StoryEditorOCM

KALENDARI RADOVANova Maslina na kioscima daruje čitatelje zidnim i stolnim kalendarom za 2024. godinu

Piše Meri Šilović, glavna urednica Masline
30. prosinca 2023. - 08:00

Nova Maslina, posljednja u 2023. godini je na kioscima. Uz ovaj novogodišnji broj Maslina daruje svakog čitatelja posebnim darovima: zidnim (Građa) i stolnim (Bogatin) kalendarom 2024. godine. Kalendari na svojoj poleđini sadrže sažeti popis radova u masliniku po mjesecima.

A sadržaj novog broja je raznolik, aktualan i zanimljiv kao i uvijek. Govori o godini iza nas koja je bila, ruku na srce, svakakva. Nikad manje zime, nikad nepodnošljivije vrućine, vlažno ljeto, nikad više kiše, po otocima su se čudili koliko ih je zalilo, nikad mokrijih maslinika – klimatske promjene jašu sve u šesnaest. Strepilo se, nadalo, imalo velika očekivanja, pa onda što bliže berbi sve manji urod i – završilo je kako je završilo. Opet kao i uvijek – po mikrolokaciji. Dok su jedni imali ploda kao nikad, već prvi susjed jedva da je imao šta pobrati. I tako duž cijelog hrvatskog maslinarskog područja. Tko je pobrao rano, prije velikih kiša, dobro je pobrao i ulje mu je super. Tko je malo pričekao, prestigle ga i kiše i muha i urod je uglavnom bio po zemlji. Svakako ulje je u konobama, pretočeno, filtrirano, sigurno spremljeno.

I pitanja koja ste slali u uredništvo Masline uglavnom su na fonu cijele ove priče. Mnogi koji su žureći prije kiša i muhe brali rano, masline koje su bile zelene, poslali su nam, malo nezadovoljni svojim prepikantnim i pregorkim uljem, pitanje može li se kako odgorčiti. Naš stručnjak, poznati znalac maslina i maslinova ulja Edi Družetić odgovorio je u ovom broju Masline i na ovo pitanje. Naučit ćete u ovom broju Masline i kako je najbolje filtrirati ulje, i kako je od oksidacije bolje čuvati ulje, koje su prednosti čuvanja argonom, a koje dušikom. Sigurno ste se kao ljubitelji okusa i mirisa prvog ulja pitali koliko može trajati ta čarolija mladog ulja. U ovoj Maslini saznat ćete odgovor i na to pitanje. A tema ovog broja je kako presaditi veliku staru maslinu. Na što paziti, kad i kako napraviti da vam ovaj važan i pipav posao uspije kako treba.

Posebno zanimljiva je nova reportaža Mladena Stubljara. Bio je u prvom masliniku posađenom u – Hrvatskom zagorju i kušao prvo maslinovo ulje sa zagorskih brega. Nije šala, ni vic, pročitajte.

U ovom broju vas Maslina vodi i na sve maslinarske fešte od Tara i Vodnjana do Ugljana, Vodica i Žrnovnice. Doznajte prvi tko ima najbolja maslinova ulja u ovoj sezoni. Nemojte propustiti ni tekst o novim natječajima koji sufinanciraju ulaganja u navodnjavanje i sadnju novih maslina, ni priču o posebnoj sličnosti avokada i masline, ni onu kako su se u Vodicama najviše natjecali istarski maslinari, ni onu kako je rođeno šampionsko ulje iz Dalmatinske zagore, ni…

27. travanj 2024 10:38