stdClass Object ( [id] => 1184573 [title] => Novi interes za Bulićeve radove: istaknuti stručnjak za lozu i masline za života je često bio osporavan, da bi posljednjih godina mnogi hvalili njegova djela [alias] => novi-interes-za-buliceve-radove-istaknuti-strucnjak-za-lozu-i-masline-za-zivota-je-cesto-bio-osporavan-da-bi-posljednjih-godina-mnogi-hvalili-njegove-radove [catid] => 386 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čovjekova sudbina zna biti varljiva. Tako je Stjepan Bulić, istaknuti stručnjak za lozu i masline, za života bio često osporavan i čak nekoliko puta prinudno umirovljen, a poslije smrti zaboravljen, da bi posljednjih godina mnogi spominjali i hvalili njegove radove o raznim poljodjelskim kulturama i počeli se za njih zanimati.

Tako je, nakon objavljivanja članka u “Maslini” (srpanj 2018.) o doprinosu Stjepana Bulića (1865.-1937.) izučavanju sorti maslina, za njegove radove iz elajografije (znanosti o sortama maslina) porastao veliki interes.

Naime, ovaj naš izuzetni stručnjak posljednjih se godina spominjao uglavnom vezano za vinogradarstvo, jer njegovo djelo Dalmatinska ampelografija pridonosi razrješenju mnogih misterija oko podrijetla pojedinih izvornih sorti vinove loze.

U sjeni njegova doprinosa izučavanja sorti vinove loze ostala su njegova druga djela, osobito ona vezana za maslinarstvo i uljarstvo i na njih se potpuno zaboravilo.

---

image

Stjepan Bulić, otac dalmatinske ampelografije i pionir izučavanja maslinarstva

Želimir Bašić
---

Nakon objavljenog članka u “Maslini” Nepoznati doprinos Stjepana Bulića maslinarstvu, mnogi su se počeli zanimati za njegove radove vezano za opise sorte maslina i način proizvodnje ulja, kao i njegov ukupan rad na ovom polju poljodjelstva.

Prvo se javio maslinar Ćazim Alković iz Bara prisjećajući se kako su njegovi stari slušali Bulićevo predavanje u Crnoj Gori o sortama maslina i pravilnoj produkciji i rafinaciji maslinova ulja, što im je pomoglo da unaprijede uzgoj maslina.

O Bulićevim izlaganjima i edukaciji crnogorskih maslinara tada, 1923. godine čak je pisalo u listu “Crna Gora”, a Alković je do danas sačuvao članak o tome. On je čak o tome pisao uredništvu “Masline” (njegov je tekst objavljen).

Nadahnut člankom o Stjepanu Buliću i povećanim interesom za njegove radove o maslinarstvu, Bulićev praunuk Vicko Ferić je na svoj trošak napravio pretisak njegovih knjiga Građa za dalmatinsku elajografiju i Produkcija i rafinacija maslinovih ulja.

U uvodu novog izdanja knjiga njegovi nasljednici su između ostalog naveli: Objavljujemo pretisak dvaju njegovih djela da bude na uspomenu našim nasljednicima i vrijedno štivo zainteresiranima.

Potom su te knjige, zajedno s originalnim primjerkom njegova kapitalnog djela Dalmatinska ampelografija, izložene i u Prvom hrvatskom muzeju vinogradarstva i vinarstva u Putnikovići, u zbirci posvećenoj ovom zaslužnom poljodjelskom znanstveniku, a među poljodjelskim zaslužnicima postavljena je i njegova slika.

---

image

Reprint Bulićeve knjige koju je o svom trošku ponovno tiskao njegov praunuk

Želimir Bašić
---

Prvi u izučavanju sorti

Inače, u knjizi Građa za dalmatinsku elajografiju Bulić je naveo 90 naziva sorti maslina, koje je evidentirao na jadranskom području od Zadra do Budve.

Od toga je detaljnije opisao 17 sorti, i to njihov opseg i mjesto gnojidbe, naziv sorte, podrijetlo, industrijsku vrijednost ploda te je još dodao poljodjelske bilješke, a za 15 sorti prikazao je oblike plodova. Na kraju knjižice Bulić je napisao napomene važne za izbor vrste maslina te o opsegu maslinika u Dalmaciji i u njima zastupanih vrsta.

