StoryEditorOCM

pomoć opožarenim područjimaZa stablo odšteta, a za plodove ni lipe!

4. kolovoza 2017. - 15:45

Agencija za plaćanja u poljoprivredi danas objavljuje natječaj za europski novac poljoprivrednicima čije je zemljište, mehanizacija ili stado domaćih životinja nastradalo u elementarnoj nepogodi, pa tako i u nedavnom splitskom požaru.

Predviđen je pozamašan iznos koji će biti dostupan preko natječaja – 150 milijuna kuna uz moguće povećanje, a poljoprivredniku se pokriva i do 100 posto prihvatljivih izdataka. Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju i kako je moguća isplata potpore u obliku predujma u vrijednosti do 50 posto odobrenih sredstava javne potpore.

Dobra je vijest i ta da će na natječaj, uz OPG-ove, zadruge i trgovačka društva, moći aplicirati čak i oni poljoprivrednici koji dosad nisu bili zavedeni u Upisnik poljoprivrednika, ali to trebaju učiniti prije podnošenja prijave. U tom slučaju obavezni su nastaviti poljoprivrednu proizvodnju pet godina nakon isplate novca.

Sredstvima EU-a neće se nadoknađivati šteta prouzročena požarom, nego se ona daju poljoprivredniku kako bi obnovio i nastavio svoju proizvodnju.

– Na ovaj način ćemo pomoći poljoprivrednicima čija je zemlja kompletno uništena, da kvalitetno prijave svu nastalu štetu kako bi mogli zadovoljiti natječajna pravila, dobiti novac i obnoviti gospodarstvo. Naše ekipe su na terenu. Počeli smo s operativnim sastankom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nastavljamo i u Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji, odnosno svim županijama koje su pretrpjele elementarnu nepogodu – izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, te dodao kako natječaj nije predviđen samo za opožarena područja, nego se na njega mogu javiti svi poljoprivrednici koji su zbog tuče, mraza ili druge nepogode izgubili poljoprivredni potencijal.

Osnovni je uvjet da je proglašena elementarna nepogoda. Uništenje poljoprivrednog potencijala korisnika treba biti minimalno 30 posto. Pod poljoprivrednim potencijalom podrazumijeva se zemljište, poljoprivredne gospodarske zgrade, strojevi, mehanizacija i oprema, domaće životinje i višegodišnji nasadi.

– Poljoprivrednim potencijalom smatra se, primjerice, i stablo, ali ne i plod. Dakle, ako je elementarna nepogoda uništila najmanje 150 od 500 stabala maslina, takav korisnik je prihvatljiv za financiranje, no ako je uništila samo plod, a stabla su pogodna za nastavak proizvodnje u idućem vegetativnom ciklusu, korisnik neće biti prihvatljiv – objašnjavaju nam u Ministarstvu poljoprivrede.

Prijave na natječaj bit će omogućene tek početkom listopada jer je zbog pravila EU-a potrebno zadovoljiti osnovne preduvjete korištenja ove mjere – proglašenje elementarne nepogode, izlazak na teren povjerenstava za procjenu štete i slično.

Timovi Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, Savjetodavne službe i HGK održat će niz operativnih sastanaka s predstavnicima lokalne samouprave, razvojnih agencija i lokalnih akcijskih grupa – kako bi, udruženim snagama, poljoprivrednike čiji je poljoprivredni potencijal stradao što učinkovitije pripremili za prijavu dokumentacije za predstojeći natječaj.

Još pipkaju mraz

Prve procjene stradalog poljoprivrednog zemljišta djelatnici Ministarstva poljoprivrede još nemaju. Njima će, kažu, baratati tek kada, za koji dan, završi rok za dostavu zahtjeva za naknadu štete koje prikuplja Splitsko-dalmatinska županija.

Zanimljivo je da pojedini djelatnici Ministarstva na terenu još ispituju opravdanost zahtjeva što su ih podnijeli poljoprivrednici čija je zemljišta pogodio mraz u siječnju ove godine.

26. travanj 2024 06:20