StoryEditorOCM

zlato iz jelseIvo Lučić - Kompozitor od maslina i maslinova ulja

Piše PSD.
8. ožujka 2015. - 23:23
lucic

Premda je lanjska godina bila jedna od najpogubnijih za većinu otočnih težaka, Ivo Lučić - Kompozitor (68) iz Jelse se svojim ekstra djevičanskim maslinovim uljem iz obližnjih Poljica uistinu proslavio na dvanaestoj međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana “Maslina Split 2015.”.

Riječ je o čovjeku koji se više od pet desetljeća bavi poljodjelstvom, a svoje maslinike je s naslijeđenih 140 povećao na čak 556 stabala i na “Maslini” u zaista jakoj konkurenciji osam zemalja doslovno spasio čast dalmatinskih maslinara.

Naime, on se kući iz priobalne metropole vratio s tri zlatne i jednom srebrnom medaljom za sortna maslinova ulja od oblice, dužice, levantinke i itrane, ali isto tako s plaketom za “Top 10” ulja i, što je najvažnije, šampionskim peharom za ulje od oblice.

- Za mene i 2014. nije bila tako loša, budući da sam ubrao devet tona plodova, iako moram reći da se prosječan urod u mojim maslinicima kreće oko petnaest tona maslina na razini godine. Tajna kvalitete mojih ulja je u tome što je Poljica, za razliku od ostalih mjesta u Dalmaciji, mimoišla prva generacija maslinove muhe, dok se prava katastrofa dogodila tek oko 1. studenoga.

Dakle, masline su u početku bile zdrave, tako da sam čak jednu tonu prodao za konzerviranje, ali “Maslina” je pokazala i to da je sve ostalo što sam ubrao bilo izuzetno dobre kvalitete, govori šjor Ivo, težak koji se inače diči morem priznanja s raznih natjecanja maslinara i uljara u zemlji i inozemstvu.

Struku treba slušati

Tri puta je bio dobitnik nagrade za najbolje maslinike, a 2013. još i priznanja Splitsko-dalmatinske županije za proizvedenih 20 tona maslina.

Lani je, kako veli, godina bila kišna, pa je stoga s vremenom uslijedila invazija maslinove muhe, ubodi su učinili svoje i propalo mu je oko pet tona plodova. Ipak, puno ne žali, stekao je određeno iskustvo i ako se to opet kadgod dogodi, znat će preventivno postupiti, naravno u suradnji sa strukom.

Međutim, osvojene nagrade između više od 200 uzoraka povrh svega su rezultat marljivog rada cijele njegove obitelji, osobito supruge Bosiljke koja mu baš u svemu pomaže, ali i toga što je tijekom branja svakodnevno prerađivao potpuno svježe masline u suvremenoj uljari.

Prema njegovim riječima, također je važno i ispravno čuvanje, te općenito adekvatno pakiranje na tržištu sve cjenjenijega žutog zlata.

Piše I SNIMIO Mirko Crnčević

26. travanj 2024 12:49