Knjiga Građa za dalmatinsku elajografiju bila je prvijenac u izučavanju sorti maslina. Sam Bulić piše o tome:

činjenica i okolnost što naše u Dalmaciji gojene vrste masline, nisu bile proučene u pogled njihove gospodarske i industrijske vrijednosti potakla me je da ih proučim u interesu povjerene mi obuke, o umnom uzgoju masline. Ali … morao sam svoj rad ograničiti pretežno na sabiranje podataka, što su ih domaći maslinogojci stekli vlastitim iskustvom ili naslijedili od svojih otaca, djedova i pradjedova.

Bulić je u elajografiji prvi naveo i opisao karakteristike nekih sorti koje su i danas rasprostranjene: bjelica, crnica, oblica, mastrinka, dužica, orkula, levantinka, kosmača, drobnica, lastovka, divljaka, dužica, karbunčela, krvavica, piculja, sitnica, uljarica i žutica, što pokazuje njihovu dugu opstojnost u našim krajevima.

---

image

Stjepan Bulić s obitelji

Želimir Bašić
---

Međutim on je naveo i neke sorte o kojima danas malo znamo: brindićanka, grozdača-mezanica, resača, španjolka, želudarica, kosmač i mesnica evidentirane u političkom kotaru (p.k.) Dubrovnik, grambućela-karunćela, plavka, murgulja-murkača, puljka i oštrica pronađene u p.k. Zadar, grčka u p.k. Supetar, jablanka u mjestu Skradin, primorkinja u Velom Ižu, resulja na otoku Šipanu, sorbulača u gradu Makarska...

Također je naveo i sinonime za neke poznate sorte, tako piše da oblicu u političkom kotaru Dubrovniku nazivaju balunjača, u p.k. Hvar i Split maslina obična i velika, u p.k. Supetar našinka i velika, u Kuni orbulača. Za sortu dužica zabilježio je sinonime kfkinja (p.k. Kotor), krivulja (p.k. Dubrovnik), krupica (Makarska)...

Danas to djelo može pomoći da se pronađu i identificiraju stare sorte i obnove kao znak našeg poljodjelskog identiteta i tradicije, isto kao i kod vinogradarskih sorti. Vraćanje iz zaborava Bulićevih djela o maslinarstvu i uljarstvu i njihovo ponovno tiskanje sigurno će doprinijeti razrješenju mnogih tajni oko pojedinih sorti maslina i njihovu podrijetlu. 

---

Rijetke uljene godine

Bulić je stalno pratio stanje u maslinarstvu. To dokazuje i činjenica da je među njegovim rukopisima i drugim dokumentima, ostalim poslije njegove smrti (1937.), nađen i isječak članka iz “Novog doba” iz 1923., za koji pretpostavljamo da ga je on napisao, a u kojem je pisalo o nestalnom ciklusu uroda maslina. Na rubovima novinskog članka Bulić je bilježio napomene i svoje proračune.

Tekst počinje konstatacijom: Maslina nije kao loza, koja obično svake godine rodi. Stoga je u narodu besjeda: uljene i medene rijetke su godine… U svakom pak slučaju urod je maslina, sasvim nestalan, neredovit i rijetko obilan…

Potom se ta tvrdnja dokazuje podacima o proizvodnji ulja na jednom posjedu na otoku Braču, u razdoblju od 60 godina (1863.-1923.) s istim brojem stabala. Iz njih je vidljivo da u tom razdoblju čak osam puta nije uopće bilo berbe. Najbolji urod je bio 1874. s dobivenih 180 hektolitara ulja, a najlošija aktivna berba (1877.) s 1,5 hl ulja, odnosno nevjerojatnih 97,3 posto manje od rekordne.

Čak 26 godina berba je bila ispod 10 posto od rekordne količine ulja dobivenog od ubranih maslina u berbi, a 36 godina je prinos berba bio manji od prosječnog uroda (26,45 hl.).

---

---

Druženje sa Supilom

Malo je poznato da je Stjepan Bulić predavao poljodjelstvo i maslinarstvo zaslužnom hrvatskom političaru i publicisti Franu Supilu dok je bio učenik Poljoprivredne škole u Gružu (oko 1886). Rano bavljenje politikom Supila je dovelo u poljoprivrednu školu.

Naime, on je kao srednjoškolac sudjelovao u prosvjedima protiv austrijske politike u Dubrovniku, a kao učenik pomorske školu u Gružu bio je izgnan zbog ideoloških neslaganja sa školskim vlastima. Nakon toga upisao se u Poljodjelsku školu u Gružu, gdje ga je o maslinarstvu poučavao Stjepan Bulić. Između učitelja, zanesenog za poljodjelstvo, i buntovnog hrvatski orijentiranog učenika razvilo se prijateljstvo.

