StoryEditorOCM

priča za sebeDr. Ivica Vlatković: Chamlali je fenomen, ima izvrstan rodni potencijal. Maslina nas uči da smo svi ranjivi, ali i da ravnotežom življenja rane lakše zacjeljuju

Piše Dr. Ivica Vlatković
27. srpnja 2022. - 07:48

Sorta chamlali je priča za sebe kao i pisholen. Chamlali je stanoviti fenomen, prije nekoliko godina na nekim grančicama nije imao lista, ali je izbacio rese i oplodio se. Doista ima izvrstan rodni potencijal.

Jednako tako dubrovačka grozdača, izvrsna oplodnja.

Zadivljujuće je u životu maslina promatrati njenu ravnotežu i njenu reakciju da tu ravnotežu ne izgubi. Sjeverne grane, koje su tada bura i visoka koncentracija soli ogolile, maslina je kompenzirala novim listovima, ali i skromnim rodom na južnim granama gdje je zadržala list.

Kao da mi kaže: "Evo vratila sam svoj puni izgled i ljepotu, ali ne mogu ti dati više od ovoga".

Maslina nas uči da smo svi ranjivi, ali i da ravnotežom življenja rane lakše zacjeljuju. Treba težiti ravnoteži života i izići sa što manje ožiljaka iz svih nevera koje nas zadese kroz život.

Umijeće življenja kojem bi čovjek trebao težiti nije samo sposobnost kreacije u poslovima kojima se bavi već i u sposobnostima prenošenja i razmjene iskustva i znanja s drugima koji to nisu prošli ili ne znaju za njih.

Samo tako možemo izbjegavati nove neravnoteže i nevere u životu. Tada će i ožiljci života biti manji i brže zacijeliti.

19. travanj 2024 20:32