StoryEditorOCM

MOTIKU U RUKEVrijeme je sadnji maslina - ovo su osnova pravila kojih se morate držati ako želite zdravo i rodno stablo

Piše Stanislav Soldo
17. veljače 2023. - 10:35

Vrijeme je sadnje maslina. Osim što se mora pripremiti tlo za sadnju veoma je važno izabrati sortu masline koja će se posaditi. Treba voditi računa o pedološkom sastavu tla, klimatskim uvjetima, položaju parcele na kojima će niknuti maslinik, je li sa sjeverne strane (od bure) ili je od juga.

IZBOR SORTE I OPRAŠIVAČA

Iskusni maslinari znaju izabrati sorte koje se "ljube". U Dalmaciji i Hercegovini najčešće se sadi sorta oblica a njezini oprašivači su: drobnica, levantinka, uljarica i piculja, koje će svojim peludom oploditi cvjetove oblice.

Posljednjih godina sadi se i hibridina talijanske sorte - leccino, čiji su oprašivači također hibridne sorte pendolino i frantoio.

Maslinarski standard je posaditi najmanje dvije do tri sorte koje istodobno cvjetaju i koje se međusobno mogu oploditi. Bez obzira što vjetar može prenijeti pelud na veće udaljenosti, najbolje je imati u masliniku sorte oprašivače.

image

Oblica je najčešća maslina u Dalmaciji i Hercegovini

Tom Dubravec/Cropix

Maslinari nam kažu da je najbolje kad se sorta oprašivač nalazi na udaljenosti od nekih tridesetak metara od stabala koje bi trebalo oprašivati. Oprašivači se sade u sredinu maslinika, ako je moguće u smjeru strujanja vjetrova u doba cvatnje - govore iskusni maslinari.

Pri cvatnji u maslinik ne dolijeću pčele i drugi kukci koji prenose pelud s cvijeta na cvijet i tako potpomažu oplodnju. Tako se oplodnja maslina odvija isključivo uz pomoć strujanja vjetra.

KAKVA MORA BITI SADNICA

Iako je među maslinarima uvriježeno mišljenje da se kasnojesenskom sadnjom maslina postiže najbolji uspjeh, masline se sve češće sade i u kasnu zimu i rano proljeće. Ne baš kada su veliki minusi i zaleđeno tlo, ali ako je noćna temperatura oko nule ili u pozitivi, nema nikakve smetnje za sadnju kontejniranih sadnica maslina.

Za sadnju treba koristiti samo zdrave i kvalitetne sadnice maslina, po mogućnosti certificirane kod ovlaštenog proizvođača. Nije loše potražiti savjet stručnjaka agronoma, poglavito oko izbora sortimenta. Stabljika maslina mora biti dospjela za sadnju. Nikako ne smijete saditi zakržljale ili iskrivljene sadnice. Nepisano je pravilo da sadnica mora biti minimalno debljine olovke, ravna ukupne visine preko jedan metar.

RUPA - KADA I KOLIKA?

Maslinari s kojima smo razgovarali se slažu da bi rupe za sanju trebalo iskopati dosta ranije, po mogućnosti barem mjesec dana da se zemlja odmori i odleži.

Ovisno o sastavu tla, je li brdsko i kamenito ili pak mekano tlo u polju, dimenzije jame za sađenje trebaju biti od 50 do 60 centimetara dubine i od 80 do 100 centimetara širine. Što je veća, šira i dublja jama, to je za maslinu bolje, ali nije lako u brdu iskopati takvu rupu - reći će maslinari pa dimenzije nisu strogo određeno.

SADNJA MASLINE

Za razliku od početnika koji će u sadnu jamu natrpati stajsko gnojivo iskusni maslinari to nikada neće uraditi. Gnojivo se ne stavlja na dno jame već se posipa oko biljke na kraju procesa sadnje i to je abeceda sadnje novih maslina. Biće dovoljno nekih desetak kilograma stajnjaka.

image

Pravilno posađena maslina

Marko VuČetiĆ

Nakon što se sadnica masline postavi u jamu korijen se počne lagano zatrpavati zemljom te se dodaje mineralno gnojivo NPK. Zatim se rupa popuni zemljom do vrha. Poželjno je dobro nagaziti zemlju oko sadnice kako bi se zbila, po potrebi još malo navući rahle zemlje i zaliti sa desetak litara vode.

Za kraj uz sadnicu se zabije kolac koji će je podupirati i usmjeravati u rastu. Maslina se i malo prikrati, posebno veće sadnice te se skinu svi izbojci koji izbijaju iz dna stabla.

SEDAM ZLATNIH PRAVILA

1 - Nabaviti kvalitetnu kontejniranu sadicu starosti od jedne do dvije godine s već formiranim korijenom.

2 - Iskopati rupu odgovarajuće dubine najmanje mjesec dana prije sadnje.

3 - Postaviti sadnicu u rupu,  posebno paziti da mjesto kalemljenja ostane iznad tla.

4 - Lagano zasipati korijen rahlom zemljom uz dodatak mineralnog gnojiva NPK

5 - Pri samom vrhu dodati stajnjak i sve lagano zasuiti.

6 - Utabati sadno mjesto oko masline te po potrebi dodat još zemlje.

7 - Zabiti kolac koji će podupirati mladu biljku u rastu.

04. travanj 2024 23:06