StoryEditorOCM

Plantella koristan savjetPovratak na djedovinu u zaselak Grofići

Piše bacc. ing.agr. Milica Sekulić/sponzorirani sadržaj
21. ožujka 2024. - 17:34

Znamo da je Istra prepuna vrhunskih maslinovih ulja, a isto toliko i znalaca o maslinarstvu. Ponosna sam kada mogu prenijeti dobro iskustvo ili praksu uspješnog maslinara. Jedan jako dobar primjer je OPG Grofići iz Istre. Obiteljsko gospodarstvo osnovalo se 2006. godine u zaselku Grofići u općini Kršan, u blizini mjesta Letaj.

Atraktivna lokacija podno obronaka Učke i zanimljiva obiteljska prošlost izazvala je obitelj Vuković da se vrate 1989. g., iz Rijeke, te obnove djedovinu i posade nove maslinike. Uskoro će na imanju stalni boravak imati četiri generacije obitelji s najmlađom članicom Vanom koja ima 6 godina. Na imanju je posađeno oko 800 stabala maslina na površini od 3.5 ha. Zbog sukcesivne pripreme terena, sadnje i nabavke sadnog materijala još uvijek nisu sve masline u punoj rodnosti. U nasadu dominiraju sorte Istarska bjelica i Plominka ali ima i drugih zanimljivih sorti koje su nužne za monosortna ulja i kupaže. Vrhunsko maslinovo ulje na tržištu je dostupno pod brendom Contessa. Obitelj se bavi i pčelarstvom tako da proizvode i razne vrste meda i proizvoda od meda.

Maslinici OPG Grofići & Plantella koristan savjet

Prije par godina nazvao me je, jedan od članova obitelji, kolega Mateo Vuković i tražio moje mišljenje o maslinama. U razgovoru smo konstatirali da je tlo, u kojem rastu masline, teške strukture i slabih vodozračnih odnosa i da nema dovoljno humusa a zbog svega toga masline su bile poprilično slabog porasta. Osim porasta problem je bio u zadržavanju vode u zoni korijena što u većem djelu godine može biti veliki problem.

image

Contessa OPG Grofići

Tada smo odlučili da treba pojačati organsku gnojidbu maslina. Znači za svako stablo smo namijenili oko 5 kg organskog peletiranog gnojiva Plantella Organik za masline, ovisno o starosti i bujnosti stabla.

U prvoj, godini vidio se već pomak, jer masline su bile tamnije boje i boljeg porasta. Svake godine u rano proljeće dodavala se jednaka doza gnojiva. Danas je to predivan maslinik u punoj rodnosti koji svake godine osigurava obilnu cvatnju i dobar i kvalitetan urod. U ovom masliniku za uskoro započinje rezidba ali i obavezna organska gnojidba Plantella Organikom za masline.

Potencijal ove zanimljive pozicije je velik, i za koju godinu, kad sve masline budu u punoj rodnosti sigurno će maslinovo ulje Contessa biti na vrhu istarskih maslinovih ulja.

Koji učinak je napravilo organsko gnojivo Plantella organik za masline

Zbijeno tlo s puno gline nije sadržavalo dovoljno humusa, teško se obrađivalo, a zbog toga je u većem djelu godine zaostajala voda u zoni korijenja te otežavala usvajanje hranjiva. Nepovoljan pH, blokirao je dostupne i makro i mikro elemente, zbog toga masline nisu napredovale. Trebalo je više godina redovite organske gnojidbe Plantella organikom za masline da se dobije plodno tlo koje je dobar medij za korijenov sustav a tako i za porast i redovit urod na maslinama.

image

Oliveri maslinici

Donosimo još jedno dobro iskustvo s Plantellom u poznatom masliniku OPG PAULIŠIĆ OLIVERI

U svojstvu OPG-a Oliveri, poznatog po proizvodnji nagrađivanih maslinovih ulja, s ponosom želimo podijeliti naše iskustvo s uporabom organskog gnojiva Plantela Organik. Tijekom proteklih pet godina, ovo gnojivo postalo je ključni dio našeg plana gnojidbe, omogućavajući nam da održimo visoku kvalitetu proizvodnje bez potrebe za dodatnom prihranom, bilo dušikom ili drugim mineralnim gnojivima. Ovaj 100% organski proizvod u obliku peleta pokazao se izuzetno praktičnim za upotrebu, omogućavajući brzu aplikaciju i efikasno dostizanje korijenskog sustava. Kako bi mogli realno ocijeniti utjecaj proizvoda bila je potrebna višegodišnja primjena uz praćenje prinosa i kvalitete ploda. Rezultati su vidljivi kroz bujnost masline, zadovoljavajuće prinose u plodu i ulju, te izvanrednu kvalitetu ploda. Prešavši na ekološku proizvodnju prošle godine, nismo morali mijenjati naš plan gnojidbe jer je Plantela Organik već certificirana za ekološku upotrebu. Preporučujemo Plantela Organik svima u ekološkoj i konvencionalnoj proizvodnji maslina.

image

OPG PAULIŠIĆ OLIVERI

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnica za Plantellu -Unichem Agro.d.o.o.

Plantella.hr, info@plantella.hr, mob.092 194 1694

08. travanj 2024 23:27