StoryEditorOCM

PLANTELLA u vinogradima i maslinicimaKralja tartufa, i poznatog maslinara i vinara

Piše Milica Sekulić,bacc. ing.agr./PR
8. studenog 2023. - 09:00

Čim čujemo za prezime Zigante, pomislimo na tartufe i jednog od najpoznatijih tartufara, Giancarla Zigantea. Obitelj Zigante postala je popularna i poznata onog dana kada je Giancarlo s kujicom Dianom u Motovunskoj šumi pronašao bijeli tartuf od 1310 grama. Ogroman tartuf, nazvan Millenium, upisan je u Guinessovu knjigu rekorda. Od 90-ih godina firma napreduje i u svojoj ponudi nudi široku lepezu proizvoda na bazi tartufa.

Danas tvrtku “Zigante tartufi”, koju je 1992. godine osnovao Giancarlo, vodi nova generacija – kći Antonella te sinovi Adriano i Marino.

Osim tartufa i proizvoda na bazi tartufa, tvrtka proizvodi i četiri vrste ekstra djevičanskoga maslinova ulja od autohtonih istarskih sorti (istarska bjelica, leccino, frantoio, buža) te šest etiketa vrhunskog vina (Malvazija istarska, Teran Riserva, Teran Gran Riserva, Couvee Frasco, Rose Castagna i pjenušac). Ukupno se proizvodi više od 50 različitih proizvoda s tartufima ili bez njih, u pet proizvodnih linija.

Kako se radi u maslinicima i vinogradima Zigante

Giancarlo Zigante je poznat i po tome što u svoj tim zapošljava najbolje stručnjake. Većina vinograda i maslinika nalaze se u središnjoj Istri, na poziciji Frasco ispod Kostanjice prema rijeci Mirni. Vrhunska pozicija i dobar odabir sorti preduvjeti su za vrhunski proizvod. Poštivanje načela organskog uzgoja maslina i vinove loze zahtijeva puno znanja, stručnost i redovit rad u masliniku i vinogradu. O vinogradima i maslinicima brine poznati agronom Toni Batel, u kojeg Giancarlo Zigante ima veliko povjerenje. Redovita rodnost i zdrav urod rezultati su dobre prakse u nasadima, a kvalitetom proizvoda se to i potvrđuje. Maslinova ulja su u kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja, koja su uvrštena među najbolja ulja svijeta, a vina možemo naći u vrhunskim restoranima Hrvatske i diljem svijeta.

Plantella organska gnojiva u maslinicima i vinogradima Zigante

Bijela zemlja, u kojoj raste 1300 stabala maslina i 50.000 čokota vinove loze, škrta je humusom i organskom tvari. Zbog male količine humusa nije zahvalna za održavanje u ljetnim mjesecima, a osim toga ne upijaju se dostupna hranjiva iz tla u biljke. Zbijeno tlo koje nema dovoljno humusa teško se obrađuje, teško prima - zadržava i vodu i hranjiva. Treba više godina redovite organske gnojidbe da se dobije plodno tlo koje će biti dobar medij za korijenov sustav i cijelo stablo masline. Zbog svih ovih razloga pristupa se bogatoj organskoj gnojidbi vrhunskim Plantella gnojivima.

Bogata osnovna gnojidba obavlja se u jesen organskim peletiranim gnojivom Plantella organik za masline. U ožujku se dodaje još jedna manja doza Plantella organskog gnojiva.

Znači, svako stablo dobiva 6-7 kg organskih peleta Plantella organika za masline, koji se raspoređuju po širini krošnje i plitko se zafrezaju u tlo. Zbog visokog sadržaja organske i suhe tvari u gnojivu, tekstura tla se znatno popravlja, a sadržaj humusa znatno se povećava. Upravo Plantella jesenska organska gnojidba utječe u ljetnim mjesecima na bolju otpornost maslina na sušu.

Stabilan i povoljna pH vrijednost zemlje omogućava korijenu usvajanje dostupnih hranjiva i vlage tijekom aktivne vegetacije. Plantella organik za masline sadrži sva potrebna hranjiva za dobar rast i vrhunski plod.

VINOGRADI ZIGANTE

Poznato je da se vino stvara već u vinogradu i ako želimo imati kvalitetnu sirovinu moramo obratiti pažnju na sve agrotehničke zahvate u vinogradu. Temeljita i redovita organska gnojidba Plantella organikom osigurava zdrav i bogat urod, a upravo to znatno utječe na kvalitetu vina koje je prepoznato od strane vinoljubaca u Zigante vinima. Organskom gnojidbom znatno utječemo i na manje bolesti u vinogradu, a time i na manji broj prskanja loze, što se u kvaliteti vina prepoznaje. Kod zaštite vinograda koriste se ekološki pripravci za zaštitu.

Savjetujte se s nama i osigurajte obilnu berbu i u sljedećoj maslinarskoj i vinogradarskoj godini!

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnica za Plantellu -Unichem Agro.d.o.o.

092 194 1694, info@plantella.hr, Plantella.hr

Osim tartufa i proizvoda na bazitartufa, tvrtka proizvodi i četiri vrste ekstradjevičanskoga maslinova ulja od autohtonih istarskih sorti te šest etiketa vrhunskog vina

24. travanj 2024 19:05