StoryEditorOCM

sustav kvaliteteBožica Rukavina: Uskoro zaštita četiriju hrvatskih ulja

Piše PSD.
28. siječnja 2015. - 11:49
dani_ulja18-161112
Tijekom svečanosti otvaranja 10. dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina istaknula je da se Hrvatska može pohvaliti kvalitetom ekstra djevičanskih maslinovih ulja te najavila zaštitu četiriju hrvatskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

- Imamo velik broj ulja koja po svojim posebnostima, posebno organoleptičkim karakteristikama, mogu biti konkurentna. Veliki je interes hrvatskih maslinara učiniti ta ulja još prepoznatljivijim na tržištu, te je stoga započeo i postupak zaštite ulja kroz sustav kvalitete zemljopisnih oznaka.

- Tako u postupku registracije i zaštite na EU razini imamo ekstra djevičansko maslinovo ulje Cresa, a na nacionalnoj razini, pri Ministarstvu, u postupku zaštite su četiri ekstra djevičanska maslinova ulja: šoltansko, krčko, s otoka Korčule te istarsko.

- Uskoro će istarsko ulje ući u postupak objave u Narodnim novinama, zatim u zaštitu na nacionalnoj razini, pa put Europske unije, kao i istarski pršut – kazala je Božica Rukavina.

Branka Žužić
Foto: Ilustracija CROPIX

26. travanj 2024 09:37