StoryEditorOCM

ISTRAŽIVANJEEkskluzivno donosimo podatke s više dalmatinskih lokacija: evo koliko je ulja u maslinama ovih dana

Piše Meri Šilović
10. listopada 2024. - 21:52

Uoči berbe, kao i lani, Maslina Slobodne Dalmacije donosi najaktualnije podatke koji zanimaju sve maslinare: koliko je ovih dana ulja u maslinama. Ove godine nastavljeno je ispitivanje sadržaja ulja u plodovima masline u cilju odabira najpovoljnijeg trenutka berbe s obzirom na količinu i kvalitetu dobivenog maslinova ulja.

Financiranje projekta osigurano je iz Programa potpore znanstveno-istraživačkih projekata u poljoprivredi Splitsko-dalmatinske županije.

Istraživanje vodi ekipa s Odjela za kemiju splitskoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, na čelu istraživanja je dr. sc. Barbara Soldo uz suradnju dr. sc. Ivice Ljubenkova i dr. sc. Perice Boškovića. Sadržaj ulja određuje se NIR tehnologijom, odnosno spektroskopijom u bliskom infracrvenom području. Donosimo tablice s postocima ulja u plodu određenih datuma i na određenim lokacijama. O svemu detaljnije za Maslinu govori dr. sc. Ivica Ljubenkov.

“Prikazani rezultati odnose se na razdoblje od 16. do 30 rujna. Evo kakva je trenutna situacija:

– Trogir oblica sadrži 17,9 %, dok leccino ima 13,8 % ulja,

– na području Žrnovnice oblica ima 12,7% ulja, dok leccino iz Kučina ima 14,2 %,

– u Kaštelima sadržaj ulja u oblici je u rasponu od 13,1 do 16,3 %, u levantinki (šoltanki) od 10,1 do 14,6 %, u lastovki od 12,3 do 14,2 % te u leccinu 12,6 %,

– na Hvaru sadržaj ulja u oblici je u rasponu od 11,7 do 17,2 %, levantinka (šoltanka) sadrži 15,3 %, lastovka 13,2 % te leccino od 10,5 do 11,2 %,

– na Šolti sadržaj ulja u oblici je u rasponu od 13,3 do 14,1 %, a u levantinki (šoltanki) od 13,2 do 14,2 %,

– najjužniji dio županije, Brist kod Makarske, ima 13,5 % ulja u oblici.”

Dr. sc. Ljubenkov naglašava da su ove brojke količina ukupnog ulja u plodu. Uljare mogu izvući oko 90 % od ukupne količine ulja u plodu, tako da se stvarno može očekivati oko 10 % manje od ovdje navedenih postotaka.

– Treba naglasiti i to da su plodovi izvrsne kvalitete. Uzorci maslina sa svih ispitivanih lokacija nemaju ubod maslinove muhe, što možemo zahvaliti izuzetno visokim temperaturama koje su nas pratile do početka rujna. To je uzrok i nešto nižem sadržaju ulja u plodu masline u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naime, maslina je bila pod toplinskim stresom i počela je prikupljati ulje nešto kasnije nego inače. Poznato je da maslina počne prikupljati ulje u plodu nakon Velike Gospe. Tako je maslina ove godine krenula u sintezu ulja oko dva tjedna kasnije, što se vidi iz priloženih rezultata. Usporedite vrijednosti u tablicama Kaštela Sućurac 2024. i Kaštel Sućurac 2023. Napominjemo da su uzorci uzimani iz istog maslinika.

Iz priloženih rezultata vidimo da maslina postupno prikuplja ulje. Kako su kiše pale na vrijeme, prikupljanje ulja najviše će ovisiti o temperaturi. Više temperature i sunčani dani tome pogoduju – zaključuje Ljubenkov.

image

tablice dr. ljubenkov

Slobodna Dalmacija
image

tablice dr. ljubenkov

Slobodna Dalmacija

Tamni plodovi, a manje ulja

Po izgledu, odnosno boji plodova, koji nikad ranije nisu potamnjeli, izgleda da bi berba trebala biti ranije nego inače, ali po sadržaju ulja u plodovima zapravo bi trebala biti kasnije. Jesmo dobro razumjeli?

– Upravo je tako. Oni koji ne žele gorka, pikantnija i “zelenija” ulja ne bi trebali žuriti u berbu, jer će, pričekaju li, dobiti više ulja, ali zrelijih senzorskih karakteristika. Jasno, treba paziti na vremenske uvjete u nadolazećim tjednima – preporučuje dr. sc. Ivica Ljubenkov.

 

 

 

12. listopad 2024 21:54