik za vinogradePrimjer dobre prakse iz vinograda Markota

Piše promo
30. ožujka 2023. - 06:00

Obiteljska vinarija Markota kroz generacije, od 1957. godine, kao obitelj živi svoju vinsku priču i njeguje ljubav prema lozi. Vinogradi Markota površine od oko 36 ha se nalaze na lokalitetima Starac i Klikun iznad Pleternice na obroncima Zlatne požeške doline

Iz brojne obitelji Markota od najmlađe generacije, od petero braće i dvije sestre, danas se o vinogradima, vinariji i cjelokupnom poslovanju brinu dva brata Marko i Franjo, poštujući načela i ideje pradjeda i djeda Joze te oca Marinka Markote. U čast trima ženama obitelji, mami Mariji i kćerima Marti i Ani posadile su se u tri razine mirisne sorte muškat ottonel, muškat ruža i rajnski rizling te se taj dio vinograda naziva “terase ljubavi”.

Cesta ruža i vina u vinogradima Markota

U vinogradima obitelji Markota njeguje se i posebna priča vezana uz ruže, što je rezultiralo i nazivom vinskih cesta –​ Cesta ruža i vina. Naime, na početku svakog reda vinove loze u vinogradu zasađena je i ruža, ukupno njih 1000, što daje posebnu simboliku i unikatan vizualni doživljaj. Ova neobična simbioza kraljice cvijeća i vinove loze nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Osim vizualnog efekta, ruže su i indikator bolesti, jer obole tri dana prije loze i ukazuju na moguće pojave bolesti i u vinogradu. Krajem svibnja ili početkom lipnja u isto vrijeme cvate i graševina i ruže, i taj dan je obilježen jedinstvenim događajem nazvanim “Dani cvatnje graševine i ruža”.

Kako bismo uzgojili vrhunski plod, vinogradi se gnoje Plantellom Organikom za vinograde

Osim ranog otkrivanja bolesti i brze intervencije zaštite vinove loze, svaki vinogradar zna da se mora pobrinuti za kvalitetu tla i dostupnost hranjiva u tlu kako bi dobio vrhunsku sirovinu – grožđe.

Vrlo važnu ulogu u kvaliteti i količini grožđa ima organska gnojidba. Kako nam otkriva Marko, za svoje su vinograde odabrali najkvalitetnije gnojivo – Plantella Organik za vinograde.

“Vinariji Markota je cilj da proizvodimo vrhunska vina. A da bi dobili vrhunska vina, osim uz vrhunske položaje i rezidbu u vinogradu veliku stvar ima i gnojidba. Upravo zbog toga smo se odlučili na Plantellu Organik koja u svom sastavu ima veliku količinu suhe i organske tvari što nam je vrlo bitno u tlu, a kasnije da bi dobili vrhunska vina.

Gnojidbu radimo jedanput do dvaput godišnje. Kada radimo u jesenskom terminu apliciramo s deponatorom na dubini od 20 do 30 cm, a kada radimo u proljeće, zbog erozije tla imamo zatravnjene nasade, radimo s rasipačem.”

Benefite korištenja gnojiva Plantella Organik koje je ​spomenuo Marko otkrila nam je Milica Sekulić, stručna savjetnica za Plantellu tvrtke “Unichem Agro”.

image

Gnojidba ruža s Plantella mineralnim gnojivom za ruže

Važno je, kako bismo dobili kvalitetnu – vrhunsku sirovinu, upotrijebiti najbolja gnojiva kako bi ta sirovina bila što kvalitetnija, a samim time to utječe i na vina koja ćemo kasnije dobiti iz te sirovine. Odlučili smo se za upotrebu Plantella Organika za vinograde zato što osim visokog postotka organske i suhe tvari gnojivo sadrži i bentonit i zeolit, koji čuvaju i vlagu u tlu za ljetnih mjeseci, a osim toga pojačavaju otpornost biljnog tkiva biljke te na taj način biljka je otpornija i na bolesti. Plantella Organik za vinograde sadrži i željezo tako da se na taj način smanjuje pojava kloroze u vinogradima.

image

Plantella Organik ide u rasipač gnojiva i lako se rasipa

Plantella Organik za vinograde sadrži visok postotak suhe i organske tvari, sadrži sva hranjiva, dušik, fosfor, kalij i kalcij – znači sve što je potrebno biljci. Tijekom šest mjeseci postepeno se sva ta hranjiva otpuštaju i loza ih usvaja postepeno, na taj način je i porast umjeren, biljka ne divlja već postepeno i usklađeno raste i sprema se za cvatnju, a kasnije lakše podnosi opterećenje s plodom.

Kod vinograda kao što su ovi, stari 15-ak godina, odlučili smo se za dozu od tone po hektaru. U jesenskom terminu bismo išli s deponatorom, a sada idemo s rasipačem gdje ćemo jednostavno rasporediti gnojivo između redova i biljka će sama svojim korijenom uzet sve što joj je potrebno.

Plantella gnojivo

Budući da svaki red vinograda krasi po jedna ruža i njih je bilo potrebno prihraniti, a Plantella gnojivo za ruže je odličan izbor za gnojidbu.

Kako je u svakom redu posađena ruža, važno ih je držati u kondiciji i na vrijeme ih pognojiti, kako bi im vegetacija bila bujna. Ruže gnojimo Plantella mineralnim gnojivima za ruže jer tako dodajemo dovoljno dušika prije kretanja vegetacije, što znači dobru vitalnost ruža kako bi one bile u pravoj funkciji za praćenje pojave bolesti na vinovoj lozi.

SAVJETUJTE SE S NAMA!!!

stručna savjetnica Unichem Agra d.o.o.

Milica Sekulić, bacc.ing.agr., 092 1941-694, info@plantella.hr, www.Plantella.hr

18. travanj 2024 02:41