StoryEditorOCM

U MAŠKOVIĆA HANU PROGLAŠENI NAJBOLJI ULJARI S PODRUČJA OPĆINE PAKOŠTANEŠampion Tomislav Čudina Čelin

Piše Nedjeljko Jusup/TEKST I SLIKE
7. veljače 2024. - 16:30

Biti najbolji u svom mistu za mene je ravno osvajanju zlatnog odličja u New Yorku, kaže Čudina. Vicešapion je  Ante Vulin. Tko su ostali nagrađeni?

Podjelom nagrada i priznanja u baštinskom hotelu  Maškovića han 3. veljače u večernjim satima  završena  je  7. Manifestacija mladih maslinovih ulja s područja općine Pakoštane. Šampion je Tomislav Čudina Čelin, vlasnik OPG-a Čelin, a Čelin je obiteljski nadimak još iz pradjedovskih vremena. Tomislav  je za svoje ulje od sorti oblica i leccino (berba 11.10. 2023.) osvojio 99,75 od mogućih 100 bodova. Uz titulu šampiona on je sa 99,40 bodova za svoje višesortno ulje od  oblice, pendolina i leccina (berba 24.10. 2023., osvojio i treće mjesto na ovoj manifestaciji.

Važnije od zlata u New Yorku

-Ovaj uspjeh znači mi puno. Motivira me i  gura naprid. Biti najbolji u svom mistu san je svakog maslinara. Za mene je ravno osvajanju zlatnog odličja u New Yorku, rekao je Tomislav, neposredno nakon što je iz ruku Filipa Ercega preuzeo plaketu, zlatnu medalju i pehar.

Drugo mjesto pripalo je najpoznatijem pakoštanskom maslinaru Anti Vulinu. Njegovo ulje od  sorti leccino i coratina (berba 07.10. 2023.) osvojilo je 99,60 bodova. Podsjetimo, Vulin je na prve dvije manifestacije  osvajao šampionske titule, potom je šampion bio  Slavo Stojanov, a onda tri puta za redom OPG Lalin, vlasništvo Vinka Lalina, koji se ove godine nije natjecao.

-Dosta je tri puta za redom biti šampion, kaže Lalin.

O kako jakoj konkurenciji na pakoštanskoj manifestaciji se radi može posvjedočiti i podatak da su Vulin, Lalin i Čudina za svoja ekstra djevičanska maslinova ulja osvojili zlatna odličja i na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2023 u New Yorku.

Što je utjecalo na količinu i kvalitetu ulja?

Ulja maslinara s područja općine Pakoštane su iz godine u godinu sve kvalitetnija, kaže Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša  Zavoda za javno zdravstvo.

Istina, ove godine je bilo manje uzoraka, zbog slabijeg lanjskog uroda, ali od  21-og uzorka pristiglih na ocjenjivanje, čak 12 ili 57 posto  ih je u kategoriji zlatna ekstra djevičanska maslinova ulja, 6 ili 28 posto srebrna i 3  odnosno 14 posto u kategoriji djevičanska maslinova ulje.

O tome što je sve utjecalo na kvalitetu i količinu maslinovog ulja, govorio

Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar, koji je  i ove godine odradio kemijsku i senzorsku analizu svih pristiglih ulja.

-Prvi razlog je odličan prinos u 2022. Čak i prerod u kombinaciji sa sušom dovela je do toga da se maslina tijekom 2023. godine nije mogla pripremiti za novi prirast na kojem ona nosi rod. Drugi razlog su klimatski uvjeti, izmjena toplog i kišnog vremena tijekom ljeta što je pogodovalo razvoju nekoliko štetnika (svrdalaša i muhe), a posebno treća generacija maslinove muhe za one koji su čekali kasnije rokove berbe. Rana berba je jedini način da se dobije kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje što i radi većina pakoštanskih maslinara. Beru plodove u fazi optimalne zriobe, isti dan ih prerađuju i ulje čuvaju u odgovarajućim posudama i prostorijama  pri  temperaturi od 16 do 18 Celzija, rekao je  Erceg.

Najavljene nove maslinarske smotre

Zadovoljstvo postignutim pomacima  nije krio ni Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane koja je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane, Uljarom PZ Pakoška i Javnom ustanovom Agencija han Vrana, glavni  organizator VII. Manifestacije mladih maslinovih ulja.

-Glavni cilj je  iz godine u godinu poboljšavati kvalitetu maslinovih ulja Manifestaciju ćemo nastaviti i idućih godina, najavio je Kurtov, dodavši da na području općine  (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 150.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina, ali u preradi i kvaliteti ulja se još dosta toga može poboljšati. Iako manje nego prije još ima maslinara koji prije prerade drže masline  u moru, što negativno utječe na samu kakvoću ulja, zaključio je Kurtov, najavljujući nove smotre maslinara i maslinovih ulja. Zbog obveza u Zagrebu on osobno ovaj put nije nazočio ovoj maslinarskoj svečanosti. Nazočili su Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane i Hrvoje Anić, direktor heritag hotela Maškovića han.

Nakon dodjele priznanja i odličja najboljimima maslinari su nastavili druženje i razmjenu iskustava. Uz domaću spizu, vrhunska ulja  i  birana vina, najviše se razgovaralo o aktualnim radovima u maslinicima i kako  na području općine Pakoštane za sljedeću osmu po redu manifestaciju proizvesti više vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Maškovića Han  2024

ZLATNA EKSTRA DJEVIČANSKA MASLINOVA ULJA

1.Tomislav Čudina (Čelin) 99,75 bodova, 2.Ante Vulin 99,60, 3.Tomislav Čudina (Čelin) 99,40, 4.Marko Pelicarić (OPG Bužak) 99,30, 5.Mario Baretić 99,25, 6.Ante Bungur (Caffe bar) 99,25, 7. Tonka Palić 99,20, 8.Ante Vulin 98,90, 9.Nino Brajković 97,50, 10.Ante Bungur (Geta) 97,25, 11. Milivoj Lalin 96,75, 12. Antonija Čirjak 95,50.

SREBRNA EKSTRA DJEVIČANSKA MASLINOVA ULJA

13. Marko Majica 93,50, 14.Udruga Skac „Palma“ 93,50, 15.Mile Čirjak 91,50, 16.Tomislav Čudina 89,25, 17.Ante Jurić 87,50, 18.Nenad Maksan 85,50

DJEVIČANSKA MASLINOVA ULJA

19. Slavko Jurić 74,50, 20.OPG Ante Zurak 67,50, 21.Vladimir Vulin 67,00 bodova

04. travanj 2024 22:59