StoryEditorOCM

naša supersortaJeste li čuli za vladinku? Redovito daje i više od stotinu kilograma ploda po stablu, a otporna je na paunovo oko

Piše Vicko Kaštelanac
7. srpnja 2022. - 07:32

Na otoku Šolti postoji možda dvjestotinjak stabala jedne posebne sorte masline zanimljivog imena i podrijetla. Zovu je vladinka ili vladina. U narodu kažu da je na otok stigla u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, znači u vremenu između dva svjetska rata. Tadašnja vlada dijelila je sadnice u kampanji pred neke izbore i otud joj tako neobično ime, odnosno nadimak.

Vladinku spominju i na otoku Hvaru, međutim nisam se imao prilike uvjeriti je li riječ o istoj sorti. Ispočetka sam mislio da se radi o nekoj stranoj sorti, koju su donijeli pomorci, međutim nakon što sam zapazio da je otporna na paunovo oko, odlučio sam je malo bolje istražiti.

Većina stabala vladinke nalazi se u maslinicima koji gravitiraju mjestu Stomorska, pa sam se počeo raspitivati među tamošnjim maslinarima. Od njih sam doznao ovu zanimljivu priču vezanu uz njezino ime i podrijetlo. Svi koje sam pitao za nju imali su samo riječi hvale, pa sam brzo shvatio da se radi o ekonomski zanimljivoj sorti.

image

Maslina vladinka na Šolti

Vicko Kaštelanac

Redovito daje 100 kg

Vladinka rađa redovito i obilno. Stabla su velika, s bujnim porastom, bez obzira je li riječ o dobroj ili škrtoj zemlji. Mladi izbojci dolaze na rod već u drugoj godini i većina ih raste prema dolje. To omogućava razvoj krošnje velike rodne površine, koja nikad nije previše visoka. Najstarija stabla imaju više od 80 godina i gotovo redovito daju više od stotinu kilograma ploda.

List je tamnozelene boje, bjelkastog naličja, srednje veličine, kopljastog oblika, te nešto mekši nego kod oblice, pa je zbog toga vladinka vrlo ugodna za ručno branje.

Plodovi su male do srednje veličine, teški u prosjeku nešto više od dva grama. Rastu po dva do tri na jednoj peteljci, a naizgled su elipsasti, te ponekad malo zašiljeni. Pigmentiranje počinje u dugoj polovini rujna i traje dosta dugo. Zreli plodovi su izrazito crni i ako se ne poberu, ostaju na stablu čitavu zimu. Pulpa je također izrazito crna s ljubičastim preljevom, vrlo bogata antocijanima.

Zahvaljujući prihvatljivoj ugodnoj gorčini i povoljnom omjeru mesa i koštice, te činjenici da se koštica lako odvaja od mesa, radi se o sorti koja je vrlo prikladna za konzerviranje bez obzira na veličinu.

Ne mogu sa sigurnošću ustvrditi je li samooplodna, jer se uglavnom uzgaja zajedno s oblicom ili šoltankom (levantinkom).

S obzirom na veličinu ploda, pretpostavljam da vladinka nije atraktivna za prvu generaciju maslinine mušice, ali je iz istog razloga sigurno zanimljiva svrdlašu.

image

Koštica, plod i list sorte koju na otoku Šolti nazivaju vladinka

Vicko Kaštelanac

Postotak ulja je kao i kod oblice. Nažalost, za sada ne mogu opisati kakvo je ulje jer ga nisam imao priliku kušati. Naime, maslinari je uglavnom prerađuju zajedno s drugim sortama ili ubrane plodove moče u moru prije prerade.

Mnogi je razmnožavaju

Dok sam tražio stabla vladinke po maslinicima, brzo sam uočio da su maslinari koji je imaju itekako svjesni njezine vrijednosti. Mnogi je razmnožavaju, tako da je navrću na izdanke oblice.

Naišao sam tako i na maslinik od oko 30 stabala, gdje je vlasnik veći dio nacijepio vladinkom. Nasad se nalazi u jednom docu, a bio je zasađen oblicom i šoltankom. Zbog vrlo nepovoljnog položaja, zaraza paunovim okom godinama je odnosila gotovo čitav urod. Zahvaljujući izmjeni sorte, maslinik ponovno obilno rađa.

Nakon svih ovih zapažanja nameće mi se i logično pitanje o kojoj je stvarno sorti riječ. Oni koji su je dijelili morali su negdje nabaviti sadnice. U to vrijeme u našim krajevima rasadničarstvo nije bilo razvijeno kao u susjednoj Italiji.

image

Vladinka u maslinicima iznad Stomorske na Šolti

Vicko Kaštelanac

Da bih više doznao, zamolio sam bio za pomoć našega poznatog maslinarskog stručnjaka, danas nažalost preminulog profesora dr. sc. Mirka Gugića.

Njegovo iskusno oko odmah je zapazilo potencijal sorte, vidjevši je u punom rodu. Nakon vizualnog pregleda lista, ploda i stabla, on je, koristeći podatke iz svjetskog registra sorata, ustvrdio da je vladinka najsličnija talijanskoj sorti canino iz pokrajine Lazio.

Točnost pretpostavke dokazat će ipak neka temeljitija istraživanja, koja će također trebati uzeti u obzir i položajnu mutaciju, jer je očito da se ova sorta dobro prilagodila ovim krajevima.

Dr. sc. Gugić napomenuo je da tu postoji dosta otvorenih pitanja kao što su: vrijeme i trajanje cvjetanja, veličina rese, postotak i kvaliteta ulja...

U svakom slučaju, vladinku bih preporučio maslinarima kao nešto što može obogatiti naš sortiment. Uz pomoć nje ćemo ublažiti probleme koje nam donosi paunovo oko i tako povećati prinose.

image

List, plod, presjek ploda i sjemenka sorte vladinka

Vicko Kaštelanac
image

Stablo masline sorte vladinka

Vicko Kaštelanac
image

Maslina sorte vladinka

Vicko Kaštelanac
25. travanj 2024 13:17