StoryEditorOCM

proljeće se bliži...Zahtjevi biljnih vrsta prema temperaturi tla su različiti, kako odrediti vrijeme sjetve?

Piše Maslina/Agroklub
21. veljače 2022. - 12:54

Proljeće stiže, a s njim topliji dani kada počinje sjetva raznog povrća. Kako bi osigurali klijanje sjemena neophodna je vlaga i optimalna temperatura tla.

Za svaku biljnu vrstu potrebno je sačekati dok se tlo zagrije. Temperatura tla mjeri se namjenskim termometrom koji se jednostavno ubode u zemlju na dubinu od 7 do 10 cm. Vrijednost izmjerenog treba biti stabilno nekoliko dana prije sjetve, piše Agroklub

Svako sjeme ima zaštitni omotač koji ga štiti od vanjskih uvjeta, oštećenja, napada štetočina i pojave bolesti. Taj sloj sprječava klijanje, ali promjenom uvjeta slabi što omogućava aktiviranje klice. Njegovim vlaženjem on postaje mekši, sjeme iz faze mirovanja prelazi u fazu klijanja. Osim vode, potrebno je osigurati optimalnu temperaturu zemljišta.

Ona je karakteristična za svaku biljnu vrstu i ima veliki utjecaj na postotak klijanja i nicanje kvalitetnih mladih biljaka. Što je vrijednost bliža optimalnoj, veći broj sjemenki klija i niče, a dobivene biljke će biti razvijenije.

Osim optimalne, važne su i granične vrijednosti. Minimalna temperatura je donja granica na kojoj sjemenke neke vrste mogu proći kroz proces klijanja i nicanja, a maksimalna je gornja granica iznad koje prestaje njegova aktivacija.

Grah će klijati samo ako je temperatura zemljišta iznad 15ºC i neće na onoj iznad 35ºC.

Za razumijevanje njezina djelovanja na sjeme može nam pomoći paprika kao najzahtjevnija povrtlarska kultura. Kada uzmemo deset sjemenki paprike i posijemo ih u zemlju koja ima temperaturu od 15ºC niknuti će samo jedna, a rijetko tri biljčice. Za to će im trebati nekoliko tjedana. Zbog toga se ova vrijednost uzima kao minimalna temperatura. Optimalna je 29ºC na kojoj već poslije pet dana niče njih najmanje osam, dok je maksimalna 35ºC iznad koje neće klijati.

image
Ilustracija/Shutterstock

Sve biljne vrste možemo podijeliti prema zahtjevu sjemena za toplinom. Bob, grašak i zelena salata su vrste koje klijaju u hladnijem zemljištu, a paprici, rajačici i bosiljku odgovaraju topliji uvjeti. Kukuruz, soja, suncokret su prema zahtjevima za toplinom između ove dvije grupe povrća.

Temperatura od 5 do 20ºC najbolje odgovara za sjetvu: boba, graška, češnjaka, crvenog luka, zelene salate, repe, cikle, korabice, rotkvice, pak choi, mizune, rikule, mrkve, peršina, pastrnjaka, špinata, blitve, kukuruza kokičara, kukuruza šećerca, krumpira, kupusnjačama.

Važno je napomenuti da kupusnjače, krumpir i repe sijemo u nešto hladniju zemlju, ali da biljke bolje rastu na višim temperaturama.

Kulture koje vole toplo zemljište, zagrijano na 20 do 30º, su: paprika, rajčica, patlidžan, krastavci, grah, mahune, tikve, tikvice, kadulja, dinja, korijander, kopar.

Većina njih se uzgaja iz presadnica. Krastavac, tikve, dinje, grah, mahune, kopar možemo sijati direktno u zemlju kada se zemljište dovoljno ugrije.

Ovisno od vremenskih uvjeta, sjetva na otvorenom se u kontinentalnim područjima može obavljati već od kraja travnja, dok se na jugu sjetva toploljubivih kultura obavlja i do mjesec dana ranije, piše Agroklub.

26. travanj 2024 09:21