StoryEditorOCM

obavijest maslinarimaZadarska i Dubrovačko-neretvanska županija: pojavila se druga generacija moljca, pregledajte nasade zbog svrdlaša

Piše Maslina
9. lipnja 2022. - 13:02

Zadarska županija

Upozoravamo maslinare kako se na opažačkim mjestima štetnik druge generacije maslinina moljca  (Prays oleae) počeo pojačano loviti.

Stoga preporučujemo provedbu zaštitnih mjera protiv spomenutoga štetnika s jednim od dozvoljenih pripravaka: DECIS 2,5 EC ili IMIDAN 50 WG ili DELEGATE 250 WG ili neki drugi prema Fitosanitarnome informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Ekološki proizvođači mogu rabiti dozvoljene pripravke BATURAD WP ili BIOBIT WP ili neki drugi prema Fitosanitarnome  informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Najbolje je to izvršiti kada je plod veličine 5 mm.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Skupljanje ambalažnoga otpada SZB provest će se dana 18.08.2022. u Nadinskome blatu (maslinik OPG Ivan Atelj, 200 m južno od rampe za utovar grožđa), u vremenu od 08:00 -10:00 sati.

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.
Ministarstvo poljoprivrede
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede​
Zadarska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Na opažačkim lokalitetima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji proteklih dana bilježimo let 2. generacije maslinina moljca (Prays oleae) od srednjeg do jakog intenziteta.

Razvojni stadij maslina na južnim položajima uz more, zaobalju i otocima variraju ovisno o položaju i sortama od završetka cvatnje do veličine plodova od 3-5 mm.

U cilju očuvanja plodova i sprječavanja šteta koje se manifestiraju tijekom rujna u vidu opadanja prividno zdravih plodova, upućujemo maslinare na mjere usmjerene zaštiti pripravcima na osnovi djelatnih tvari koje imaju dozvolu u RH:

spinetoram – DELEGATE 250 WG

deltametrin – DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER, RITMUS, POLECI PLUS, DEMETRINA 25 EC, DELTAGRI

fosmet – IMIDAN 50 WG (sredstvu je ukinuta registracija, krajnji rok za primjenu zaliha je 1.11.2022.)

Za suzbijanje maslininog moljca mogu se primijeniti biološki pripravci na osnovi Bacillus thuringiensis trgovačkog imena: BATURAD WP, BOBIT WP, DIPEL DF koji su  dozvoljeni u sustavu  ekološke proizvodnje ili za maslinare korisnike plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika.

Upućujemo maslinare na redovito pregledavanje maslinika na prisutnost maslinina svrdlaša (Rhynchites cribripennis) koji u ovom stadiju razvoja ploda može biti vrlo opasan, posebno na žarišnim terenima (kameniti tereni) gdje čine redovite štete svake godine.

Tjedni pregled maslinika na prisutnost maslinina svrdlaša obavljati sve do okoštavanja maslina. Pregled se obavlja trešnjom grana na bijelu podlogu te pregledom plodova u ranim jutarnjim satima.

Podaci o registriranim i dozvoljenim sredstvima za zaštitu bilja  u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. agr.
Ministarstvo poljoprivrede
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede​
Dubrovačko-neretvanska županija

27. travanj 2024 05:57