StoryEditorOCM

Vrijeme je za sjetvuI zimski vrt na balkonu može davati obilje ukusnih plodova, ali potrebno je zadovoljiti jedan ključan uvjet

29. rujna 2017. - 15:21

Kako se rujan bliži svome kraju, pozdravljamo se s vrtlarskim obiljem karakterističnim za tople dane. Iako još uživamo u patlidžanima, tikvicama, paprikama i drugim ukusnim plodovima kasnog ljeta, polako se okrećemo jeseni i zimi, planirajući usjeve koji će nas veseliti u idućim mjesecima.

Imajući na umu da dani postaju kraći i hladniji, komotniji među nama razmišljaju o alternativi sjenovitim i vlažnim vrtnim gredicama, pa na svojim balkonima ili terasama traže prostor za sjetvu.

U tom su smislu posebno zahvalne sve vrste zimske salate, blitva, matovilac, špinat i rikula, kao i korjenasto povrće, poput malih sorti mrkve, peršina i cikle, te, primjerice, vlasac, a sve ih jednostavno možemo uzgojiti u plićim ili dubljim sadnim posudama različitih oblika.

Jedini je uvjet da ih smjestimo na južno ili zapadno orijentiran balkon kako bi imale dovoljno dnevnog svjetla i topline potrebne za rast. U ovo doba godine sjeme nije potrebno sijati u posebne sjetvene posude, jer ga nećemo morati noću sklanjati na toplo, nego ga sijemo izravno u lončanice, gdje će se, ugrijane babljim ljetom, biljke lako razvijati.

Za salate, blitvu i špinat dostatne će biti plitke, ali šire lončanice, ili stari lonci koji mogu biti itekako dekorativni, a poslužiti vam može i kakva druga posuda, poput drvene kašete, dok za korjenasto povrće morate pripremiti duboku lončanicu, ili pletenu košaru koju ćete, kao i spomenutu kašetu, lako prenamijeniti.

Zadatak je to koji zahtijeva samo oblaganje sadne posude folijom i po želji dekorativnom tkaninom poput jute kako folija ne bi ostala u centru pažnje promatrača te, stanujete li u hladnijim predjelima, po potrebi agrotekstilom, koji će, umota li se oko sadne posude, od zime jednako uspješno zaštititi i plodove uzgojene u glinenim lončanicama.



Odlučite li se organizirati mali zimski vrt na svojem balkonu, gdje će vam svi potrebni vitamini, minerali i drugi vrijedni nutrijenti u sezoni povećane potrebe biti na dohvat ruke, osim sjemena i sadnih posuda trebat ćete i kvalitetnu, prozračnu zemlju te zreli humus, ili prihranu bogatu makroelementima i mikroelementima koji su potrebni biljkama.

Zadrži li se toplo vrijeme, sjeme ovih kultura proklijat će vam unutar nekoliko tjedana, a ukusne listove počet ćete brati već u listopadu pa sve do proljeća.

Biljke u ranoj fazi rasta zahtijevaju dosta vlage pa ih, ne bude li kiše, ne zaboravite svakodnevno zalijevati, a strahujete li od zime, mraza ili snijega, sadite ih u sklopivom zaštićenom skloništu, koje ćete jednostavno urediti u odabranom kutku balkona.

Bilo da ste se odlučili na sadnju u više manjih posudica, ili u nečemu nalik na omanju improviziranu, podignutu gredicu, oko svojih ćete biljčica lako podignuti drveni okvir čija će zadnja strana biti nešto viša od prednje, a na čiji ćete krov, kad "zagrize" zima, polegnuti stari prozor ili komad pleksiglasa, koji će vašoj zelenoj oazi osigurati uvjete nalik onima u stakleniku.

Jedna od značajnih prednosti sadnje jesenskih i zimskih kultura jest i ta što nametnika i bolesti za hladnijih dana gotovo da i nema, pa će vam ovi usjevi uspjeti i bez korištenja zaštitnih sredstava.

Prilikom sjetve pripazite, tek, da svakoj budućoj lisnatoj glavici ostavite dovoljno prostora za rast, pa u slučaju gušćeg rasporeda, kod berbe mladih glavica vadite svaku drugu kako biste preostalima otvorili prostor i osigurali prozračnost.

Majski luk srebrenac

Iako njegove plodove nećete uživati do proljeća, rujan vam na balkonu pruža dobru priliku i za pravodobnu sadnju majskog luka srebrenca, koji će vas razveseliti ranim dozrijevanjem mladog luka.

U konačnici ga odlikuju slatkaste mesnate glavice bijele boje koje dozrijevaju već u svibnju, kako se da zaključiti iz njegova imena, a sadi ga se iz glavica u duboke posude s rastresitom zemljom bogatom organskim gnojivom.

26. travanj 2024 04:20