StoryEditor
NovostiRADOVI na pagu

Do masline stare 2000 godina sada se može i elektro vozilom

Piše PSD.
24. siječnja 2015. - 01:12
lun
U Vrtovima Lunjskih Maslina na Pagu zaposlenici Maslinarske zadruge počeli su s obavljanjem radova na održavanju maslinika. Obnovili su oko 150 metara suhozida, od toga 30 metara u neposrednoj blizini jedne od najstarijih maslina.

Prokrčeno je i uređeno oko 400 metara prilaznog puta, a u sklopu toga i stotinjak metara puta do najstarije masline čiju je starost Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu procijenio na dvije tisuće godina.

Nakon obavljenih radova do nje je sada moguć pristup elektro vozilom, što ranije nije bilo moguće.

Osim suhozida počišćena su i uređena pojilišta na dvije lokacije oko kojih borave i pasu ovce. U tijeku radova predviđeno je i uređenje pristupnih putova i suhozida sa zapadne strane maslinika koji vode do budućeg amfiteatra.

U masliniku su također poduzete sve potrebne agrotehničke mjere kako bi se dobilo ulje visoke kvalitete koje uključuju već obavljenu osnovnu gnojidbu i zimsko špricanje, a paralelno se vrše pripreme za proljetnu rezidbu i zaštitu protiv štetnika u narednom vegetacijskom ciklusu.

Prema riječima upravitelja Maslinarske zadruge Lun Želimira Badurine Zadruga brine o kvalitetnim pomacima u masliniku, pa tako njena četiri djelatnika sustavno rade na terenu. Već sada se vide promjene, za godinu dvije takav pristup omogućit će još bolje rezultate, a sve u skladu s ambijentom i održivim razvojem.

Unutar projekta „Lunjski maslinici - interakcija čovjeka i prirode" u drugoj fazi razvoja projekta Natura 2000 novoizgrađena zgrada recepcije zamišljena je kao interpretacijsko - posjetiteljski centar, a prostorije treba obogatiti interaktivnim sadržajem imajući u vidu očuvanje tradicije.

U planu je i projektiranje suvenirnice, izrada interpretacijsko signalizacijskih tabli, uređenje dijela suhozida i obnova pojilišta za nesmetan boravak stoke u području i očuvanje staništa u izvornom obliku.

Upravo zbog tih karakteristika Lunjski maslinici zaštićeni su u kategoriji značajnog krajobraza i određeni kao Natura 2000 područje, odnosno postali su dio ekološke mreže zaštićenih područja Europske Unije.

- Tekući radovi održavanja i poboljšanja uvjeta u masliniku biti će okončani kroz dvadesetak dana. Nažalost, kao i svugdje drugdje na Mediteranu, ulja ove godine gotovo da i nema, a iduće godine nadamo se boljem urodu. S obzirom da Lunjske maslinike rado posjećuju i turisti, svoje prve posjetitelje i grupe gostiju očekujemo za Uskrs, zaključio je Želimir Badurina.

Zadarski.hr

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 20:14