StoryEditorOCM

Poznati masliniciBelci iz Istre & PLANTELLA

Piše PROMO
11. listopada 2022. - 16:30

Kada kušamo visoko kvalitetno, svjetski nagrađivano maslinovo ulje Meloto zapitamo se tko se krije iza ovog specifičnog i poznatog brenda.

Već je četrdesetih godina prošlog stoljeća djed Matteo započeo s proizvodnjom ulja, na mjesnoj hidrauličnoj preši, proizvodeći male količine ulja za potrebe obitelji ili za prodaju unutar svog kraja.

Braća Livio i Lorenzo Belci, iz Vodnjana-Istra, nastavili su obiteljsku tradiciju obnovom naslijeđenih maslinika, a do danas su proširili svoje maslinike na 13 ha i obogatili ih raznim sortama maslina s naglaskom na autohtone sorte. Sin Matteo danas upravlja maslinicima naravno u dogovoru s obitelji. Brend maslinova ulja nosi ime po očevoj majci, Marussi zvanoj Melota. Dokaz dobre prakse su brojne nagrade osvojene na najcjenjenijim međunarodnim natječajima i uspjeh koji ova ulja postižu kako izvan svoje regije tako i na međunarodnom planu.

Tajne uspjeha nagrađivanih ulja Belci

Maslinici, obitelji Belci raspoređeni su na 11 različitih lokacija na području Vodnjana-jugozapadni dio Istre. Domaće-autohtone sorte kao što su buža, rosulja, žižolera čine osnovni sortiment maslinika uz koju sadnicu introduciranih sorti. Izbor se pokazao ispravnim jer je sve više na cijeni specifičnost kvalitete maslinovih ulja od autohtonih sorti. Belci ulja poznata su kao monosortna ulja na tržištu.

Crvena zemlja u maslinicima traži posebnu pažnju i redovitu strojnu obradu kako ne bi došlo do pretjerane suše a time do ne usvajanja hranjiva i vlage iz tla. Maslinici se obilaze svakodnevno i redovito se prati pojava štetnika. Kako bi na vrijeme ustanovili prisustvo štetnika nakon cvatnje maslina postavljaju se Bio Plantella žute ploče. Dodatni poticaj za korištenje žutih plača je poticajna Mjera Ministarstva poljoprivrede kojom se pokriva nabavka i redovita izmjena žutih ploča, a koju trenutno koriste i maslinicima Belci.

image

Maslinici Belci, crvena zemlja traži redovnu obradu

Sačuvajmo maslinike i vinograde Bio Plantella žutim ljepljivim pločama

Štete na maslini mogu nanijeti mnogi kukci i bolesti. Sreća je u tome da samo mali broj štetnika i bolesti nanose velike štete. Važni štetnici na maslini su maslinina muha, svrdlaš, maslinin moljac …a od bolesti masline ističu se gljivične bolesti paunovo oko, olovna bolest te bakterijska bolest rak masline. Čovjek svojim znanjem i ranim prepoznavanjem prisustva štetnika i bolesti može uvelike pomoći sprječavanju nastanka velikih ekonomskih šteta.

Trenutno je najveća prijetnja od maslinove muhe Bactrocera oleae. koja sada i u nadolazećem periodu može napraviti velike štete na plodovima masline. Važno ju je znati prepoznati i pratiti njezinu brojnost. Maslinova muha ima najčešće tri generacije, a razvoj joj ovisi o temperaturi, vlazi zraka ali i o osjetljivosti pojedine sorte..

image

Bio Plantella žute ljepljive ploče

Kako pratiti prisustvo maslinine muhe?

Moramo znati prepoznati štetnika i smanjiti njegovu brojnost. Najjednostavnije je objesiti, na grane maslina, Bio Plantella žute ploče, a njima pratimo let i prisustvo u masliniku. Postavljanjem većeg broja ploča po stablu možemo znatno utjecati na smanjenje populacije maslinove muhe. Ako je uočena veća brojnost tretiramo dozvoljenim sredstvima. Pogrešno je koristiti insekticide prije nego smo zabilježili veći broj štetnika u masliniku.Ubod maslinove muhe uočava se u obliku sitnog ožiljka oblika zareza ili klina. Tim ubodom odrasla muha u plod polaže jaja iz kojeg se razvija ličinka u plodu. Takvi plodovi opadaju a ulja dobivena od takvih plodova lošije su kvalitete. Bio Plantella žute ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su maslinova muha, trešnjina muha, voćna osa,. Kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na brzo ljepljiv premaz entomološkog ljepila. Jednostavnu primjenu omogućuju i žičice (koje se nalaze u pakiranju) kojima se ploče objese na stablo masline. Žute ploče zaštićene su papirom kojeg pri vješanju na stablo treba odstraniti.

VAŽNO!!! Pratite i prisutnost i maslinova svrdlaša Rhynchites cribripennis na žutim pločama

Štete na maslinama prethodnih godina dokazale su važnost ovog štetnika Odrasli kukac je mala pipa crvenkasto-smeđe boje i veličine oko 0,5 cm. Štete radi ubodima na plodu (više uboda na jednom plodu) te se nakon toga plodovi počinju sušiti i otpadaju. Važno je znati prepoznati štetnika. Praćenje ovog štetnika možemo izvršiti sistemom otresanja grana na bijelu podlogu ili korištenjem Bio Plantella žutih ploča !!!

OPREZ U VINOGRADIMA!!!

Bio Plantella ŽUTE LJEPLJIVE PLOČE omogućavaju učinkovitu zaštitu vinove loze od američkog cvrčka koji je prenositelj fitoplazme Flavescence dorée (FD) koja uzrokuje bolest zlatnu žuticu vinove loze. Potkraj ljeta bolesne mladice ne odrvenjavaju i tijekom zime propadnu. Bobe ili cijeli grozdovi smrežuraju se i osuše. Oboljeli trsovi odumiru.

U maslinicima Belci, uz druge Plantella proizvode koristi se i Bio Plantella Vita-aminokiseline koje pomažu u ljetnim mjesecima kako bi masline što bolje podnjele stres od visokih temperature i nedostatka vlage.

Jednostavno, u vodu dodajte 25 -30 ml Bio Plantella Vite i folijarno prihranite svoje masline u hladnije doba dana. Primijetit ćete promjenu u vitalnosti i kondiciji biljaka. Proizvod se može miješati s insekticidima i koristi se na svim biljkama.

Nisu sve žute ploče iste kvalitete. Bio Plantella žute ploče najbolji su izbor za vaše masline.

Savjetujte se s nama!!!

stručna savjetnica Unichem Agro d.o.o.

bacc.ing.agr. Milica Sekulić

Plantella.hr/ info@plantella.hr, 092 194 1694 i 01 621 39 66

25. travanj 2024 04:49