StoryEditorOCM

DANI MASLINARA I ULJARA OTOKA HVARAAntun Bojanić (85) šampion je ekstra djevičanskog maslinova ulja

Piše Mirko Crnčević
15. veljače 2023. - 11:36

U jelšanskom hotelu “Hvar” održana je osma manifestacija maslinara i uljara “Dani maslinovog ulja otoka Hvara”.

Organizira je udruga maslinara “Sveti Špirijun” uz potporu Općine i Turističke zajednice te ostalih sponzora, a šampion ekstra djevičanskog maslinova ulja je najstariji član udruge Antun Bojanić (85) iz Vrisnika.

Njega po broju bodova s ocjenjivanja u stopu prate hvarski Milnarani Dinko i Duje Tudor, međutim, šampion najboljeg ekološkog ekstra djevičanskog maslinova ulja je Frančesko Duboković iz Jelse, dok je priznanje za šampionsku uljaru dodijeljeno uljari “Božić”, vlasnika Božidara Balića iz Svirača.

image

Tri šampiona - Antun Bojanić (ADMU), Antun Balić (uljara) i Frančesko Duboković (ekološko EDMU)

 

Angelika Gurdulic

Predsjednik udruge Đorđan Gurdulić naglasio je da je prošla godina bila nikad luđa, teža i toplija. Višemjesečno vruće ljeto s temperaturama iznad 30 Celzijevih stupnjeva koje su trajale tjednima umorile su masline i težake, ali ulja je bilo dosta.

Pojedini maslinari su bili iznenađeni dobivenom količinom ulja od tih sitnih i suhih maslina, a dr. Mirella Žanetić, voditeljica ocjenjivačkog panela s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, kazala je da je golema većina tih ulja bila izvrsne kvalitete unatoč tako teškoj godini.

image

Djordan Gurdulic, predsjednik Udruge maslinara ‘Sv. Špirijun‘

Mirko Crncevic

–​ Maslinarstvom se bavim praktično od malih nogu, a trenutno sa svojom obitelji obrađujem 160 stabala maslina, pretežito oblica. Do sada sam bio tek dobitnik srebrne medalje, a ni sam ne mogu objasniti kako sam ove godine koja je bila loša uspio proizvesti šampionsko ulje.

image
CROPIX

Ipak, mogu reći da sam slušao savjete stručnjaka u pogledu vremena branja i prerade plodova, a i čuvanje ulja je sasvim odgovarajuće. Uglavnom uzorak je iz jedine posude od inoksa, što znači da je sve proizvedeno ulje odlične kvalitete – ponosno je kazao barba Antun, koji je samo dan ranije proslavio svoj rođendan.

Radi edukacije maslinara održano je nekoliko predavanja i to: mr. Stanislav Štambuk (“Utjecaj klimatskih promjena na maslinu s osvrtom na 2022. godinu”), dipl. ing. Tihana Pipinić (“Zaštita maslina od bolesti i štetnika”), te mr. Ivan Jozinović (“Ishrana masline – problematike i rješenja”).

”Dane maslinovog ulja otoka Hvara” maestralno su vodili Natalie Ann Lučić i Tonko Ivičević Bakulić, a u toj prigodi prisjetili su se rano preminule prethodne voditeljice Vlatke Buj i tragično stradalog kolege maslinara Ivice Klarića Kukuza iz Splita, čije je ulje na ovom natjecanju zaslužilo zlatnu medalju.

Nazočne su pozdravili Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa, Stanislav Štambuk u ime Ministarstva poljoprivrede, hvarskoga gradonačelnika Rikarda Novaka i načelnika općine Sućuraj Ivana Slavića, te Ćazim Alković, predsjednik prijateljskog Društva maslinara iz Bara (Crna Gora).

20. travanj 2024 01:00