StoryEditorOCM

odličan primjer uspješne praksePlod svih kultura treba znati sačuvati do berbe

Piše Milica Sekulić, bacc. ing.agr. //PR
8. rujna 2023. - 16:47
Poznati i nagrađivani maslinar i vinar Dario Marčeta postavlja Bio Plantella žute ljepljive ploče na masline u kolovozu 2023.

Poljoprivreda je jedna od strateških grana razvoja Istarske županije, a pojedina uspješna obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu nam poslužiti kao odličan primjer uspješne prakse uzgoja maslina, vinove loze, povrća i drugog voće te njihovih proizvoda

Jedno od obiteljskih gospodarstava koje se ističe po kvaliteti vlastitih proizvoda je obiteljsko gospodarstvo Marčeta, koje se nalazi se u mjestu Valbadonu u općini Fažana na jugu Istre.

Obiteljsko gospodarstvo MARČETA

Vrhunski položaji, na ukupno 20-ak ha, omogućuju vrijednoj obitelji uspješno bavljenje poljoprivredom. Obiteljski vinogradi su na površini od 5 ha, maslinici na površini od 3 ha i uzgoj povrća na 12 ha.

Obiteljska proizvodnja započela je dvadesetih godina prošlog stoljeća i traje sve do danas. Zadnjih 30-ak godina, mlađi naraštaji obitelj, uveli su nove tehnologije i educirali se, što je rezultiralo prepoznatljivošću proizvoda. Marčeta vrhunski proizvodi (vina, maslinova ulja, rakije, likeri, džin, prerađevine od povrća…) prepoznatljivi su na istarskoj sceni, a brojne nagrade i priznanja dokaz su njihove kvalitete.

image

Brojne nagrade i priznanja za proizvod dokaz su kvalitete

Pri uzgoju svih kultura svjesni su da bez vrhunske sirovine nema konačnog vrhunskog proizvoda te se velika pažnja posvećuje agrotehnici s ciljem dobivanja vrhunske sirovine.

image

Dario Marčeta u trgovini pri prezentaciji vina

Tradicija bavljenja poljoprivredom ostavila je svoj trag i osnovna načela pristupa maslinicima, vinogradima i uzgoju povrća na obiteljskom gospodarstvu Marčeta. Školovanjem i edukacijama svaki član obitelji doprinosi uspješnom uzgoju sirovine koja se prerađuje na imanju. Svi nasadi se navodnjavaju što znatno utječe na kvalitetu i prinos plodova. Velika pažnja posvećuje se i planiranju svih poljoprivrednih radova od gnojidbe (osnovne i dopunske) do praćenja prisustva štetnika i integrirane zaštite biljaka…

image

Obiteljska trgovina proizvoda na imanju Marčeta

Kako sačuvati plod sve do berbe?

Trenutno je vrijeme kada treba znati sačuvati plod maslina, grožđa i drugog povrća sve do berbe. Značaj se daje praćenju pojave štetnika u maslinicima gdje se pod obvezno postavljaju Bio Plantella žute ljepljive ploče.

image

Milica Sekulić mijenja žute ploče

Postavljanjem većeg broja ploča po stablu možemo znatno utjecati na smanjenje populacije maslinove muhe. Ako je uočena veća brojnost tretiramo dopuštenim sredstvima. Pogrešno je koristiti insekticide prije negoli smo zabilježili veći broj štetnika u masliniku. Ubod maslinove muhe uočava se u obliku sitnog ožiljka oblika zareza ili klina. Tim ubodom odrasla muha u plod polaže jaja iz kojeg se razvija ličinka u plodu. Takvi plodovi opadaju, a ulja dobivena od takvih plodova lošije su kvalitete. Bio Plantella žute ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su maslinova muha, trešnjina muha, voćna osa, lukova muha... Kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na brzo ljepljiv premaz entomološkog ljepila.

OPREZ I U VINOGRADIMA
Bio Plantella žute ljepljive ploče omogućavaju učinkovitu zaštitu vinove loze od američkog cvrčka koji je prenositelj fitoplazme Flavescence dorée (FD) koja uzrokuje bolest zlatnu žuticu vinove loze. Potkraj ljeta bolesne mladice ne odrvene i tijekom zime propadnu. Bobe ili cijeli grozdovi smežuraju se i osuše. Oboljeli trsovi odumiru.

Provjerena učinkovitost Bio Plantella žutih ploča

Unichemov razvojni tim za Plantellu proveo je niz testova o učinkovitosti hvatanja štetočina na žutim ljepljivim pločama. Ispitivanje je provedeno usporedbom nekoliko vrsta ploča različitih proizvođača i Bio Plantella žutih ljepljivih ploča. Provjerili smo vremensku stabilnost ljepila, broj insekata uhvaćenih tijekom određenog vremenskog razdoblja i stabilnost materijala ploče. Osim toga, usporedili smo i način na koji je ploča vezana za stablo i jednostavnost uporabe.

Ključne prednosti Bio Plantella žutih ploča:

– nakon tri tjedna zabilježili smo 33 posto veći broj ulovljenih štetnika od ostalih ploča,

– nakon razdoblja od dva mjeseca ta se vrijednost povećala s 40 posto na čak 100 posto,

– možemo ih jednostavno objesiti bez ljepljivih prstiju,

– djeluju protiv širokog spektra biljnih štetnika,

– ploče su također izdržljive na višim temperaturama (iznad 20 °C),

– zaštićene su silikonskim papirom za zaštitu ljepila od sušenja,

– ​žičice za vješanje omogućuju jednostavnu uporabu, a ploče ostaju na mjestu.

Savjetujte se s nama!!

bacc. ing. agr. Milica Sekulić, savjetnica za Plantellu – Unichem Agro d.o.o.

info@plantella.hr, 092 194 1694, Plantella.hr

27. travanj 2024 02:37