Po nekim izvorima, čak, kada je Bulić bio odsutan u nižim ga je razredima zamjenjivao napredni učenik Supilo. Nakon završene poljoprivredne škole, Supilo se zaposlio kao putujući poljoprivredni učitelj educirajući druge o poljodjelstvu, posebno maslinarstvu. Međutim kada se počeo aktivno baviti politikom prekinuo je sve veze s poljoprivredom.

 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velik doprinos [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => velik doprinos 2 0 5053 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-18 12:45:35 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Želimir Bašić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-16 06:15:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-04-16 06:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 36 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 386 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Maslinarstvo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/18\/21677426.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/18\/12964730.png","\/images\/slike\/2020\/02\/18\/12964774.png","\/images\/slike\/2020\/02\/18\/12965222.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Ilustracija\/Cropix","\u017delimir Ba\u0161i\u0107","\u017delimir Ba\u0161i\u0107","\u017delimir Ba\u0161i\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Stjepan Buli\u0107, otac dalmatinske ampelografije i pionir izu\u010davanja maslinarstva<\/p>","

Stjepan Buli\u0107 s obitelji<\/p>","

Reprint Buli\u0107eve knjige koju je o svom tro\u0161ku ponovno tiskao njegov praunuk<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1391","hd_21677426_1920.jpg":"1920x1080","k_21677426_1280.jpg":"1280x1280","k_21677426_1024.jpg":"1024x1024","k_21677426_640.jpg":"640x640","k_21677426_480.jpg":"480x480","k_21677426_340.jpg":"340x340","k_21677426_220.jpg":"220x220","o_21677426_1280.jpg":"1280x927","o_21677426_1024.jpg":"1024x741","o_21677426_640.jpg":"640x463","o_21677426_480.jpg":"480x347","o_21677426_340.jpg":"340x246","o_21677426_220.jpg":"220x159","h_21677426_1280.jpg":"1280x854","h_21677426_1024.jpg":"1024x683","h_21677426_640.jpg":"640x427","h_21677426_480.jpg":"480x320","h_21677426_340.jpg":"340x227","h_21677426_220.jpg":"220x147","pp_21677426_1280.jpg":"1006x1280","pp_21677426_1024.jpg":"805x1024","pp_21677426_640.jpg":"503x640","pp_21677426_480.jpg":"377x480","pp_21677426_340.jpg":"267x340","pp_21677426_220.jpg":"173x220"},{"size0":"848x821","hd_12964730_1920.png":"1920x1080","k_12964730_1280.png":"1280x1280","k_12964730_1024.png":"1024x1024","k_12964730_640.png":"640x640","k_12964730_480.png":"480x480","k_12964730_340.png":"340x340","k_12964730_220.png":"220x220","o_12964730_1280.png":"1280x1239","o_12964730_1024.png":"1024x991","o_12964730_640.png":"640x619","o_12964730_480.png":"480x464","o_12964730_340.png":"340x329","o_12964730_220.png":"220x212","h_12964730_1280.png":"1280x854","h_12964730_1024.png":"1024x683","h_12964730_640.png":"640x427","h_12964730_480.png":"480x320","h_12964730_340.png":"340x227","h_12964730_220.png":"220x147","pp_12964730_1280.png":"1006x1280","pp_12964730_1024.png":"805x1024","pp_12964730_640.png":"503x640","pp_12964730_480.png":"377x480","pp_12964730_340.png":"267x340","pp_12964730_220.png":"173x220"},{"size0":"848x580","hd_12964774_1920.png":"1920x1080","k_12964774_1280.png":"1280x1280","k_12964774_1024.png":"1024x1024","k_12964774_640.png":"640x640","k_12964774_480.png":"480x480","k_12964774_340.png":"340x340","k_12964774_220.png":"220x220","o_12964774_1280.png":"1280x875","o_12964774_1024.png":"1024x700","o_12964774_640.png":"640x437","o_12964774_480.png":"480x328","o_12964774_340.png":"340x232","o_12964774_220.png":"220x150","h_12964774_1280.png":"1280x854","h_12964774_1024.png":"1024x683","h_12964774_640.png":"640x427","h_12964774_480.png":"480x320","h_12964774_340.png":"340x227","h_12964774_220.png":"220x147","pp_12964774_1280.png":"1006x1280","pp_12964774_1024.png":"805x1024","pp_12964774_640.png":"503x640","pp_12964774_480.png":"377x480","pp_12964774_340.png":"267x340","pp_12964774_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_12965222_1920.jpg":"1920x1080","k_12965222_1280.jpg":"1280x1280","k_12965222_1024.jpg":"1024x1024","k_12965222_640.jpg":"640x640","k_12965222_480.jpg":"480x480","k_12965222_340.jpg":"340x340","k_12965222_220.jpg":"220x220","o_12965222_1280.jpg":"1280x1706","o_12965222_1024.jpg":"1024x1365","o_12965222_640.jpg":"640x853","o_12965222_480.jpg":"480x640","o_12965222_340.jpg":"340x453","o_12965222_220.jpg":"220x293","h_12965222_1280.jpg":"1280x854","h_12965222_1024.jpg":"1024x683","h_12965222_640.jpg":"640x427","h_12965222_480.jpg":"480x320","h_12965222_340.jpg":"340x227","h_12965222_220.jpg":"220x147","pp_12965222_1280.jpg":"1006x1280","pp_12965222_1024.jpg":"805x1024","pp_12965222_640.jpg":"503x640","pp_12965222_480.jpg":"377x480","pp_12965222_340.jpg":"267x340","pp_12965222_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 386 [name] => Maslinarstvo [alias] => maslinarstvo [description] => [parent] => 383 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"383","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4685721 Threads: 3 Questions: 158135049 Slow queries: 68356 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4681193 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /maslina/maslinarstvo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 386 [name] => Maslinarstvo [alias] => maslinarstvo [parent] => 383 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /maslina/maslinarstvo ) ) [link] => /maslina/maslinarstvo/novi-interes-za-buliceve-radove-istaknuti-strucnjak-za-lozu-i-masline-za-zivota-je-cesto-bio-osporavan-da-bi-posljednjih-godina-mnogi-hvalili-njegove-radove-1184573 [printLink] => /maslina/maslinarstvo/novi-interes-za-buliceve-radove-istaknuti-strucnjak-za-lozu-i-masline-za-zivota-je-cesto-bio-osporavan-da-bi-posljednjih-godina-mnogi-hvalili-njegove-radove-1184573?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 674305 [name] => stjepan bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-15 15:15:38 [main_article_id] => 0 [alias] => stjepan-bulic [link] => /tag/stjepan-bulic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 674306 [name] => stjepan bulić maslinarstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-15 15:15:39 [main_article_id] => 0 [alias] => stjepan-bulic-maslinarstvo [link] => /tag/stjepan-bulic-maslinarstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velik doprinos [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novi interes za Bulićeve radove: istaknuti stručnjak za lozu i masline za života je često bio osporavan, da bi posljednjih godina mnogi hvalili njegova djela [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-08-03-24-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/18/21677426.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Ilustracija/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/18/21677426.jpg [title] => Tom Dubravec/Ilustracija/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/18/12964730.png [title] =>

