StoryEditorOCM

zeleni planDeset članica EU-a miniraju odluku o kontroli pesticida, i dalje nema preciznih podataka

Piše Olgica Ivić Grizelj
4. veljače 2022. - 12:15
Nedostatak nadzora upotrebe pesticida imat će dalekosežne posljedice, upozoravaju 'zelene' organizacijeIlustracija/Shutterstock

Smanjenje uporabe pesticida za 50 posto do 2030. jedna je od ključnih mjera Europskog zelenog plana, no trenutačno ne postoje precizni podaci koji pokazuju koji se pesticidi koriste za proizvodnju hrane u državama članicama i gdje, kada i u kojim količinama se koriste, te kako Europsko vijeće poništava transparentnost upotrebe pesticida.

To je bila tema videokonferencije koju su u srijedu pratila 74 novinara iz niza zemalja Europske unije. Konferenciju su održali Natalija Svrtan kao voditelj kampanje za smanjenje upotrebe pesticida pri organizaciji PAN Europe, ujedno i predsjednica udruge "Zemljane staze" iz Zagreba, Helmut Burtscher-Schaden iz austrijske nezavisne organizacije GLOBAL 2000 – Friends of the Earth Austria te Alice Bernard iz ClientEarth, najambicioznije svjetske ekološke organizacije.

Zajedno su iznijeli nova otkrića o reformi prikupljanja podataka o upotrebi pesticida.

Naime, Europska komisija je u veljači 2021. donijela zakonodavni prijedlog kojim se od država članica traži da Komisiji dostavljaju godišnje statistike o korištenju pesticida. Prijedlog je postavljen s namjerom da se poboljša postojeći sustav prikupljanja podataka o korištenju pesticida.

Ključni elementi

Dok je Europski parlament podržao ključne elemente prijedloga, Europsko vijeće je prošle godine uvelo dalekosežne izmjene prijedloga koje bi, ukoliko bi bile prihvaćene, rezultirale lošim sustavom prikupljanja podataka te nemogućnošću mjerenja napretka u ostvarivanju zadanih ciljeva.

Ako Vijeće država članica u trijalogu progura ove razvodnjene elemente, potrebni podaci za znanstvenu procjenu rizika od pesticida i njihovo smanjenje u okviru Zelenog plana i dalje će nedostajati 2030. godine.

Dok je Europski parlament sačuvao i poboljšao ključne elemente prijedloga "Statistike poljoprivrednih inputa i proizvoda" (SAIO) koji se odnose na podatke o pesticidima, države članice u Vijeću razvodnile su prijedlog na mnogo načina koji će imati dalekosežne posljedice. Ako prevlada stajalište Vijeća, nastavlja se sadašnja manjkava praksa te će se onemogućiti praćenje cilja smanjenja upotrebe i rizika od pesticida u EU do 2030. godine.

Dokumenti sa zatvorenih sastanaka Vijeća do kojih su došli PAN Europe i GLOBAL 2000, pozivajući se na svoje pravo pristupa dokumentima EU-a, otkrivaju da je ta razvodnjavanja uvelike potaknula skupina od deset država članica. Oni su međusobno koordinirali svoje uglavnom destruktivne amandmane na prijedlog Komisije. Ova "Grupa deset" uključivala je Austriju, Češku, Dansku, Njemačku, Mađarsku, Irsku, Nizozemsku, Poljsku, Sloveniju i Španjolsku.

Hrvatska nije među njima, pa iako nije bila za godišnje, nego za petogodišnje prikupljanje podataka o prodaji i upotrebi pesticida, ipak nije najgora među članicama Europske unije. Tako nam je kazala Natalija Svrtan nakon konferencije, naglasivši kako neprirodan način uzgoja u poljoprivredi šteti i okolišu i našem zdravlju.

Trenutno Eurostat od država članica prima samo nepotpune podatke o prodaji i upotrebi pesticida i objavljuje samo vrlo nejasne skupne podatke zbog trenutnog slabog pravnog okvira. To znači da nema dostupnih preciznih podataka koji pokazuju koji su pesticidi korišteni posljednjih godina za proizvodnju hrane u EU-u, niti gdje, kada i u kojim količinama su korišteni. 

26. travanj 2024 03:46