StoryEditorOCM

stigla iz dalmacije?Starovjerka je vrlo kvalitetna sorta: redovito rodi, a njeno ulje koristi se u vjerskim običajima

Piše Mr. sc. Stanislav Štambuk, Ministarstvo poljoprivrede
9. kolovoza 2022. - 11:00

Tijekom nedavnog posjeta otocima Kvarnera (Krk, Cres, Lošinj, Rab) obišao sam i maslinik Danila Ivkovića iz Malog Lošinja.

Otok Lošinj, površine oko 75 četvornih kilometara, ima oko 7500 stanovnika. Klima je sredozemna, karakteriziraju je duga topla ljeta, kišovita jesen i blaga zima. Na otoku postoje razne samonikle biljke. Ima oko 950 autohtonih biljaka, od kojih 230 vrsta ljekovitog bilja i 80 vrsta egzotičnog bilja.

Na Malom Lošinju davno prije bilo je puno maslinika, a danas se na otoku uzgaja oko 40.000 stabala maslina. Posljednjih se godina poklanja dosta pažnja ekološkom uzgoju maslina.

Na otoku Malom Lošinju uzgajaju se sorte: starovjerka, koja je autohtona sorta Lošinja, zatim slotka (slatka), koja ima sinonime lošinjka, ilovčanka i dalmatinka. Također se uzgaja i sorta slivnjača (simijaca, šimijaca), koja je autohtona sorta otoka Cresa. Uz te sorte ima nešto i introduciranih sorti (leccino, pendolino i dr.).

Posjetio sam maslinik OPG-a Danila i Stanke Ivković na Lošinju, koji se bave uzgojem i preradom maslina u vlastitoj uljari. Uz tu uljaru na otoku postoji i jedna veća uljara.

image

Masline Ivkovićevih na Malom Lošinju

Maslinik se nalazi na predjelu Vela Tizna u pravcu rta Kurila, a na oko dva hektara ima što mladih maslina, što autohtonih kultivara. Uzgoj maslina provodi se modernim agrotehničkim mjerama. OPG Ivković dobio je zlatne plakete za svoja maslinova ulja u kategoriji autohtone domaće sorte starovjerka.

Starovjerka je jedna od najstarijih sorti, navodno je donesena iz Dalmacije. Uzgaja se na Lošinju i Iloviku. Vrlo je kvalitetna sorta, redovito rodi, a ulje proizvedeno od nje koristi se u vjerskim običajima kao sveto ulje. Ulje je zelenkasto do zlatnožute boje, pikantnog okusa i koristi se kao začin za gotova jela.

Slotka ili kvarnerka stara je sorta. Donesena je iz Toscane i na Lošinju se udomaćila. Sinonim slatka dobila je po slatkastom okusu. Stablo je bujno, rodi obilno, osjetljiva je na niske temperature. Također je osjetljiva na paunovo oko. Dobra je za konzerviranje. Ima karakterističan voćni miris, njezino se ulje koristi za salate, pečenu ribu i meso.

Slivnjača (simijaca) autohtona je sorta otoka Cresa. Rađa obilato i redovito, osjetljiva je na rak. Otporna je na studen. Pogodna je za konzerviranje.

Maslinik OPG-a Danila i Stanke Ivković nalazi se na dvije lokacije na kojima ima 460 stabala maslina i obje se navodnjavaju. Tijekom vegetacije navodnjavanje se obavlja osam puta, a u jednom navodnjavanju potroši se 100 kubika vode. Znači, u osam navodnjavanja 800 kubika vode. Maslinik je u dobroj kondiciji i u vrijeme posjeta bio je u punoj cvatnji.

image

Masline su ove godine na Malom Lošinju lijepo cvjetale

21. travanj 2024 14:28