Stjepan Bulić, otac dalmatinske ampelografije i pionir izučavanja maslinarstva

Želimir Bašić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/18/12964774.png [title] =>

Stjepan Bulić s obitelji

Želimir Bašić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/18/12965222.jpg [title] =>

Reprint Bulićeve knjige koju je o svom trošku ponovno tiskao njegov praunuk

Želimir Bašić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čovjekova sudbina zna biti varljiva. Tako je Stjepan Bulić, istaknuti stručnjak za lozu i masline, za života bio često osporavan i čak nekoliko puta prinudno umirovljen, a poslije smrti zaboravljen, da bi posljednjih godina mnogi spominjali i hvalili njegove radove o raznim poljodjelskim kulturama i počeli se za njih zanimati.

Tako je, nakon objavljivanja članka u “Maslini” (srpanj 2018.) o doprinosu Stjepana Bulića (1865.-1937.) izučavanju sorti maslina, za njegove radove iz elajografije (znanosti o sortama maslina) porastao veliki interes.

Naime, ovaj naš izuzetni stručnjak posljednjih se godina spominjao uglavnom vezano za vinogradarstvo, jer njegovo djelo Dalmatinska ampelografija pridonosi razrješenju mnogih misterija oko podrijetla pojedinih izvornih sorti vinove loze.

U sjeni njegova doprinosa izučavanja sorti vinove loze ostala su njegova druga djela, osobito ona vezana za maslinarstvo i uljarstvo i na njih se potpuno zaboravilo.

---

image

Stjepan Bulić, otac dalmatinske ampelografije i pionir izučavanja maslinarstva

Želimir Bašić
---

Nakon objavljenog članka u “Maslini” Nepoznati doprinos Stjepana Bulića maslinarstvu, mnogi su se počeli zanimati za njegove radove vezano za opise sorte maslina i način proizvodnje ulja, kao i njegov ukupan rad na ovom polju poljodjelstva.

