StoryEditorOCM

pet faza rasta plodaNajvažnija je vlaga u razdoblju kad maslina formira i otvrdnjava košticu. Početkom srpnja dodajte dušik

Piše Mr. sc. Stanislav Štambuk
1. srpnja 2022. - 09:30

Koliko će se plodova masline zametnuti nakon završene cvatnje, ovisi u prvom redu o sorti, ali i o vremenskim i drugim uvjetima. Nakon što je jajna stanica oplođena, unutar 10 dana zametci brzo rastu i postaju tamnije zeleni. Već 25 dana nakon pune cvatnje broj plodića maslina na stablu se stabilizira. Ostaju samo oni koji imaju mogućnost razviti se u pravi plod.

Kod mnogih kultivara može se razviti i partenokarpni plod (to je plod koji je nastao bez oplodnje). Mali partenokarpni plodovi često se nađu u grozdu gdje obično nema ni jednoga normalnoga ploda. Takvi se plodovi zovu urodice. Obično su bljeđe zelene boje i ostaju mali, a rijetko ih se može naći u cvatu gdje su razvijeni i normalni plodovi.

Od oplodnje do zriobe uočava se pet faza rasta ploda. Za otvrdnjavanje koštice važne su druga i treća faza. Dakle, u drugoj fazi slijedi prvi brzi vidljivi rast. Sastoji se ponajprije od rasta koštice (endokarpa), a manje od rasta mesa (mezokarpa) ploda, te se nastavlja do odrvenjavanja koštice, a to je obično u prvoj polovini mjeseca srpnja.

Dodajte dušik početkom srpnja

Tada počinje treća faza, faza sporijeg rasta ploda, a sjemeni zametak (embrij) i koštica dostižu punu veličinu i otvrdnjavanje koštice je završeno. To se zbiva potkraj mjeseca srpnja. Tada počinje četvrta faza, a karakterizira je uvećavanje mesa (mezokarpa) i brzi rast ploda te početak biosinteze i nakupljanja ulja.

U toj tzv. drugoj fazi, kada raste koštica, postoji opasnost od napada maslinova svrdlaša, pa bi trebalo voditi računa o zaštiti od svrdlaša. U tom razdoblju može postojati i opasnost od pojave maslinove muhe, pa i o tom štetniku treba voditi brigu.

U fazi odrvenjavanja koštice početkom srpnja, maslini je jako potrebna vlaga i ishrana, posebno dušikom kojeg se može unijeti folijarno preko lista. U to vrijeme maslina odbaci višak plodova, ponajprije one koji nisu oplođeni. U toj su fazi nepovoljne visoke temperature.

Upravo to se bilo dogodilo u gotovo cijeloj Dalmaciji u drugoj polovici lipnja 1996., kad su temperature tijekom dana dostizale 33 do 35°C, a relativna vlaga je bila dosta niska. Puno je plodova opalo. Česte su godine kada plodovi u toj fazi opadaju zbog nedostatka vlage u tlu.

Dakle, najvažnija je vlaga krajem lipnja i početkom srpnja kad maslina formira i otvrdnjava košticu. Ako u toj fazi izostane vlaga, plod ostaje sitan. Plod koji je uspio stvrdnuti košticu ima mogućnost da dozrije ako su opći uvjeti povoljni, u prvom redu voda.

08. svibanj 2024 12:24