StoryEditorOCM

gušti na otokuOvog četvrtka i petka Šoltani otvaraju svoje konobe: kušajte vrhunska vina, prije svega dobričić, autohtonu sortu koja daje najcrnje vino Hrvatske

Piše Meri Šilović
15. lipnja 2022. - 12:39

Ovog četvrtka i petka, 16. i 17. lipnja na otoku Šolti trajat će Dani otvorenih konoba. Šoltanski vinari i Turistička zajednica otoka pozivaju goste, domaće i namjernike da krenu od konobe do konobe i kušaju njihova vina, prije svega dobričić, autohtonu sortu koja daje najcrnje vino Dalmacije, i Hrvatske uopće.

Domaćini podsjećaju na to da se sve događa “na otoku koji pridalek nije”, kako je govorio Marko Marulić, pozivajući svoje prijatelje na Šoltu još u 16. stoljeću.

Povod manifestaciji je značajan jubilej: ove godine je, naime, okruglo 200 godina od prvog pisanog spomena dobričića, autohtone sorte vinove loze koje najviše ima na Šolti i koja je prepoznatljiv timbar ovog otoka.

Roditelj plavca malog

Ime dobričić prvi put nalazimo u zapisima splitskog okružnog poglavara iz 1822. godine Heinricha Rehe. U novija vremena je utvrđeno da je dobričić jedan od roditelja plavca malog, koji je nastao iz “ljubavi” dobričića i crljenka kaštelanskog.

U četvrtak će u Srednjem Selu biti otvorene konobe vinarije “Marinac” i vinarije Balić, u kojoj će se, uz vina Balić, moći kušati i vina Burica. U konobi “Marinac” će ovim povodom biti postavljena i izložba slika Borisa Mihovilovića Sokola.

U petak u Gornjem Selu valja posjetiti Agroturizam Kaštelanac gdje će se, uz vina Vicka Kaštelanca, moći kušati i vrhunske kapljice vinara Alena Jakupčevića. Bit će organizirane i vinske radionice, a tijekom oba dana za dobru atmosferu u konobama će se, uz vinare, pobrinuti i VIS Sotto voce. 

image

Ovakvih prizora bit će i na Šolti

26. travanj 2024 04:23