Prvo se javio maslinar Ćazim Alković iz Bara prisjećajući se kako su njegovi stari slušali Bulićevo predavanje u Crnoj Gori o sortama maslina i pravilnoj produkciji i rafinaciji maslinova ulja, što im je pomoglo da unaprijede uzgoj maslina.

O Bulićevim izlaganjima i edukaciji crnogorskih maslinara tada, 1923. godine čak je pisalo u listu “Crna Gora”, a Alković je do danas sačuvao članak o tome. On je čak o tome pisao uredništvu “Masline” (njegov je tekst objavljen).

Nadahnut člankom o Stjepanu Buliću i povećanim interesom za njegove radove o maslinarstvu, Bulićev praunuk Vicko Ferić je na svoj trošak napravio pretisak njegovih knjiga Građa za dalmatinsku elajografiju i Produkcija i rafinacija maslinovih ulja.

U uvodu novog izdanja knjiga njegovi nasljednici su između ostalog naveli: Objavljujemo pretisak dvaju njegovih djela da bude na uspomenu našim nasljednicima i vrijedno štivo zainteresiranima.

Potom su te knjige, zajedno s originalnim primjerkom njegova kapitalnog djela Dalmatinska ampelografija, izložene i u Prvom hrvatskom muzeju vinogradarstva i vinarstva u Putnikovići, u zbirci posvećenoj ovom zaslužnom poljodjelskom znanstveniku, a među poljodjelskim zaslužnicima postavljena je i njegova slika.

---

image

Reprint Bulićeve knjige koju je o svom trošku ponovno tiskao njegov praunuk

Želimir Bašić
---

Prvi u izučavanju sorti

Inače, u knjizi Građa za dalmatinsku elajografiju Bulić je naveo 90 naziva sorti maslina, koje je evidentirao na jadranskom području od Zadra do Budve.

Od toga je detaljnije opisao 17 sorti, i to njihov opseg i mjesto gnojidbe, naziv sorte, podrijetlo, industrijsku vrijednost ploda te je još dodao poljodjelske bilješke, a za 15 sorti prikazao je oblike plodova. Na kraju knjižice Bulić je napisao napomene važne za izbor vrste maslina te o opsegu maslinika u Dalmaciji i u njima zastupanih vrsta.

Knjiga Građa za dalmatinsku elajografiju bila je prvijenac u izučavanju sorti maslina. Sam Bulić piše o tome:

činjenica i okolnost što naše u Dalmaciji gojene vrste masline, nisu bile proučene u pogled njihove gospodarske i industrijske vrijednosti potakla me je da ih proučim u interesu povjerene mi obuke, o umnom uzgoju masline. Ali … morao sam svoj rad ograničiti pretežno na sabiranje podataka, što su ih domaći maslinogojci stekli vlastitim iskustvom ili naslijedili od svojih otaca, djedova i pradjedova.

Bulić je u elajografiji prvi naveo i opisao karakteristike nekih sorti koje su i danas rasprostranjene: bjelica, crnica, oblica, mastrinka, dužica, orkula, levantinka, kosmača, drobnica, lastovka, divljaka, dužica, karbunčela, krvavica, piculja, sitnica, uljarica i žutica, što pokazuje njihovu dugu opstojnost u našim krajevima.

---

image

Stjepan Bulić s obitelji

Želimir Bašić
---

Međutim on je naveo i neke sorte o kojima danas malo znamo: brindićanka, grozdača-mezanica, resača, španjolka, želudarica, kosmač i mesnica evidentirane u političkom kotaru (p.k.) Dubrovnik, grambućela-karunćela, plavka, murgulja-murkača, puljka i oštrica pronađene u p.k. Zadar, grčka u p.k. Supetar, jablanka u mjestu Skradin, primorkinja u Velom Ižu, resulja na otoku Šipanu, sorbulača u gradu Makarska...

Također je naveo i sinonime za neke poznate sorte, tako piše da oblicu u političkom kotaru Dubrovniku nazivaju balunjača, u p.k. Hvar i Split maslina obična i velika, u p.k. Supetar našinka i velika, u Kuni orbulača. Za sortu dužica zabilježio je sinonime kfkinja (p.k. Kotor), krivulja (p.k. Dubrovnik), krupica (Makarska)...

Danas to djelo može pomoći da se pronađu i identificiraju stare sorte i obnove kao znak našeg poljodjelskog identiteta i tradicije, isto kao i kod vinogradarskih sorti. Vraćanje iz zaborava Bulićevih djela o maslinarstvu i uljarstvu i njihovo ponovno tiskanje sigurno će doprinijeti razrješenju mnogih tajni oko pojedinih sorti maslina i njihovu podrijetlu. 

