StoryEditorOCM

vrtlarska sezonaI ovog proljeća uživajte vrtlareći uz www.posadisam.com

Piše Dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr./www.posadisam.com
22. ožujka 2023. - 08:00

Ožujak, prvi proljetni mjesec ujedno je i mjesec u kojem započinje puna vrtlarska sezona. S porastom temperature zraka i dužim danom, sve više vremena provodimo na otvorenom.

Sada je pravo vrijeme za pripremu gredica na kojima ćemo sijati i saditi cvijeće, ukrasno bilje, povrće, voće. No nije svaki tip tla jednako dobar za uzgoj pojedinih vrsta. Zato je prije sjetve/sadnje potrebno odrediti tip tla i njegovu pH reakciju. Najpouzdanije rezultate analiza dobit ćete od ovlaštenih laboratorija, no okvirne smjernice možete dobiti i jednostavnim kućnim testovima.

Teško je zamisliti vrt u kojem nije posađena barem pokoja ruža. Sada je pravo vrijeme i za njihovu sadnju. Kako pripremiti tlo, kako odabrati kvalitetnu sadnicu i još mnogo korisnih savjeta pročitajte OVDJE, a doznajte na vrijeme i sve o bolestima i štetnicima koji napadaju ruže, a pojavit će se čim mladi izboji ruža potjeraju.

Pripremili smo i mnoštvo korisnih savjeta o uzgoju ukrasnog bilja, pa tako možete čitati o kani, pomalo zapostavljenoj ljepotice među biljkama, afričkoj ivančici, prekrasnoj vrsti koja će uživati na jakom suncu. Čitajte i o zumbulima, jaglacu ili kokotiću (delphinium).

Imate li u svom vrtu ukrasni travnjak, sigurno vam, ubrzo nakon sjetve, brigu zadaju brojni korovi. Kako se riješiti korova pročitajte u članku, a doznajte i koje su to biljke koje odbijaju komarce, pa ih svakako uplanirajte u proljetnoj sadnji.

Uzgajati povrće mogu i oni bez vrta. U dovoljno velikim posudama, povrće možete uzgajati i na balkonu, a neke vrste čak i na prozorskoj dasci, primjerice rikulu i matovilac.

Pročitajte i kako napraviti biljni terarij, a o svim radovima koje možete obaviti u ožujku, čitajte u našem kalendaru radova.

Pretplatite se za primanje našeg besplatnog biltena, a mi ćemo među onima koji se prijave do 26. ožujka i potvrde svoju prijavu, odabrati pet najsretnijih koje ćemo darovati knjigom Mediteranski vrt.

17. travanj 2024 11:41