StoryEditor
Novostiprocjena berbe

IOC predviđa proizvodnju više od 2,5 milijuna tona ulja, cijene na rekordnim razinama

Piše PSD.
15. rujna 2015. - 09:56
Berba_u_Barbarigi

Ovogodišnja proizvodnja maslinovog ulja bit će negdje između lanjske, najgore u posljednjih dvadesetak godina, i one godinu prije koja je bila najbolja ikad.

Procjena je to koju je iznio International Olive Council, međunarodna organizacija s sjedištem u Madridu.

Nije to baš bogzna kakva prognoza s obzirom na veliki raspon u koji se predviđanje može smjestiti, ali svakako odražava visoku razinu nesigurnosti vezanu uz berbu 2015/16. koja će započeti sljedećeg mjeseca.

IOC predviđa proizvodnju više od 2,5 milijuna tona, drugim riječima, predstojeća berba neće biti najgora u posljednjih 15 godina, ali je Vijeće odbilo definirati gornji limit moguće proizvodnje maslinovog ulja. Lanjska proizvodnja bila je 2,4 milijuna tona.

U svojoj prognozi IOC nije spominjao Italiju, koja je lani imala jednu od svojih najgorih berbi u povijesti, a nije sasvim jasno ni koje su podatke za predviđanje koristili iz drugih velikih proizvođača, poput Tunisa i Grčke.

Ni u Španjolskoj, najvećem svjetskom proizvođaču maslinovog ulja, situacija nije sasvim jasna. Jose Maria Penco, stručnjak Španjolske udruge maslinarskih regija, kaže kako analiza agro-klimatskih varijabli koje utječu na razvoj plodova ukazuje na velike oscilacije između navodnjavanih i nenavodnjavanih plantaža.

Kad se uzmu u obzir samo klimatski podaci, situacija nije dobra, u srpnju su temperature dosezale 40 Celzijevih stupnjeva više od 20 dana u južnim dijelovima Španjolske, zbog čega su se plodovi, koji još nisu završili fazu otvrdnjavanja, sušili i opadali.

Zbog toga Jose Maria Penco svoju procjenu ovogodišnje proizvodnje maslinovog ulja u Španjolskoj smješta na 1,2 milijuna tona, što je poboljšanje u odnosu na lanjskih 825.000 tona, ali i puno ispod rekordnih 1,78 milijuna tona u  sezoni 2013/14.

Sve to, kao i smanjivanje lanjskih zaliha, dovodi do rasta cijena ulja širom svijeta. Cijene za ekstra djevičansko maslinovo ulje, kao i rafinirana ulja iz Španjolske, Italije, Grčke i Tunisa su blizu ili na svojim rekordnim razinama.

Marija Čović

Izdvojeno

03. srpanj 2020 19:44