---

Rijetke uljene godine

Bulić je stalno pratio stanje u maslinarstvu. To dokazuje i činjenica da je među njegovim rukopisima i drugim dokumentima, ostalim poslije njegove smrti (1937.), nađen i isječak članka iz “Novog doba” iz 1923., za koji pretpostavljamo da ga je on napisao, a u kojem je pisalo o nestalnom ciklusu uroda maslina. Na rubovima novinskog članka Bulić je bilježio napomene i svoje proračune.

Tekst počinje konstatacijom: Maslina nije kao loza, koja obično svake godine rodi. Stoga je u narodu besjeda: uljene i medene rijetke su godine… U svakom pak slučaju urod je maslina, sasvim nestalan, neredovit i rijetko obilan…

Potom se ta tvrdnja dokazuje podacima o proizvodnji ulja na jednom posjedu na otoku Braču, u razdoblju od 60 godina (1863.-1923.) s istim brojem stabala. Iz njih je vidljivo da u tom razdoblju čak osam puta nije uopće bilo berbe. Najbolji urod je bio 1874. s dobivenih 180 hektolitara ulja, a najlošija aktivna berba (1877.) s 1,5 hl ulja, odnosno nevjerojatnih 97,3 posto manje od rekordne.

Čak 26 godina berba je bila ispod 10 posto od rekordne količine ulja dobivenog od ubranih maslina u berbi, a 36 godina je prinos berba bio manji od prosječnog uroda (26,45 hl.).

---

---

Druženje sa Supilom

Malo je poznato da je Stjepan Bulić predavao poljodjelstvo i maslinarstvo zaslužnom hrvatskom političaru i publicisti Franu Supilu dok je bio učenik Poljoprivredne škole u Gružu (oko 1886). Rano bavljenje politikom Supila je dovelo u poljoprivrednu školu.

Naime, on je kao srednjoškolac sudjelovao u prosvjedima protiv austrijske politike u Dubrovniku, a kao učenik pomorske školu u Gružu bio je izgnan zbog ideoloških neslaganja sa školskim vlastima. Nakon toga upisao se u Poljodjelsku školu u Gružu, gdje ga je o maslinarstvu poučavao Stjepan Bulić. Između učitelja, zanesenog za poljodjelstvo, i buntovnog hrvatski orijentiranog učenika razvilo se prijateljstvo.

Po nekim izvorima, čak, kada je Bulić bio odsutan u nižim ga je razredima zamjenjivao napredni učenik Supilo. Nakon završene poljoprivredne škole, Supilo se zaposlio kao putujući poljoprivredni učitelj educirajući druge o poljodjelstvu, posebno maslinarstvu. Međutim kada se počeo aktivno baviti politikom prekinuo je sve veze s poljoprivredom.

 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Ilustracija/Cropix Želimir Bašić Želimir Bašić Želimir Bašić
Želimir Bašić

Stjepan Bulić, otac dalmatinske ampelografije i pionir izučavanja maslinarstva

Želimir Bašić

Stjepan Bulić s obitelji

Želimir Bašić

Reprint Bulićeve knjige koju je o svom trošku ponovno tiskao njegov praunuk

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/maslina/maslinarstvo/novi-interes-za-buliceve-radove-istaknuti-strucnjak-za-lozu-i-masline-za-zivota-je-cesto-bio-osporavan-da-bi-posljednjih-godina-mnogi-hvalili-njegove-radove-1184573 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9a19aeff1ecc5999dd80ee010445dca7cefa85f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novi+interes+za+Buli%C4%87eve+radove%3A+istaknuti+stru%C4%8Dnjak+za+lozu+i+masline+za+%C5%BEivota+je+%C4%8Desto+bio+osporavan%2C+da+bi+posljednjih+godina+mnogi+hvalili+njegova+djela&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmaslina%2Fmaslinarstvo%2Fnovi-interes-za-buliceve-radove-istaknuti-strucnjak-za-lozu-i-masline-za-zivota-je-cesto-bio-osporavan-da-bi-posljednjih-godina-mnogi-hvalili-njegove-radove-1184573 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmaslina%2Fmaslinarstvo%2Fnovi-interes-za-buliceve-radove-istaknuti-strucnjak-za-lozu-i-masline-za-zivota-je-cesto-bio-osporavan-da-bi-posljednjih-godina-mnogi-hvalili-njegove-radove-1184573 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velik doprinos [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

velik doprinosNovi interes za Bulićeve radove: istaknuti stručnjak za lozu i masline za života je često bio osporavan, da bi posljednjih godina mnogi hvalili njegova djela

Piše Želimir Bašić
16. travnja 2022. - 08:15

Čovjekova sudbina zna biti varljiva. Tako je Stjepan Bulić, istaknuti stručnjak za lozu i masline, za života bio često osporavan i čak nekoliko puta prinudno umirovljen, a poslije smrti zaboravljen, da bi posljednjih godina mnogi spominjali i hvalili njegove radove o raznim poljodjelskim kulturama i počeli se za njih zanimati.

