StoryEditor
Novostiorkula podbacila

Maslinarska godina na zadarskom području lošija od 'prosječno dobre'

Piše PSD.
30. studenog 2015. - 20:56
zd260207kruljaranadin03

Ovih će dana oko dvadesetak uljara u Zadarskoj županiji zatvoriti vrata i ovogodišnju preradu jer završava i sezona berbe maslina.

Vlasnici uljara još uvijek zbrajaju prerađene količine, uglavnom nerado otkrivaju koliko su maslina samljeli i u većini tvrde da je 2015. maslinarska godina u ovom kraju bila lošija od "prosječno dobre" godine, ali u svakom slučaju i puno bolja od 2014., katastrofalno loše godine.

- Preradili smo oko dvjesto tona maslina, što je 50 posto lošije od uobičajeno dobrih godina. Podbacila je orkula (oblica), dala je slab prinos, i to se osjetilo u preradi. Kad nema potrebe u uljari uvoditi treću, noćnu smjenu rada, onda možemo kazati da je uljara radila lošije od uobičajenog - rekao nam je Pero Anić, vlasnik uljare "Anić" u Novom Bokanjcu.

Slično nam je potvrdio i Željko Vrsaljko, vlasnik uljare u Nadinu, poznate po proizvodnji vrhunskih, nagrađivanih i skupih ulja. On tvrdi da je preradio samo 30 posto od uobičajenih količina, i to zato što su podbacili ravnokotarski maslinici, dok su oni uz more i na otocima bili izdašniji.

I od ovih uljara i od "glasova" s raznih strana doznajemo pak da je kvaliteta ulja ove godine izuzetno visoka, što znači da ćemo koristiti kvalitetna ulja od uglavnom zdravih maslina.

Sve nam je to potvrdio i poznati zadarski agronom Ivica Kostović, inače i organoleptički ocjenjivač maslinovih ulja, član zadarske Udruge kušača "Olea":

- Točno je, ovogodišnji je urod maslina na našem području prepolovljen, pa i više od toga - rekao je ing. Kostović i objasnio:

- Uvijek postoje razlike po mikrolokacijama, ali generalno možemo reći da je orkula podbacila zbog izuzetno visokih temperatura u vrijeme njezine cvatnje jer su znale prelaziti i 30 stupnjeva. Druga česta sorta na našem području je leccino, rodna i bujna maslina koja je također ponešto i ponegdje podbacila. U slučaju leccina razloge je druge prirode – jedna orkanska bura s posolicom koja je puhala, mislim, negdje u ožujku, skinula je određenu količinu lista s te sorte maslina, pa su stabla u vegetaciji vraćala list, ali nisu davala plod - rekao je Kostović te dodao:

- Ulja su ove godine kvalitetna jer su od zdravih maslina. Pojavio se svrdlaš u srpnju, ali nije počinio veće štete, kao i ponegdje maslinove muhe u drugom dijelu ljeta, ali sve to nije prouzrokovalo veće posljedice. Ulja su ove godine kvalitetna, u što sam se uvjerio i ovih dana u Nadinu jer tamo "Olea" ocjenjuje ulja za sedmu degustaciju vina i ulja. Ulja imaju sva potrebna obilježja kvalitete. Što se toga tiče - ovo je bila dobra godina.

Piše Mario Vuksan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 06:39