StoryEditorOCM

udruga za primjerTako to rade otočani: 'Imamo 30.000 maslina u ekološkom uzgoju, a svaka litra našeg ulja nalazi tržište!'

Piše Maslina, Agroklub
17. rujna 2017. - 21:40
Ranko Surjan

Majkom i hraniteljicom, trajnom inspiracijom pjesnika, slikara i umjetnika svih vrsta, maslinom, Udruga maslinara "Vela Luka", pod vodstvom sadašnjeg predsjednika Ranka Surjana, bavi se više od jednog desetljeća s ciljem lakšeg proboja na tržište.

Kako piše Agroklub, zahvaljujući bogatoj, plodnoj hvarskoj zemlji danas se bave poticanjem razvoja maslinarstva i ekološke poljoprivrede na području otoka Korčule, unapređenjem proizvodnje i prerade maslina, edukacijom članstva, osmišljavanjem plasmana ulja, razmjenom iskustva među maslinarima i geografskom zaštitom autohtonih sorti lastovke i drobnice na području zapadnog dijela otoka. 

No, srećom, ni okupljanje stručnjaka glede zajedničkog rada na projektima u svrhu poticanja ekološke poljoprivrede, ekološki prihvatljivog turizma, zaštite prirode i očuvanja ljudskog okoliša im nije strano, te se tako hvale predanim radom i dobrim rezultatima.

Uzmemo li sve to u obzir, dolazimo do 30.000 stabala maslina u eko uzgoju čija su kruna 50 vagona vrhunskog maslinovog ulja na godišnjoj razini, o čemu nam svjedoči i sam predsjednik Surjan.

"S ciljem promoviranja ulja, učestalo organiziramo manifestacije kako bi ista lakše prodali. Upravo stoga, smatramo da bi trebali dati veći akcenat marketingu jer je, govorimo li o proizvodnji, ista prolazna, dok se prodaja odvija čitavu godinu. 

Kao udruga, na godišnjoj razini dičimo se s 50 vagona ulja, a ove smo godine, primjerice, uzeli uljaru u najam te samostalno preradili plod u tekuće zlato.

Sretni smo i drago nam je, što unatoč lošem stanju u poljoprivredi, svaka litra našeg ulja nalazi tržište, a kada govorimo o uspješnosti, ne smijemo zanemariti ni činjenicu koja kazuje da smo prošle godine nakon deset godina borbe uspjeli ishoditi oznaku izvornosti, koja će, nadam se, dokazati vrijednost našeg ulja", priča Surjan za Agroklub.

06. veljača 2023 23:08