StoryEditorOCM

stručni savjetiNajbolja zaštita vinove loze u vrijeme rasta bobica

Piše PR
8. srpnja 2023. - 07:00

Kalendarski početak srpnja donosi nam nove izazove i prepreke u uzgoju vinove loze.

Vremenske prilike nam ne olakšavaju njezin uzgoj, učestale pojave kratkotrajnih kišnih perioda i vrlo toplih sunčanih dana uvelike utječu na stvaranje povoljnih uvjeta za brz razvoj plamenjače i pepelnice.

Ove bolesti uzrokovane su patogenim gljivicama koje štete nanose i u povrtnim kulturama.

Kako bismo uspješno održali zdravlje vinove loze i zaštitili je od bolesti, potrebno je odabrati učinkovito sredstvo.

Chromos Agro u svojoj paleti nudi nekoliko vrhunskih i dobro provjerenih sredstva za plamenjaču i pepelnicu.

Plamenjaču suzbijamo sredstvima FORUM STAR ili DELAN PRO ili

kombinacijom ARMETIL 25 + POLYRAM DF.

Poznato nam je kako se uz plamenjaču redovito pojavljuje i pepelnica koju suzbijamo u isto vrijeme kada tretiramo vinovu lozu i protiv plamenjače.

Naša preporuka je miješanje sredstava protiv plamenjače sa sredstvima koja imaju odlično djelovanje protiv pepelnice i međusobno se odlično sjedinjuju.

Možete odabrati između pripravaka VIVANDO ili COLLIS ili SERCADIS.

Uz Vivando ili Collis ili Sercadis potrebno je dodati i CHROMOSUL 80 (sumpor 80 posto). Sumpor se preporučuje radi ubrzanog učinka na eventualno već prisutnu zarazu pepelnicom.

Sorte vinove loze koje su u fazi pred zatvaranje grozda potrebno je zaštititi protiv uzročnika sive truleži (Botrytis cinerea) preparatom CANTUS.

Posebnu pažnju je potrebno primijeniti na praćenje američkog cvrčka (žute ploče) i na njegovo suzbijanje kako bi se spriječila pojava zlatne žutice vinove loze, u posljednjih nekoliko godina jedne od ekonomski najznačajnije bolesti koja hara vinogradima.

Idealno je vrijeme da se uz zaštitu gore navedenih uzročnika bolesti vinove loze provede i tretman protiv američkog cvrčka preparatom ROTOR SUPER koji ima djelovanje na ličinke i odrasle jedinke.

SAVJETODAVNA SLUŽBA

Ante Grubišić, dipl. ing. agr.

Mob.098 335 702

Besplatni telefon 0800467467

02. svibanj 2024 02:45