StoryEditorOCM

UZ POMOĆ PLANTELLEDo šampionske nagrade za maslinovo ulje

Najbolje ocijenjeno maslinovo ulje na Smotri mladih ulja Udruge Agro Opatije je maslinovo ulje iz maslinika pokojnog kapetana Igora Žiganta, koji sam obnovila, a da bi priča bila potpuna, šampionska nagrada i nosi ime Igor Žiganto

Pisali smo u Maslini o obnovi maslinika pokojnog riječkog kapetana Igora Žiganta u Ičićima kraj Opatije. Ja, Milica Sekulić, kao savjetnica za Plantellu i predsjednica maslinara Opatije i opatijskog kraja, Udruge Agro Opatija, zadnje dvije godine obnavljala sam maslinik koji se nakon njegove smrti zapustio i šest godina nije se vršila rezidba, zaštita… Vraćanje u rod i obnova maslinika za mene kao agronomkinju bila je čast, ali i izazov.

Šampionska nagrada  za kvalitetu maslinova ulja iz obnovljenog maslinika

Udruga Agro Opatija svake godine organizira Smotru mladih maslinovih ulja uz pomoć sredstava Grada Opatije. Smotra je održana 10. 12. u Veprincu, a sudjelovalo je 37 članova Udruge sa svojim mladim maslinovim uljima. Smotra se održava kako bi se saznala kvaliteta prerađenog maslinova ulja te, u sljedećoj berbi, popravile eventualne greške nastale branjem, čuvanjem ploda ili pak greške nastale u uljari. Mlada ulja se ocjenjuju  fizikalno- kemijskom i organoleptičkom metodom kod verificiranih laboratorija i panela.  Svako ulje zaprima se pod šifrom te se do zbrajanja ocjena ne zna o čijem se uzorku ulja radi. Fizikalno kemijsku analizu izvršio je laboratorij Gastro Ekspertiza  d.o.o. Split, dok je organoleptičku  analizu odradio Panel Agrorovinj. Znanja očito ne fali, a  i godina je bila izvrsna te su sva ulja završila u kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Najbolje ocijenjeno maslinovo ulje na Smotri mladih ulja Udruge Agro Opatije upravo je maslinovo ulje iz maslinika pokojnog kapetana Igora Žiganta, koji sam obnovila, a da bi priča bila potpuna šampionska nagrada i nosi ime Igor Žiganto.

image

Članovi Udruge Agro Opatija s 37 nagrađenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja

Maslinovo ulje je prerađeno u uljari IPŠA (Istra) te je osvojilo visoka 92 boda. Berba i prerada iz maslinika podijeljena je na tri termina, a ovo ocijenjeno ulje (zbog zrelosti maslina) dobiveno je od ploda ubranog i prerađenog ploda  12.10. Upravo ova nagrada dokaz je  dobre prakse i brige o  maslinama, te potvrda da se i dalje treba nastaviti s istim načinom održavanja maslina.

Održavanje maslinika nije tajna

Moj plan regeneracije  započeo je u ožujku 2020. sa  skidanjem  jednog  djela previsoke krošnje (trećina svakog stabla), a plan postepenog spuštanja krošnje napravila sam za  sljedeće tri, četiri godine.  Osim skidanja dijela krošnje, morala sam obaviti puno rezidbe kojom sam uklonila izrođeni dio suhih grana, a za tu radnju treba zbilja puno i vremena i strpljenja.

Osim što su masline bile nerezane i zapuštene, one su bile i iscrpljene zbog nedostatka hranjiva. Napravila sam godišnji plan gnojidbe, bez koje ne bi bilo uroda ili bi urod bio oskudan. Crvena zemlja, u kojoj masline rastu, nema dovoljno humusa i takva nije zahvalna za održavanje u ljetnim mjesecima, a osim toga ne usvajaju se dostupna hranjiva.  Zbijeno tlo,  koje nema dovoljno humusa, teško se obrađuje, teško prima - zadržava i vodu i hranjiva. Trebat će dvije, tri godine da se dođe do plodnog tla koje će biti dobar medij za korijenov sustav i cijelo stablo masline.

Bogatu osnovnu gnojidbu obavljam u jesen nakon berbe organskim peletiranim gnojivom Plantella organik za masline,  a kada se ne stigne obaviti u jesen, obavezno je u veljači obaviti organsku gnojidbu. Kada gnojim u jesen, u ožujku dodam još jednu manju količinu Plantella organskog gnojiva.

Znači, svako stablo dobilo je 6 -7 kg organskih peleta Plantella organika za masline, raspoređenih po širini krošnje i plitko su ukopani u tlo. Zbog visokog sadržaja organske i suhe tvari u gnojivu tekstura tla se poboljšala, a sadržaj humusa znatno se povećao. Kada obilno pognojimo masline organskim gnojivom, ljeti su masline otpornije na sušu i manjak vlage. Kondicija stabala naočigled se popravila, a mjerenjem pH vrijednosti ustanovila sam da sam izregulirala vrijednost koja je sad oko 7. Upravo povoljna pH vrijednost omogućava korijenu usvajanje dostupnih hranjiva i vlage tijekom aktivne vegetacije. Plantella organik za masline sadrži sva potrebna hranjiva za dobar rast i vrhunski plod, što nam dokazuje i ovo nagrađeno ulje iz maslinika.

Na porastu mladih izboja vidio se utjecaj gnojiva na ukupnu kondiciju stabala, a samim tim i na dobru cvatnju i oplodnju. Uz kvalitetnu zaštitu od moljca i maslinove muhe, obilnu količinu ploda uspjela sam sačuvati do same berbe.

Berba u masliniku

Prilikom berbe uklonila sam vrhove stabala koje sam prstenovala u protekloj godini. Znači, stabla su još jednim djelom spuštena, a cilj je isprovocirati što više porasta i mladih grana kojima će se obnoviti krošnja.

Berbu sam podijelila na tri termina zbog različitosti sazrijevanja plodova različitih sorti. Šampionsko ulje prerađeno je 12. 10. od maslina ubranih istog dana i prerađeno u modernoj uljari "Ipša" u Istri.

Zadovoljna količinom ploda (oko jedne tone ploda) iz sezone 2022., nastavljam planirati radove u ovom prekrasnom masliniku. Odmah nakon berbe obavljena je  temeljita organska gnojidbe Plantella organikom za masline  prije mraza i niskih temperatura, kako bi moje masline i sljedeće godine obilno rodile i osigurale mi vrhunsko maslinovo ulje.

Savjetujte se s nama i osigurajte obilnu berbu i u sljedećoj maslinarskoj godini!!

info@plantella.hr

092 194 1694, Plantella.hr

bacc. ing. agr. Milica Sekulić, savjetnica za Plantellu-Unichem Agro d.o.o.

19. travanj 2024 01:24