Tako je, nakon objavljivanja članka u “Maslini” (srpanj 2018.) o doprinosu Stjepana Bulića (1865.-1937.) izučavanju sorti maslina, za njegove radove iz elajografije (znanosti o sortama maslina) porastao veliki interes.

Naime, ovaj naš izuzetni stručnjak posljednjih se godina spominjao uglavnom vezano za vinogradarstvo, jer njegovo djelo Dalmatinska ampelografija pridonosi razrješenju mnogih misterija oko podrijetla pojedinih izvornih sorti vinove loze.

U sjeni njegova doprinosa izučavanja sorti vinove loze ostala su njegova druga djela, osobito ona vezana za maslinarstvo i uljarstvo i na njih se potpuno zaboravilo.

image

Stjepan Bulić, otac dalmatinske ampelografije i pionir izučavanja maslinarstva

Želimir Bašić

Nakon objavljenog članka u “Maslini” Nepoznati doprinos Stjepana Bulića maslinarstvu, mnogi su se počeli zanimati za njegove radove vezano za opise sorte maslina i način proizvodnje ulja, kao i njegov ukupan rad na ovom polju poljodjelstva.

Prvo se javio maslinar Ćazim Alković iz Bara prisjećajući se kako su njegovi stari slušali Bulićevo predavanje u Crnoj Gori o sortama maslina i pravilnoj produkciji i rafinaciji maslinova ulja, što im je pomoglo da unaprijede uzgoj maslina.

O Bulićevim izlaganjima i edukaciji crnogorskih maslinara tada, 1923. godine čak je pisalo u listu “Crna Gora”, a Alković je do danas sačuvao članak o tome. On je čak o tome pisao uredništvu “Masline” (njegov je tekst objavljen).

Nadahnut člankom o Stjepanu Buliću i povećanim interesom za njegove radove o maslinarstvu, Bulićev praunuk Vicko Ferić je na svoj trošak napravio pretisak njegovih knjiga Građa za dalmatinsku elajografiju i Produkcija i rafinacija maslinovih ulja.

U uvodu novog izdanja knjiga njegovi nasljednici su između ostalog naveli: Objavljujemo pretisak dvaju njegovih djela da bude na uspomenu našim nasljednicima i vrijedno štivo zainteresiranima.

Potom su te knjige, zajedno s originalnim primjerkom njegova kapitalnog djela Dalmatinska ampelografija, izložene i u Prvom hrvatskom muzeju vinogradarstva i vinarstva u Putnikovići, u zbirci posvećenoj ovom zaslužnom poljodjelskom znanstveniku, a među poljodjelskim zaslužnicima postavljena je i njegova slika.

image

Reprint Bulićeve knjige koju je o svom trošku ponovno tiskao njegov praunuk

Želimir Bašić

Prvi u izučavanju sorti

Inače, u knjizi Građa za dalmatinsku elajografiju Bulić je naveo 90 naziva sorti maslina, koje je evidentirao na jadranskom području od Zadra do Budve.

Od toga je detaljnije opisao 17 sorti, i to njihov opseg i mjesto gnojidbe, naziv sorte, podrijetlo, industrijsku vrijednost ploda te je još dodao poljodjelske bilješke, a za 15 sorti prikazao je oblike plodova. Na kraju knjižice Bulić je napisao napomene važne za izbor vrste maslina te o opsegu maslinika u Dalmaciji i u njima zastupanih vrsta.

Knjiga Građa za dalmatinsku elajografiju bila je prvijenac u izučavanju sorti maslina. Sam Bulić piše o tome:

činjenica i okolnost što naše u Dalmaciji gojene vrste masline, nisu bile proučene u pogled njihove gospodarske i industrijske vrijednosti potakla me je da ih proučim u interesu povjerene mi obuke, o umnom uzgoju masline. Ali … morao sam svoj rad ograničiti pretežno na sabiranje podataka, što su ih domaći maslinogojci stekli vlastitim iskustvom ili naslijedili od svojih otaca, djedova i pradjedova.

