StoryEditorOCM

PROLJETNA PRIHRANAZa najbolji prinos vinove loze i masline samo najbolja organska gnojiva Plantella

Piše bacc.ing.agr. Milica Sekulić/Sponzorirani sadržaj
17. veljače 2023. - 15:00

Svatko želi ostvariti planiran prinos odgovarajuće kakvoće u svom vinogradu ili masliniku. Samo ako je tlo bogato hranjivim tvarima, bogat je i urod.

Svake se godine 1-2 posto organske tvari pretvara u mineralne tvari tijekom mineralizacije, a nešto se organske tvari odnosi iz vinograda prinosom, rezidbom…

Jedini način za unos organske tvari je organska gnojidba

Bez organske gnojidbe zemlja gubi plodnost. Ako koristimo samo mineralna gnojiva zakiseljujemo tlo, biljka takva gnojiva ne može iskoristiti u potpunosti. Osim toga, biljke nekontrolirano bujaju jer dobiju najčešće previše pojedinog hranjiva.

Dodavanjem odgovarajuće organske tvari u zemlju veća je učinkovitost tla te ujedno povećanje prinosa do 30 posto. Poštujući da određene biljke imaju posebne potrebe za hranjivim tvarima i mineralima, za najbolje rezultate trebamo koristiti posebna gnojiva.

Za vinograd koristimo organsko gnojivo s dodanim mineralima

Najbolji izbor za vinograd su moderna organska peletirana gnojiva kao što je Plantella Organik za vinograde. Ovo gnojivo je dugodjelujuće, 100 posto organsko gnojivo, s visokim sadržajem fulvinskih i huminskih kiselina, koje omogućavaju biljkama lakšu dostupnost hranjiva i pospješuju stvaranje humusa. Koristimo ga za osnovnu i dopunsku gnojidbu vinograda.

Gnojivu je dodano željezo kojim sprječavamo pojavu kloroze. Kameno brašno: zeolit i bentonit, popravlja kvalitetu tla. Zeolit ​​ bolje zadržava dušikove spojeve, dok bentonit ima sposobnost bubrenja u svrhu vezanja i zadržavanja velike količine vode. Neutraliziraju se kisela ili alkalna tla, a ubrzava se formiranje humusa. Zbog sadržaja silikata, biljna tkiva su ojačana, pa su biljke otpornije na bolest. Pridonosi zagrijavanju tla i održava čist i prirodan okoliš.

Koje gnojivo potiče kvalitetu maslinova ulja?

Umjeren rast maslina je jako bitan. Prejak rast i bujanje mladica, koje izazivaju koncentrirana mineralna gnojiva, ponekad mogu biti jako štetna. Plantella Organik za masline je specijalno organsko gnojivo koje zamjenjuje ulogu stajnjaka.

Najčešći problem kod gnojidbe stajnjakom je unošenje korova u tlo, a Plantella Organik za masline zbog termičke obrade ne sadrži sjeme korova i nečistoće.

image

Milica Sekulić ponosna na šampionsku nagradu I. Žiganto za kvalitetu ulja gnoji svoje masline Pantella organikom za masline

Visok udio organske tvari i visok udio huminskih i fulvinskih kiselina u ovom gnojivu ubrzava stvaranje humusa u tlu, zadržava vodootporna hranjiva u tlu, poboljšava prozračnost tla, povećava sposobnost zadržavanja vode te potiče aktivnost mikroorganizama u zemlji.

Zašto poznati i nagrađivani voćari, maslinari i vinari biraju Plantella organska gnojiva

Mnogi poznati maslinari, voćari i vinogradari, godinama koriste Plantella organska gnojiva. Nakon višegodišnje primjene Plantella organskih gnojiva zaključuju: zadovolji su umjerenim porastom, redovitom rodnosti i dobrom kondicijom stabala voćki, maslina i loze. Sastav tla se popravio, masline, voćke i loza manje pate od suše jer se stvorio humus u tlu, a sva hranjiva dodana Plantellinim gnojivom usvajaju se postepeno od šest do osam mjeseci. Tijekom veljače i ožujka važno je obogatiti tlo Plantella organikom, ili specijalnim organikom za masline i organikom za vinograde, a stabla i loza će vam zahvaliti obilnim urodom.

Ulje Olivieri:

Brnabić »Oh wine«:

Upravo zbog svih ovih osobina Plantella Organika maslina će efikasnije uzeti hranjive tvari. Ovo organsko gnojivo ima više kalcija koji ima vrlo važnu ulogu u nastajanju cvjetnog praha, a dodan kalij ima veliki utjecaj na stvaranje ulja u plodu masline.

Savjetujte se s nama i osigurajte obilnu berbu i u sljedećoj maslinarskoj godini!!

STRUČNI SAVJETNIK ZA PLANTELLU

bacc.ing.agr. Milica Sekulić

Mob. 092 1941 694, milica.sekulic@unichem-agro.hr, Plantella.hr

Unichem agro d.o.o.

11. travanj 2024 02:50