Bulić je u elajografiji prvi naveo i opisao karakteristike nekih sorti koje su i danas rasprostranjene: bjelica, crnica, oblica, mastrinka, dužica, orkula, levantinka, kosmača, drobnica, lastovka, divljaka, dužica, karbunčela, krvavica, piculja, sitnica, uljarica i žutica, što pokazuje njihovu dugu opstojnost u našim krajevima.

image

Stjepan Bulić s obitelji

Želimir Bašić

Međutim on je naveo i neke sorte o kojima danas malo znamo: brindićanka, grozdača-mezanica, resača, španjolka, želudarica, kosmač i mesnica evidentirane u političkom kotaru (p.k.) Dubrovnik, grambućela-karunćela, plavka, murgulja-murkača, puljka i oštrica pronađene u p.k. Zadar, grčka u p.k. Supetar, jablanka u mjestu Skradin, primorkinja u Velom Ižu, resulja na otoku Šipanu, sorbulača u gradu Makarska...

Također je naveo i sinonime za neke poznate sorte, tako piše da oblicu u političkom kotaru Dubrovniku nazivaju balunjača, u p.k. Hvar i Split maslina obična i velika, u p.k. Supetar našinka i velika, u Kuni orbulača. Za sortu dužica zabilježio je sinonime kfkinja (p.k. Kotor), krivulja (p.k. Dubrovnik), krupica (Makarska)...

Danas to djelo može pomoći da se pronađu i identificiraju stare sorte i obnove kao znak našeg poljodjelskog identiteta i tradicije, isto kao i kod vinogradarskih sorti. Vraćanje iz zaborava Bulićevih djela o maslinarstvu i uljarstvu i njihovo ponovno tiskanje sigurno će doprinijeti razrješenju mnogih tajni oko pojedinih sorti maslina i njihovu podrijetlu. 

Rijetke uljene godine

Bulić je stalno pratio stanje u maslinarstvu. To dokazuje i činjenica da je među njegovim rukopisima i drugim dokumentima, ostalim poslije njegove smrti (1937.), nađen i isječak članka iz “Novog doba” iz 1923., za koji pretpostavljamo da ga je on napisao, a u kojem je pisalo o nestalnom ciklusu uroda maslina. Na rubovima novinskog članka Bulić je bilježio napomene i svoje proračune.

Tekst počinje konstatacijom: Maslina nije kao loza, koja obično svake godine rodi. Stoga je u narodu besjeda: uljene i medene rijetke su godine… U svakom pak slučaju urod je maslina, sasvim nestalan, neredovit i rijetko obilan…

Potom se ta tvrdnja dokazuje podacima o proizvodnji ulja na jednom posjedu na otoku Braču, u razdoblju od 60 godina (1863.-1923.) s istim brojem stabala. Iz njih je vidljivo da u tom razdoblju čak osam puta nije uopće bilo berbe. Najbolji urod je bio 1874. s dobivenih 180 hektolitara ulja, a najlošija aktivna berba (1877.) s 1,5 hl ulja, odnosno nevjerojatnih 97,3 posto manje od rekordne.

Čak 26 godina berba je bila ispod 10 posto od rekordne količine ulja dobivenog od ubranih maslina u berbi, a 36 godina je prinos berba bio manji od prosječnog uroda (26,45 hl.).

Druženje sa Supilom

Malo je poznato da je Stjepan Bulić predavao poljodjelstvo i maslinarstvo zaslužnom hrvatskom političaru i publicisti Franu Supilu dok je bio učenik Poljoprivredne škole u Gružu (oko 1886). Rano bavljenje politikom Supila je dovelo u poljoprivrednu školu.

Naime, on je kao srednjoškolac sudjelovao u prosvjedima protiv austrijske politike u Dubrovniku, a kao učenik pomorske školu u Gružu bio je izgnan zbog ideoloških neslaganja sa školskim vlastima. Nakon toga upisao se u Poljodjelsku školu u Gružu, gdje ga je o maslinarstvu poučavao Stjepan Bulić. Između učitelja, zanesenog za poljodjelstvo, i buntovnog hrvatski orijentiranog učenika razvilo se prijateljstvo.

Po nekim izvorima, čak, kada je Bulić bio odsutan u nižim ga je razredima zamjenjivao napredni učenik Supilo. Nakon završene poljoprivredne škole, Supilo se zaposlio kao putujući poljoprivredni učitelj educirajući druge o poljodjelstvu, posebno maslinarstvu. Međutim kada se počeo aktivno baviti politikom prekinuo je sve veze s poljoprivredom.

 

18. svibanj 2024 10:03